İran’da göstericiler yeniden sokaklarda

İran’da son günlerde evlerinin pencerelerinden ve balkonlarından slogan atarak protestolara devam eden göstericiler, yeniden sokaklara döküldü.

İran’ın başkenti Tahran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle 17 Eylül’de ülke genelinde başlayan protestolar, yeniden alevlendi. Gösterilere bir süredir evlerinin pencerelerinden ve balkonlarından rejim karşıtı sloganlar atarak devam eden halk, gece saatlerinde tekrar sokağa çıktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İran’ın Reşt, Kerec ve Tahran kentlerinde halkın “Diktatöre Ölüm” sloganları eşliğinde yürüdüğü görüldü. Reşt şehrinde göstericilerin caddelerde lastikleri ateşe vererek yolu trafiğe kapattığı ve rejim karşıtı sloganlar atarak araçların geçişini engellediği kameraya yansıdı. Kalabalık gruplar halinde “Bu yıl kanlı yıl olacak, Hamaney yıkılacak” sloganları atan göstericiler, siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

39 kişi idam cezası ile karşı karşıya

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan ve 3 aydır devam eden protestolardaki ölü sayısının 63’ü çocuk ve 32’si kadın olmak üzere 469’a yükseldiğini açıklamıştı. Örgüt, protestolarla bağlantılı oldukları tespit edilen en az 39 kişinin idam cezası ile karşı karşıya olduğunu belirtmişti.Gösterilerle ilişkili ilk idam 8 Aralık’ta 23 yaşındaki Muhsin Şikari’nin infazı ile başlamıştı. 12 Aralık’ta ise 23 yaşındaki Mecidrıza Rahnavard’in infaz edilmesiyle ikinci idam gerçekleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.