Gaziantep’liler bu gece dikkat!
Şahinbey ilçesi Cevizli Mahallesi’nde bir evde sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle 2 kişi zehirlendi; yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Yakınlarının baygın halde bulduğu yaralılar, olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Gaz zehirlenmesinin özellikle soğuk ve kar yağışının etkili olduğu bu dönemde artabileceği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
‘Sessiz katil’ karbonmonoksit uyarısı
Karbonmonoksit (CO) gazı, soba, şömine veya bacası iyi çekmeyen ısıtıcıların yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkabiliyor. Renkli ve kokusuz olmayan bu gaz, fark edilmeden solunduğunda “sessiz katil” olarak hayatı tehdit ediyor. İlk belirtiler arasında baş ağrısı, bulantı ve halsizlik yer alırken, maruziyet arttıkça bilinç kaybı ve ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.
Kar yağışı geliyor: Hava şartları riskleri artırıyor
Meteoroloji raporlarına göre Gaziantep’te kar yağışı gece boyunca sürecek ve kentte 35–60 santimetreye varan kar birikimi bekleniyor. Bu durum, özellikle ev içi ısınmada soba ve kömür kullanımının artacağı anlamına geliyor. Uzmanlar, yeterli havalandırma yapılmadan kapalı alanlarda soba yakılmaması gerektiğini, yatmadan önce sobanın söndürülmesi ve baca kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Vatandaşlara önemli uyarılar
- Karanın etkili olduğu şu saatlerde özellikle soba ve ısıtıcıların bilinçsiz kullanımından kaçının.
- Evleri düzenli havalandırın ve soba yakıtını aşırı doldurmayın.
- Uyumadan önce sobaları söndürün ve baca temizliğine dikkat edin.
- Zehirlenme belirtileri gördüğünüzde hemen 112’yi arayın.
Kar yağışı devam ederken soba zehirlenmeleri gibi risklere karşı dikkatli olunması, hem sağlığınız hem de sevdiklerinizin güvenliği açısından kritik önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.