NASA, Güneş’e En Yakın Görüntüyü Paylaştı: Parker Güneş Sondası’ndan Tarihi Keşifler

NASA, Güneş’e En Yakın Görüntüyü Paylaştı: Parker Güneş Sondası’ndan Tarihi Keşifler
NASA’nın 2018 yılında fırlattığı Parker Güneş Sondası (PSP), Güneş’e her geçişinde daha da yaklaşarak şimdiye kadarki en yakın görüntüleri elde etmeyi başardı.

Görevi, Güneş’in taçküresi (korona) plazmasını ve manyetik alanını incelemek olan PSP, 24 Aralık 2024 tarihinde Güneş yüzeyine yalnızca 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşarak yeni bir yakınlık rekoru kırdı.

Uzayın En Hızlı Aracı Güneş’e Yaklaştı

PSP, saatte 692.000 kilometre hızla hareket eden şimdiye kadar yapılmış en hızlı uzay aracı. Bu yüksek hız sayesinde Güneş’e çok yakın geçiş yapabiliyor; ancak bu yakınlık çok kısa sürüyor. Uzay aracı, güçlü çok katmanlı koruma sistemleriyle Güneş’in yoğun radyasyonuna karşı dayanıklı hale getirildi.

Taçküreyi Yeni Gözlerle Görmek

Sonda, WISPR adlı geniş açılı görüntüleme cihazına sahip. WISPR, Güneş’in taçküresini, güneş rüzgarını ve çevredeki diğer uzay olaylarını detaylı şekilde görüntülüyor. NASA Bilim Misyonları Direktör Yardımcısı Nicky Fox, “Parker Güneş Sondası, bizi en yakın yıldızımızın dinamik atmosferine taşıdı. Bu yeni veriler sayesinde, uzay hava olaylarının Dünya’da nerede başladığını doğrudan görebiliyoruz. Bu da astronotlarımızın güvenliği ve Güneş Sistemi’ndeki teknolojinin korunması için uzay hava durumu tahminlerini önemli ölçüde geliştirecek” dedi.

Güneş’in Manyetik Sırları: Switchback’ler

PSP’nin keşiflerinden biri, Güneş’in manyetik alanlarında “switchback” adı verilen zikzak şeklinde yapılar olması. Güneş’ten uzak bölgelerde güneş rüzgarı düzenliyken, Güneş’e yaklaştıkça manyetik alanlar kaotikleşiyor. PSP, 23,6 milyon kilometre uzaklığa kadar yaklaştığında bu zigzaglı manyetik alan yapılarını tespit etti. Bu yapılar daha önce tahmin edilenden çok daha yaygın ve küme halinde bulunuyor.

Manyetik Huniler ve Hızlı Güneş Rüzgarı

PSP, taçküreye girdikçe bu bölgenin sınırlarının oldukça düzensiz ve karmaşık olduğunu gözlemledi. Switchback’lerin kaynağının Güneş yüzeyinde manyetik huni (funnel) oluşan bölgeler olduğu belirlendi. Görüntüler, bu yapıların hızlı güneş rüzgarının oluşumunda önemli rol oynadığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.