Ortognatik Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bazı durumlarda alt ve üst çene uyum içerisinde olmaz. Ve bu durumlarda cerrahi işlem gerekebilir.
Ortognatik Çene Ameliyatı Nedir? Neden Yapılır?
Ortognatik çene ameliyatı alt ve üst çene yapı, şekil ve bozukluklarının giderilmesinde uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Çenede rastlanan bazı bozukluklarda cerrahi işlem gerekmeden düzelme yaşanabilir fakat ilerleyen çene bozukluklarında mutlaka ortognatik çene ameliyatı uygulanmalıdır. Çene ameliyatı gerektiren durumlar;
- Kişi bir şey çiğneme veya yeme esnasında sorun yaşıyorsa,
- Alt çene geride, önde veya kaymışsa,
- Üst çene geride, önde veya sağa sola kaymışsa,
- Alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmiyorsa
- Çene ucunun ileri ya da geride ise
- Kaza veya tümör nedeniyle çene yapısının bozuk ise
- Kemik gelişiminin az olduğu durumlarda
- Kişide zaman zaman yutma problemi görülüyorsa,
- Yüzde özellikle çene kısmında asimetrik şekil bozukluğu varsa,
- Kişi ciddi şekilde uyku apnesi yaşıyorsa,
- Kişide çene kapanış sorunu ve çıkıntılı çene yapısı mevcutsa
Mutlaka bir çene cerrahi uzmanına danışmalıdır. Aksi taktirde bu sorunlar artarak devam edebilir.
Çene Bozukluğu Neden Olur?
Büyüme ve gelişim aşaması tamamlanmış bireylerde normal şartlar altında alt ve üst çene birbiriyle uyum içerisindedir. Bir fermuar gibi birbirini örtmesi beklenen dişlerde bozukluk olmasının ise temelde 2 nedeni vardır;
- Diş Çarpıklığı: dişsel çarpıklıklar çeşitli faktörler sonucu oluşur. Çenede yer darlığı sonucu çeneler olması gereken yerde olmazlar. Sadece diş ile ilgili bozukluklar tel veya aparey ile çözümlenir. Fakat ortodontik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda ortognatik çene ameliyatı uygulanır.
- İskeletsel Bozukluklar: dişlerin olması gerektiği yerde olmasına rağmen alt ve üst çene kafatasına göre bulunması gereken konumda bulunmayabilir. Bu tür iskelet ile ilgili şekil bozukluklarının tedavisi yalnızca ortognatik çene ameliyatı ile gerçekleşir. Kullanılan aparey veya teller ile sadece belli bir yol katedilebilir. Ancak kesin çözüm için cerrahi operasyon gereklidir. Bunun için ise kişinin 18 yaşını ve iskelet gelişimini tamamlaması beklenir.
Ortognatik Alt Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Halk arasında çene ameliyatı olarak bilinen ortognatik cerrahi hastanın ihtiyaç durumuna göre alt ve üst çene ameliyatı şeklinde planlanır. Bu ameliyatlar tek tek yapılabileceği gibi iki çene aynı anda da ameliyat edilebilir. Bu tamamen hastanın aciliyet durumuna bağlıdır.
Ortognatik çene ameliyatı alt çene için uygulanacak ise öncelikle ortodontik tedavi yapılır. Ameliyat süresi eğer sadece alt çene olacaksa yaklaşık 2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası ise hastanın 3 güne kadar hastanede kalması ve takip edilmesi beklenir.
Çene ameliyatlarında hastanın 18 yaşı geçmiş olması gereklidir. Bunun nedeni ise kemik gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Hastada eğer ortodontik tedavi yeterli değilse artık ortognatik çene ameliyatı yapılabilir. Dişteki şekil bozuklukları her zaman tedavi edilebilir fakat çene bozuklukları hastanın yaşına göre yapılacak tedavide değişiklik gösterir.
