Neden Gaziantep?

Liselere Giriş Sınavının ardından bu hafta sonu da Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavı yapılacak. Yüz binlerce öğrenci hayalindeki üniversiteye girebilmek için ter dökecek. Sınavın hemen ardından da tercih maratonu başlayacak.
Bir genç için üniversite tercihi, hayatındaki en önemli kararlar arasında yer alıyor. Çünkü verilecek karar bundan sonraki hayata yön verecektir. Bu açıdan üniversite veya fakülte tercihi kadar şehir tercihi de önem taşıyor. Gaziantep Valisi Davut Gül, geçtiğimiz hafta yaptığı paylaşımda öğrencilerin neden Gaziantep’e tercih etmesi gerektiğine açıklık getirdi. Vali Gül, "Gaziantep’te KYK yurt kapasitemiz 12 bin 899 kişiliktir. 2019-2020 doluluk oranımız %83 seviyesindedir. Yurt ücretleri 285-340 TL arasındadır Öğrencilere 550 TL Burs/kredi, 420 TL beslenme yardımı yapılmaktadır Gaziantep’i tercih etmenizin önünde hiç bir engel yok! bekliyoruz" diyerek öğrencileri Gaziantep’e davet etti. Vali Gül’e katılmakla birlikte, öğrencilerin neden Gaziantep’i tercih etmesi gerektiği ile ilgili eklemeler yapmak istiyorum.
GASTRONOMİ ŞEHRİ
Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Gaziantep, sahip olduğu gastronomi değerleri ile dünyanın adeta lezzet başkentidir. Gaziantep’in onlarca çeşit kebabı, lahmacunu, baklavası, katmeri, beyranı ve yüzlerce çeşit kazan yemeği tadılmayı bekliyor. Kentin en popüler yemeklerinden olan nohut dürümüne ilk başta mesafeli yaklaşacak, belki de, “Nohuttan dürüm mü olur?” diye küçümseyeceksiniz. Ancak bir kez yedikten sonra bir daha bu lezzetten vazgeçemeyeceksiniz.
ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ
Gaziantep, ikisi devlet ikisi vakıf olmak üzere toplam dört üniversitesiyle bir üniversiteler şehirdir. Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, SANKO Üniversitesi ve İslam Bilim ve Teknoloji üniversitesinde yaklaşık 60 bin öğrenci eğitim ve öğretim görüyor. Özellikle Gaziantep üniversitesi uluslar arası öğrencileri ile de Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. Özellikle Gaziantep Üniversitesi, dünyanın 106 ülkesinden 4500 öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitelerimizin kentin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına katkısı her geçen gün artıyor.
TARİH VE KÜLTÜR MERKEZİ
Gaziantep, tarihin hemen her döneminde önemli bir merkez olma özelliğini korumuştur. Binlerce yıllık tarihi ile onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, bu alanda büyük bir birikime sahip olmuştur. Tarihi ve kültürü ile yükselen Gaziantep, beş antik kenti ile dünyada eşine ender rastlanılacak bir zenginliğe sahip. Mezopotamya’nın Kalesi olarak adlandırılan Zeugma, tarihteki ilk yazılı antlaşmaya ev sahipliği yapan Kargamış, Tarihin ilk yerleşim yerlerinden Dülük, Hattuşa’dan sonra Hititlerin en önemli kenti olan Tilmen ve Sam’al krallığının merkezi olan Zincirli Höyük Gaziantep’e gelecek öğrenciler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.
SANAYİ KENTİ GAZİANTEP
Gaziantep, denilince hiç şüphesiz ki ilk akla gelenlerden birisi sanayidir. Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olan Gaziantep, üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer almaktadır. Gaziantep ayrıca, Türkiye’de üniversite sanayi işbirliğinin en güzel uygulandığı şehirdir. İlk kez Gaziantep Üniversitesi tarafından uygulamaya konulan ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayılan İntörn Mühendislik kavramı ve Organize Sanayi Bölgesinin içerisinde faaliyet gösteren Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu bu konudaki örneklerden sadece iki tanesidir. Üniversite eğitimini Gaziantep’te alacak öğrenciler ülke ekonomisinin gözbebeği şirketleri tanıma, staj yapma hatta mezuniyet sonrası çalışma imkanı bulacaktır.
BÖLGENİN GURURU: GAZİANTEP FK
Günümüz dünyasının en popüler spor dalı futbol. Bu nedenle üniversite okumak için şehir tercihlerinde futbol da önemli bir kriter. Çünkü, süper ligde takımı bulunan bir şehirde okumak demek Süper Lig maçları için büyük bir ayrıcalıktır. Uzun aradan sonra Gaziantep’in Süper Lig’de temsil edilmesi ile şehrimizin bu eksikliği de giderilmiştir.
Gaziantep’te öğrencilik çok keyifli geçecek ve hayat boyu hep özlemle anılacak bir deneyim olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi