Akaryakıt fiyatları zorluyor

Rusya- Ukrayna geriliminde askeri operasyon devam ederken brent petrol fiyatlarındaki artış piyasaları zorlamaya devam ediyor. Brent petrol fiyatları son üç günde 95 dolardan 115 dolara çıktı. Brent petroldeki artış iç piyasalara da zam olarak yansımaya devam ediyor. Benzin ve motorin fiyatları son yapılan artışla birlikte 17,5 lirayı geçti. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzaması brent petroldeki yükselişin nereye kadar gideceği öngörülemiyor. Akaryakıta yapılan zamlar iç piyasada tüm ürünlere zam olarak yansıyor. Ürünlere zam yapıldıkça enflasyon rakamları artıyor. Şubat ayında TÜFE yüzde 4,81 artışla yıllık enflasyon rakamları yüzde 54,44’e, ÜFE ise aylık yüzde 7,22 artışla yıllık 105,01’e yükseldi. Enflasyon rakamlarının gittikçe yükseldiği bir ortamda fiyat istikrarı sağlamak elbette mümkün değildir. Şimdi 84 milyon yurttaşımız iktidardan bu süreçte fedakarlık beklemektedir.

Akaryakıt ürünlerinden benzinden alınan 2,52 liralık ÖTV ile motorinden alınan 2,05 liralık ÖTV’nin kaldırılması gerekmektedir. Ayrıca akaryakıt ürünlerinde uygulanan KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesiyle birlikte motorin ve benzin fiyatlarından 3,6 ile 4 lira arasında bir indirim söz konusu olacaktır. Mevcut haliyle 17,5 liradan satılan benzin ve motorin fiyatları 13,5 ile 13,9 lira arasında bir fiyatla satılabilir. Bu zorlu süreçte ülke ve millet olarak elbirliği ile çıkılabilinir.

Türkiye Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan dolayı diplomasi trafiğini açık bırakarak arabuluculuk rolü üstlenmeyi kabul ederek bölgedeki çatışmaların bir an önce sona ermesi için yoğun çaba sarf ediyor. Geç kalınan diplomasi trafiğinde Rusya her geçen gün çatışmaların şiddetini arttırmaya devam ediyor. Ateşkesin sağlanması için tarafların bir an önce uzlaştırılması gerekiyor. Savaşın uzaması dünya piyasalarının zorlanacağını, bu savaşla birlikte en çok zararı işgali başlatan Rusya ve akabinde Ukrayna’nın yaşayacağını gösteriyor. Ukrayna halkı bir yandan direnirken bir yandan da ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan bir kitle ile karşılaşıyor. Romanya ve Polonya sınırlarındaki hareketlilik Avrupalılarından göçmen kriziyle karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor. Ülkemiz bu konuda tecrübelerini bu ülkelerle paylaşabilir. Rusya ile Ukrayna savaşında ABD ile İngiltere’nin en karlı ülke olduğunu gözlenmektedir.

Rabbim zalimleri perişan eylesin, mazlumların yardımcısı olsun. Savaşın dini-dili-ırkı-mezhebi yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi