Ramazan Ayı'ndan Sonra Tutulan 'ŞEVVAL AYI' Orucu Nedir? Şevval Ayı Ne Demek?

Ramazan Ayı'ndan Sonra Tutulan 'ŞEVVAL AYI' Orucu Nedir?  Şevval Ayı Ne Demek?
Şevval ayı, İslami takvime göre yılın onuncu ayıdır ve Ramazan sonrasında gelir. Şevval ayında tutulan altı günlük oruç, Şevval orucu olarak bilinir.

Bu oruç, müstehap kategorisinde yer alır ve Ramazan ayından sonra altı gün oruç tutmanın, bir yıl boyunca oruç tutmuş gibi sevap kazandıracağı rivayet edilir.

Şevval oruçları, Ramazan'ın ilk günü olan Şevval ayının birinci günü dışında, ayın herhangi bir gününde tutulabilir ve aralıksız tutulması zorunlu değildir. Orucun niyet ve imsak-iftar saatlerine uyarak tutulması gerektiği belirtilirken, Ramazan ayında kaçırılan oruçların bu süre içinde müstakil olarak kaza edilmesi gerektiği vurgulanır. Şevval oruçlarının ise sadece nafile niyetiyle tutulabileceği, nafile niyetiyle kaza niyetinin birleştirilemeyeceği ifade edilir. Şevval ayında hem Şevval orucu, hem de Ramazan'ın kazası için oruç tutulursa, bu durumda oruç kaza olarak kabul edilir.

2024 yılında Şevval orucunun tutulma zamanı, Ramazan ayını takiben ve Şevval ayının başlangıcından itibaren 11 Nisan ile 8 Mayıs tarihleri arasındadır. Bu süre içinde, istediğiniz günlerde oruç tutabilirsiniz. İbadetlerinize niyet etme önemini ve ibadetinizi niyetinize uygun bir şekilde tamamlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.