Safer Ayında Halının Altına Para Koyma Geleneğinin Kökeni ve İnancı: 320 Bin Beladan Koruduğu İddiası

İslam takviminin ikinci ayı olan Safer, halk arasında “uğursuzluk ayı” olarak anılsa da bu inanışın dini bir dayanağı bulunmuyor.
Safer Ayında Halının Altına Para Koyma Geleneğinin Kökeni ve İnancı: 320 Bin Beladan Koruduğu İddiası

Ancak bu ayla ilgili bazı geleneksel uygulamalar toplumda halen etkisini sürdürüyor. Bunlardan biri de Safer ayının ilk çarşambasında evde halının altına para koymak. Peki, bu ritüelin kökeni nedir ve ne anlama gelir?

Halının Altına Para Koyma Geleneği Nedir?

Safer ayının ilk çarşambasında, evin en çok kullanılan odasındaki halının altına belli bir miktar para koymak, özellikle son yıllarda sosyal medyada tekrar popüler hale geldi. İnanca göre, bu para ay sonunda ihtiyaç sahibi bir kişiye ya da ilim meclisine verilirse, kişinin 320 bin beladan korunacağına inanılıyor. Bu ritüelin temelinde sadaka verme düşüncesi yer almakla birlikte, batıl inançların etkisi de gözlemleniyor.

Dini Açıdan Geçerliliği Var mı?

İslam alimleri ve din uzmanları, bu tür uygulamaların İslam öncesi döneme ait batıl inançlar arasında yer aldığını vurguluyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) “Safer ayında uğursuzluk yoktur” hadisiyle, bu tür batıl yaklaşımların kesinlikle yanlış olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla Safer ayını uğursuz veya bela dolu bir ay olarak görmek İslam inancına uygun değildir.

Safer Ayının Tarihçesi ve Anlamı

Kameri takvimin ikinci ayı olan Safer, Arapça’da “boşluk” veya “sarılık” anlamlarına gelir. Tarih boyunca Araplar, bu ayda evlerini boş bırakıp seyahate çıktıkları için bu isim verilmiştir. Ayrıca geçmişte bazı salgın hastalıklar ve felaketlerin Safer ayına denk gelmesi, halk arasında olumsuz bir algı oluşmasına yol açmıştır. Ancak dini kaynaklar, Safer ayının diğer aylardan farkı olmadığını, korkulacak ya da özel uygulamalara gerek olmadığını açıkça belirtmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.