Uzmanlar: Kahve İçmek Demir Eksikliğine Neden Olabilir

Uzmanlar: Kahve İçmek Demir Eksikliğine Neden Olabilir
Kahve, dünya çapında en popüler içeceklerden biri olmasına rağmen, uzmanlar kahvenin demir emilimi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Yemek yerken ya da sonrasında içilen kahve, vücudun demir emilimini azaltabilir, bu da uzun vadede kansızlığa yol açabilir.

Kahve içerisinde bulunan kafein, polifenoller ve tannin gibi bileşenler, yiyeceklerden alınan besinlerin sindirimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu maddeler, vücudun demir gibi mineralleri emmesini zorlaştırabilir. Londra Üniversitesi Sağlık Bilimleri Akademisi’nin baş bilim eğitmeni Alex Ruani, kahvenin tüm sindirimi etkilemediğini ancak bireysel faktörlere bağlı olarak etkilerin değişebileceğini belirtiyor. Özellikle kalsiyum, demir ve B vitamini gibi besinler, kahve ile birlikte tüketildiğinde bu etki daha belirgin hale gelebilir.

Linus Pauling Enstitüsü direktörü ve Oregon Eyalet Üniversitesi Profesörü Emily Ho, yeterli besin alımı varsa kahve tüketiminin endişe verici olmadığını, ancak demir gibi besinlerin eksikliği durumunda aşırı kahve tüketiminin besin emilimini daha da olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Kahve ile yapılan araştırmalar, bu içeceğin demir emilimini azalttığını gösteriyor. Özellikle yemekle birlikte kahve içildiğinde, kahvede bulunan polifenoller, yemekteki besin maddeleriyle etkileşime girerek emilimlerini engelleyebiliyor.

Demir emilimi, bağırsak hücrelerinden geçerek kan akışına katılabilmesi için önemlidir. Kahvedeki maddelerin besinlere bağlanması, bu süreci zorlaştırabilir. Demir eksikliği çeken kişilerin, demir açısından zengin yiyecekleri kahve ile birlikte tüketmekten kaçınması gerektiği vurgulanıyor.

Uzmanlar, kahve tüketiminin demir emilimini etkilememesi için, kahve içmenin demir açısından zengin gıdaları tüketmeden bir saat önce ya da birkaç saat sonra yapılmasını öneriyor. Ayrıca, regl dönemindeki ve hamile kadınların da demir seviyelerini kontrol ederek kahve tüketimini buna göre ayarlamaları gerektiği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.