Alt çene ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Bu tarz ameliyatlarda oluşabilecek enfeksiyonlara karşı ameliyatın tam teşekküllü bir hastanede yapılması ve uzman bir hekim tarafından yapılması önemlidir. Ortodontik tedavi sonrası şekli düzeltilen dişlerde tel varken ameliyat yapılabilir. Alt çene eğer gerideyse çene kemiği kesilir ve öne alınır. Oluşan aralığa ise kemik dokusu nakledilir. Alt çene ameliyatı fiyatı kişinin durumuna ve uzman hekimin ekibine göre değişiklik gösterir.
Ortognatik Üst Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üst çene ameliyatı 18 yaşını geçmiş ve kemik gelişimi tamamlanmış kişilerde yapılır. Üst çene ameliyatı önce ortodontik tedavi görülmüş ve yeterli gelmemiş kişilere yapılır. Ameliyat ortodontik tedavi sırasında gerçekleşiyorsa diş telleri çıkartılamaz.
Ortognatik çene ameliyatı üst çene de oluşan şekil ve yapı bozukluklarını düzeltmek için uygulanır. Bu bozukluklar genellikle üst çenenin geride olması, önde olması, sağa veya sola kaymış olmasıdır. Ortognatik cerrahi genel anlamda ortopedik tedavi süresinin kısalmasına ve daha olumlu sonuç vermesine yardımcı bir süreçtir.
Ortognatik Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi işlemde olduğu gibi elbette ki ortognatik çene ameliyatı riskleri de bulunmaktadır. Alt çene ameliyatı riskleri ve üst çene ameliyatı riskleri her ameliyatta olduğu gibi başarısız olma ve nüks etme durumu söz konusudur. Ancak bu gib i durumlarla karşılaşmamak ya da en az riskle karşı karşıya kalmak için uzman hekimden ve ekibinden yardım almalısınız. Başarısız çene ameliyatı yaşamamak adına uzman bir hekim kontrolüne girmelisiniz. Size en uygun tedavi yöntemi ve ameliyat şekli seçilir ve ona göre ilerlenir.
Alt çene ameliyatı sonrası alt çenede uyuşma, his kaybı en sık yaşanan riskler arasında yer alır. Bu his kaybında hastanın diş şeklinde dışardan görülen bir değişiklik yaşanmaz. Bu his kaybı ve uyuşma yaklaşık 6 ay içerisinde kendiliğinden yok olur.
Çift Çene Ameliyatı Nedir?
Çift çene ameliyatı hem alt hem üst çene bozukluğu yaşayan kişiler için gerçekleşir. Ortognatik çene ameliyatı için görüşme sırasında muayene de eğer yaşanan sorun tek çene ameliyatı ile aşılamayacak durumda ise çift çene ameliyatı olur.
Tek Çene Ameliyatı Nedir?
Sadece alt veya üst çeneye uygulanan ortognatik çene ameliyatı ismidir. Yapılan teşhiste eğer sorun sadece bir çenede ise bu durumda hekim cerrahi operasyonu tek bir çeneye uygular.
Ortognatik Çene Ameliyatı Hakkında Merak Edilen Sorular
Ortognatik çene ameliyatı genellikle ortodontik tedavi sırasında yapılır. Kişinin ortodontik tedavinin yetersiz kaldığını düşündüğü yerde uzman hekim ile görüşerek yapılan ortognatik cerrahi planlama işlemi sonrası bir cerrahi operasyon düzenlenir.
1 -Ortognatik Çene Ameliyatı Fiyatları Nedir?
Tek çene ameliyat fiyatı ortalama 8.000 ile 15.000 arasında değişiklik gösterebilir. Bu durum kişinin durumuna göre değişir. Çift çene ameliyatı ise 12.000 ile 18.000 TL arasında değişir.
2 – Ortognatik Cerrahi Tehlikeli mi?
Ortognatik çene ameliyatları genellikle risk düzeyi en az olan ameliyatlar arasındadır.
3 – Çene Cerrahi Diş Çeker mi?
Hekimler gerekli gördükleri durumda diş çekimi işlemi yapabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.