Mustafa Özzorlar

Mustafa Özzorlar

Korona Virüs çok şey öğretiyor!

Bundan 5 ay öncesine kadar birisi çıkıp, “dünyaya bir musibet bulaşacak ve tüm dünyada hayat durma noktasına gelecek” kimse inanmazdı heralde. Ticaretini, pazarını, müşterisini bir yere getiren ve kazandığı paralara göre yatırımlar yapan yada borçlanan herkes şuan en büyük sıkıntıyı yaşayanlar olarak dikkat çekerken, stabil şekilde daha ne yatırım yapım düşüncesinde olan kişiler ise “iyiki şunu yapmamışım, bunu yapmamışım” tesellisiyle haline şükrediyor. Vakıf, belediye ve devlet kiracısı olanların şanslı, özel şahıslara ait yerlerin kiracıları ise isyan bayrağı açmış durumda. Normal süreçlerin her zaman çok kazananı olan bankalar, şu süreçte neredeyse saklanacak delik arıyor. Evde oturmaların yol açtığı psikolojik rahatsızlar v.b. bir çok unsur ilk bakışta aklıma gelen korona virüsün zararları olarak dikkat çekiyor.

SÜRECİN KAZANANI DOĞA
Yarın herşey normale döndüğünde balık hafızalarımız bize bu yaşadıklarımızı unutturur mu bilmiyorum ama herkesi eve hapseden bu illetin en azından şuan insana verdiği derslerde yok değil. Özellikle bu hafta havalarında mevsim normallerine dönmesiyle açan doğa adeta altın çağını yaşıyor. İstanbul’da kıyılara yakın yerlerde görülen yunuslar, ağaçların çiçek açması, kuşların ötüşleri, sokaktaki kedi, köpeklerin sokak ve cadde ortalarında, parklarda tedirgin geçirdiği süreçler, hemen hemen herkesin dikkatini çeker oldu. Özelikle sosyal medyada boy boy kendi fotoğraflarını atan kişilerin hepsi, korona psikolojisi, ev hapsi ve kişisel bakım salonlarının kapalı olduğu bir süreçte kendini bakımsız hissetmiş olacaklar ki, doğanın kendini bulduğunu gösteren storyler atmaya başladığını görüyoruz. Yada sosyal medyanın olmazsa olmaz akımlarından TBT resimler paylaşır hale geldiler. Ama benim en çok sevindiğim şeylerden birisi de şu; olur olmaz her küçük rahatsızlıkta acile koşan ve gereksiz yere acilleri dolduran kişilerin, ‘gerçekten acillik’ durumlarda kullanacağı bir yer olduğunu anladıklarını düşünüyorum.

EVDEKAL KİMYERE YARADI?
Evdekal kampanyaları ve koronavirüse evde kalma oranı %80 oranında arttı. Bu durumda kilo ve psikolojik problemler yarın insanların üzerinde duracağı en tehlikeli durum gibi görünürken, yarın psikologlar ve diyetisyenlere çok iş düşecek gibi görünüyor. Digital platformlar sürecin yıldızı olurken, özellikle hanımların ve kız çocuklarının mutfakta daha fazla zaman geçirmesinden dolayı gıda ürünleri ile kuruyemiş tüketimleri inanılmaz derece artmış durumda.

GAZİANTEP’TE SÜRECİN KAHRAMANLARI
Korona virüs süreci hemen hemen her şehrin sınırlarını komşu şehirlerine kapattığı bir süreçte her şehrin valisi için büyük bir sınav söz konusu. Gaziantep bu süreçte şanslı illerin belkide en başında yer aldığını düşünüyorum. Özellikle en büyük sıkıntıyı yaşayan kişilerin başında yer alan esnafların olduğu düşünürsek, esnaf oda başkanları esnafını Gaziantep Valisi Davut Gül kadar düşünmediğine şahit oluyoruz. Vali hayatın durmaması adına sürecin başından bu yana aldığı doğru kararlar yanı sıra insiyatif kullanarak aldığı kararları gerçekten hayranlıkla izliyorum. Genç, dinamik ve yeni nesil bir vali profili çizen Sayın Vali Davut Gül ve yine gençliği ve dinamizmi ile bu süreci iyi götürdüğüne bizzat şahit olduğum Ömer Kalaylı şehrin bürokratik yıldızları olarak çekerken, büyük ekonomisini bu şehirden kazanan başta Sanko, Merinos, Gülsan, Köksan ve Beşler gibi birçok şehrin önde gelen firmaları bu süreçte devlete verdikleri desteklerle alkışlanan ve takdir toplayan firmalar oldular.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özzorlar Arşivi