Yeni araştırma: İngilizce öğrenmede kaygı ve utangaçlık duygusunu neden kaynaklanıyor?

Yeni araştırma: İngilizce öğrenmede kaygı ve utangaçlık duygusunu neden kaynaklanıyor?
Online İngilizce eğitim platformu Preply, yaptığı araştırmada İngilizce öğrenmenin önündeki engellerden, kaygı ve utanma duygusunu masaya yatırdı.

Online İngilizce eğitim platformu Preply, yaptığı araştırmada İngilizce öğrenmenin önündeki engellerden, kaygı ve utanma duygusunu masaya yatırdı. İlgili araştırma, kaygı ve utanma duygusunun arkasındaki nedenleri inceledi.

İngilizce seviyesi ne durumda olursa olsun, kaygı duygusu herkes için ciddi bir sorun olabilir. Teorik olarak İngilizceyi bilenler dahi, konuşma kaygısı ve utanma nedeniyle kendini iyi bir şekilde ifade edemiyor. Bu durum, insanların İngilizce konusunda kendini yetersiz hissetmesine neden olduğu görülmüştür.

İngilizce konuşma kaygısı ve utangaçlık hissini en çok yabancılarla konuşurken yaşıyoruz.

Nurten Uşak Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde görev yapan İngilizce öğretmeni Arzu Lale Kındığılı, Ankara’da eğitim gören 155 öğrenciyi kapsayan bir araştırmaya imza attı. Araştırmada utangaç bireylerin en çok kimlerin yanında ve hangi ortamlarda utangaçlık duygusu yaşadıkları ortaya konuldu. Utangaç bireylerin en çok utandıran kişilerin başında yüzde 70 oranıyla yabancılar ilk sırada yer alıyor. Bu kişileri yüzde 64 ile karşı cins, yüzde 55 ile bilgi otoriteleri ve yüzde 40 ile rol otoriteleri izliyor.Araştırmada, İngilizce konuşma kaygısına yönelik sorular yer aldı ve öğrencilerin verdiği yanıtlara göre, İngilizce konuşmanın önündeki önemli engellerden, konuşma kaygısının nedenleri ve etki alanı incelendi.

Online İngilizce pratiği yapan öğrencilerde kaygı seviyesi çok daha düşük

Araştırmada, İngilizce konuşma kaygısına verilen yanıtlar, önemli bir gerçeği ortaya çıkardı. Online İngilizce konuşma alanında ders alan, pratik yapan öğrencilerin kaygı ve utanma duygusunu ciddi bir şekilde yendiği ortaya çıktı. Ayrıca dil öğrenme sürecindeki uygulanan metodlarında kişilerdeki konuşma özgüvenine olan etkileri de araştırmada incelendi.

Yabancı dil konuşma korkusunu yenmek isteyenler nelere dikkat etmeli?

Hem öğrenciler hem de yetişkinler için, yabancı dil korkusunu yenme de dil pratiği yapmak oldukça önemlidir. Bununla birlikte, birçok kişinin ortak sorunu bunun için zaman ve uygun ortamı bulamamak oldu. Eğitim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte iş veya okuldan arta kalan zamanlarda online platformlar ve uygulamalar üzerinde de uygun şekilde pratik yapmak mümkün hale geldi. Ama bunun haricinde, farklı öneriler de mevcut. Preply analistlerine göre, yabancı dil konuşma korkusunu yenme sürecinde, raporda öne çıkan noktalar şöyledir:

● İngilizce kitaplar okumak: İngilizce kitap okuma, özellikle iyi seviyede olmayanlar için zor gelebilir. Ancak hemen her seviyeye göre gramer ve kelime bilgisine hitap eden İngilizce kitaplar mevcuttur.

● İngilizce müzikler dinlemek: İngilizceyi hem müziklerle hem de podcast gibi yayınlarla kullanmak, bir kulak aşinalığı yaratır ve İngilizce bilgisini geliştirir.

● İngilizce film ve diziler izlemek: Film ve dizi izlemenin, yabancı dil eğitimindeki yeri çok önemlidir. Ancak yabancı dizi ve filmleri, orjinal dilinde dinlerken Türkçe altyazı tercih etmek doğru değildir. Seslendirme ve altyazıyı İngilizce seçerek, kendinizi zorlayabilir ve konuşmaları anlama konusunda bir adım öne çıkabilirsiniz.

  • İngilizce Konuşma WhatsApp veya telegram Gruplarına katılmak: İngilizce mesajlaşıp, konuşabileceğiniz ya da sesli mesajlar iletebileceğiniz bir grup kurabilirsiniz.

İngilizce hem iş hem de sosyal yaşamda, herkes için önemli bir avantajdır. Konuşma korkusunun arkasındaki utanma ve kaygıyı yenmek, oldukça önemli bir durumdur. Bundan dolayı, gerek İngilizce dizi film, kitap gibi içerikleri tüketme, gerek de anadili İngilizce olan eğitmenlerle online konuşma pratiği yapmak İngilizce seviyesi konusunda öğrencileri, meslek profesyonellerini bir adım öteye taşıyabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.