Ethereum fiyat tahmini, geçmiş performansı ve geleceği

Ethereum fiyat tahmini, geçmiş performansı ve geleceği
Vitalik Buterin isimli geliştiricinin hayata geçirdiği Ethereum, sürekli değişen kripto para piyasasında sağlam bir güç olarak yerini koruyor.

Dijital kripto paraların ilki olan Bitcoin’in aksine, Ethereum programlanmaya açık bir blok zincir platformu. Bunun anlamı basit, Ethereum doğası gereği sürekli evrilmeye müsait çünkü bu blok zincir merkezi olmayan bir süper bilgisayar olarak işlev görüyor.

Yani geliştiriciler bu ağ üzerinde sınırsız şekilde uygulama geliştirip bu uygulamalara işlev kazandırabiliyor. Merkezi olmayan uygulamalar (dApps), merkeziyetsiz finans protokollerinden tutun da NFT pazar yerlerine kadar farklı segmentlerde var olabiliyor. Bu çeşitlilik sayesinde çok sayıda sektör şeffaf, güvenli ve daha verimli hale geliyor. Bu nedenlerle yatırımcılar, teknoloji meraklılar ve daha birçok sektör için Ethereum ve ethereum geleceği çok önemli ve takip edilmesi gereken bir konu haline geliyor.

ekran-resmi-2024-05-24-09-01-34.png

Ethereum Hakkında Genel Bilgiler

2015 yılında piyasaya sürülen Ethereum, akıllı kontratları ve kendi kendini gerçekleştiren sözleşmeleri dünyaya tanıtarak önceden belirlenen şartlar yerine geldiğinde işlemleri otomatik şekilde sonlandıran bir yapıya sahip ilk platform oldu. Bu yenilikçi mekanizması sayesinde tüm dünyadan geliştiricileri kendine çekti ve merkezi olmayan ağların işlevsellik kazandığı en büyük ekosistem olarak öne çıktı.

Bu ağın yerel para birimi ETH kısaltmasıyla bilinen aynı isimli Ethereum coini ise, ağ üzerinde işlev kazanan uygulamalarla ilgili her türlü ücretin ödenmesine olanak veren popüler bir para birimi.

Ethereum fiyat serüveni

Piyasaya çıkışını takiben fiyatı ani dalgalanmalara konu olan bu para birimi aslında kripto para piyasasının en temel doğasıyla oldukça uyumlu. Ethereum’un tarihi performansına kısaca göz atalım:

  • Başlangıç (2015-2017): ETH, 1$ civarında bir değerle makul bir şekilde piyasaya giriş yaptı. Bu yumuşak giriş 2018 yılına kadar geldiği 800$ bandı hakkında yatırımcılara daha önce fikir vermemişti.
  • Büyük Patlama (2017-2018): 2017 yılında yatırımcıların hayatını değiştiren kripto deliliğinden gazı alan para birimi 1.400$ bandına adeta ışınlandı. Fakat 2018 yılında bu ani yükseliş yerini hızlı düşüşe bıraktı.
  • Yavaş Büyüme ve Yerini Bulma (2019-2023): Fiyatı yıllar içinde sürekli dalgalandı, hem 5.000$’a yaklaşan yüksek grafiklere hem de düşük performansa sahne oldu ama sonunda yerini buldu.
  • 2024: Bugün itibariyle, ETH daha dengeli bir seyirle 3.000$ bandında hareket ediyor.

Kripto piyasaları tahmin etmek çok zor o nedenle bu fiyatın sabit kalmasının söz konusu olduğunu düşünmesek de daha istikrarlı bir gidişatı olduğunu söylemek mümkün.

ekran-resmi-2024-05-24-09-01-45.png

Ethereum Fiyat Tahminleri

Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi kripto para piyasaları hakkında tahminde bulunmak çok zor. Orta ve uzun dönem bir yana kısa dönemli fiyat hareketleri bile büyük yanılgılara sebep olabiliyor. Yine de önceki fiyat hareketleri göz önüne alındığında, herhangi bir değişiklik olmayacağını varsayarsak kısa, orta ve uzun vadede Ethereum fiyatının aşağıdaki şekilde seyredebileceğini düşünüyoruz.

