Rusya meydan okuyor

Rusya-Ukrayna geriliminde askeri operasyon başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.
Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı.Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.Rusya’nın yaptığı askeri operasyona liderlerden sert tepki geldi ancak ateşkes için ne zaman diplomasi trafiği yapılacağı bilinmiyor.

EKONOMİLER SARSILMAYA DEVAM EDER

Covid-19 virüsü ile başlayan global krizin etkileri devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’ya yapmış olduğu askeri operasyon krizin derinleşmesine neden olabilir. Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte akaryakıt ve enerji fiyatlarının yükselmesinden endişe ediliyor. Emtia fiyatlarında da artışlar yaşanacağı, özellikle buğday üretici konumunda olan Rusya ve Ukrayna’nın dünyada yeni bir buğday krizine yol açacağı öngörülüyor. Akaryakıt fiyatlarının artması sonucu yeni bir zam dalgasıyla karşı karşıya kalınabilinir.

TÜRKİYE’YE KIRILGAN EKONOMİDE

Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan ülkemiz maalesef kırılgan ekonomiye sahip olduğundan, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri operasyonda en çok zarar gören ülkelerin başında gelecektir. Akaryakıt, enerji ve hammadde de dışa bağımlı olan ülkemiz, hem emtia fiyatlarının artacağından, hem de döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte bu geriliminden en çok zararı göreceğe benziyor. Global krizin etkileri ve ülke ekonomisinin krizini bile henüz aşamadan yeni bir krizle ülke ekonomisinin alt-üst olacağından endişe duyuluyor.
Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimde diplomasi trafiğini iyi kullanması gereken dönemde bunu gerçekleştiremedi. Şimdi temennimiz en kısa sürede sivil vatandaşların zarar görmeden ateşkes sağlanmasıdır. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonun süresi uzarsa krizde o kadar derinleşir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi