Gaziantep’te Bayram Tatlısı Tehlike Saçıyor: Baklavalarda E.coli ve Staphylococcus Alarmı!

Gaziantep’te Bayram Tatlısı Tehlike Saçıyor: Baklavalarda E.coli ve Staphylococcus Alarmı!
Kurban Bayramı öncesi baklava, halka tatlı, lokum ve cezeryede mikrobiyolojik inceleme yapan Prof. Dr. Işıl Var, laboratuvar analizlerinde ciddi hijyen sorunları tespit etti.

Kentte 20 farklı işletmeden alınan baklava örneklerinin 5’inde, dışkı kökenli ölümcül etkileri olabilen E.coli bakterisi bulunurken, halka tatlılarda ise gıda zehirlenmelerine yol açabilen Staphylococcus aureus bakterisi saptandı.

Tatlılarda Mikrobiyolojik Kirlilik Endişesi

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı’nda özellikle bayram ziyaretlerinde yoğun şekilde tüketilen geleneksel tatlılar üzerine yaptığı çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Bici bici tatlısından sonra baklavada da dışkı kökenli E.coli bakterisinin tespit edilmesinin çok üzücü olduğunu belirten Var, şunları ifade etti:

“Baklava, sadece şekerli bir ürün değil; içerisinde fıstık, ceviz gibi kuru yemişler bulunuyor ve bu ürünlerin mikrobiyolojik kalitesi son derece önemli. 20 farklı baklava örneğinin 5’inde dışkı kökenli E.coli tespit ettik. Bu durum, üretim ve hazırlama sürecindeki hijyen eksikliği ya da kullanılan malzemelerin kontaminasyonundan kaynaklanıyor olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ve yaşlılar için ciddi sağlık riskleri taşıyor.”

Halk Tatlılarında Staphylococcus Aureus ve Koliform Bakterileri

Halka tatlı örneklerinde ise Staphylococcus aureus bakterisi ile karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Var, bu bakterinin insanlarda üst solunum yolu, bağırsak mukozası ve deride normal mikrobiyota olarak bulunabilmesine rağmen, hijyenik olmayan üretim koşullarında gıda zehirlenmesine yol açabileceğine dikkat çekti. “Tatlıları hazırlayan ya da satan personelin hijyenine dikkat edilmediğinde, özellikle öksürme, hapşırma ya da elinde yara bulunan kişiler tatlıları kontamine edebilir. Halka tatlıların açık alanlarda satılması da maya ve küf gelişimini artırıyor, bu da ürünlerin daha kirli olmasına neden oluyor.” dedi.

Cezerye ve Lokumda da Mikrobiyolojik Kirlilik Var

Araştırmada cezerye ve lokum örneklerinde de koliform, maya ve küf türlerinin yaygın olarak bulunduğu ortaya çıktı. Özellikle cezerye örneklerinde koliform bakteriler açısından kirlenme gözlendi.

Etiket Bilgileri ve Denetim Eksikliği Endişesi

Prof. Dr. Var, ayrıca birçok tatlı ürününün açıkta satıldığını ve üzerinde zorunlu olan etiket bilgileri bulunmadığını vurgulayarak, bakanlık denetimlerinin sıklaştırılması ve cezaların artırılması gerektiğini söyledi. “Tüketiciler mutlaka ürünlerin etiket bilgilerini kontrol etmeli. Etiket olmadan satılan ürünler ciddi sağlık riski taşıyor.” diyerek vatandaşları uyardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.