  • 2025 yılı tahmini: Kısa vadeli bir tahminde bulunmak gerekirse uzmanlar ETH fiyatının 2025 yılına kadar 5.500$ ile 10.700$ arasında seyredeceğini öngörüyor. Fiyatların yükselmesinde bazı faktörler var. Bunlar arasında daha fazla merkezi olmayan uygulamanın Ethereum ağını benimsemesi ve uygulanması planlanan güncellemelerin hayata geçirilmesi var.
  • 2030 yılı tahmini: Orta dönemden başlayarak bu para birimiyle ilgili yapılan tahminlere daha şüpheci yaklaşmakta fayda var. Yine de analizlerden yola çıkarak kripto para fiyatının 2030 yılına kadar ileri ve geri hareketlerler 20.000$ bandına ulaşacağını söylemek mümkün. Tüm bu tahminlerin akıbeti özellikle Ethereum 2.0’ın başarısına bağlı.
  • Uzun dönem tahmini: Kripto para piyasasında şu an için en güvenilir para birimlerinin başında gelen Ethereum’un uzun vadede “geleceğin işletim sistemi” olma ihtimali var. Merkeziyetsiz uygulamalar arasında bu ünvanını elinde tutması halinde fiyatının katlanarak artacağı tahmin ediliyor.

Yukarıdaki tahminlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini hep beraber izleyip göreceğiz.

Yatırımcıların Ethereum’a Olan İlgisi ve Nedenleri

Yatırımcıların Ethereum’u portföylerine bazı sebeplerden dolayı katıyorlar. Öncelikle finans dünyası değişiyor ve evriliyor. Artık bildiğimiz anlamda geleneksel bankacılık faaliyetleri, yerini merkezi olmayan işlem sistemlerine bırakıyor. Merkezi olmayan finans pratiklerinin yaygınlaşmasıyla beraber Ethereum ekosisteminin daha da genişleyeceği aşikar. Bu da uzun dönemde yatırımcısına daha fazla kar getireceği anlamını taşıyor.

Uzun vadede fiyat artışına konu olmasının en büyük sebeplerinden biri de ağın işlevsellik alanının oldukça kapsamlı olması. Meme coinlerin aksine Ethereum’un gerçek dünyada somut bir karşılığı olduğu için para birimi çok daha değerli hale geliyor.

Merkezi olmayan uygulamalara işlevsellik katması sayesinde dünya çapında en fazla işlem gören coinlerden biri olduğu için de yoğun talep görüyor. Bu hem, ani satış korkusunu bertaraf ediyor hem de daha fazla kullanıcı sayesinde ağın istikrarını arttırıyor.

Ethereum’un Geleceği, Yenilikçi Yaklaşımların Fişeği

Ethereum, piyasaya çıktığından beri yenilikçi özellikleri ve sürekli değişen teknoloji dünyasına hızlı adaptasyonuyla nam salmış durumda. Yakın zamanda gerçekleşecek Şangay çatalı kripto para piyasasında oldukça önemli bir yere sahip. Ethereum 2.0 yol haritası birden fazla adımla güncellemeler gerçekleştirecek.

Eylül 2022’de “Birleşme/Merge” ismiyle bir güncelleme gerçekleştiren ve hisse ispatına geçiş yapan blok zincir ağı başarısının meyvelerini topluyor. 2023 yılında 2. Katman ölçeklendirme çözümünü de getirdiğini ekleyelim. Bundan sonraki adımda ise Dencun yükseltmesi var. Bu güncelleme sayesinde Ethereum 2. Katman işlemleri çok daha ucuz hale gelecek.

Sonuç olarak Ethereum, piyasadaki yerini koruyacak mı sorularının cevabı da böylece verilmiş oluyor. Yapay zekanın yaygınlaşması, web 3.0 teknolojisinin benimsenmesi gibi gelişmelerin Ethereum ağının genişlemesine doğrudan etki ettiğini de göz önüne almak gerekli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.