İşte lezzetin gücü!

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Gaziantep, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyanın yaşayan en eski kentlerinden biri. Dolayısıyla müthiş bir kültürel birikime sahip. Yüzyıllara dayanan bu birikimin sonuçlarından birisi de Gaziantep mutfağıdır. Dünyanın en zengin mutfaklarından biridir.

Gaziantep'in 2016 yılında UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olması Gaziantep mutfağı için büyük bir dönüm noktası oldu. Gaziantep kebap ve lahmacun kenti olmaktan çok gastronomi kenti olarak anılmaya başlandı. Gaziantep ve yemekleri bir anda popüler oldu, dünya gündemine girdi.

Gastronominin başkenti diye nitelendirilen Gaziantep'te, bir gastronomi festivalinin olmaması büyük bir eksiklikti. Bakan Başkanımız bu konuda da öncülük etti ve geçtiğimiz yıl ilk festivalimizi gerçekleştirdik. Elbette ilk festivalde acemilikler, eksiklikler, plansızlıklar vardı. Ama hep bardağın dolu tarafından baktım: "Daha önce hiç yoktu. Başlamak önemliydi. Başlayınca, eksiklikler de zaman içinde giderilecektir" diye düşündüm.

Öyle de oldu. Uluslararası Gastronomi Festivalinin ikincisinde, geçen yıl eleştirdiğimiz eksiklik, acemilik ya da olumsuz unsurların büyük kısmı yoktu. Son derece profesyonelce organize edilmiş, büyük emek ve mesai harcanmış bir festivale sahip olmaktan dolayı bir Gaziantepli olarak büyük mutluluk duydum. Gururlandım.

Gaziantep'te dolu dolu bir festival yaşadık. Hem festival alanında stant almak isteyen kurum, kuruluş ve firmaların sayısının geçen yıla göre neredeyse on kat arttığını görmek memnuniyet vericiydi. Gazianteplilerin festivale olan ilgisi de son derece yüksekti. Günün her saatinde festival alanının dolması, deyim yerindeyse adım atacak yer bulunmaması Gazianteplilerin bu festivali benimsediğinin ve sahip çıktığının göstergesiydi.

Festivale Gaziantep'in yanında yurt içinden ve yurt dışından da kalıtım büyük oldu. Dünyanın yaklaşık 40 kadar ülkesinden gastronomi profesyonellerinin katıldığı festival aynı zamanda Michelin yıldızlı dünyanın en popüler şeflerini de misafir etti. Popüler sanatçıların da konserleriyle renk kattığı festival, adeta bir lezzet zirvesi haline dönüştü. GastroAntep festivali ile Gaziantep'in lezzetlerinin, dünyanın daha fazla ilgisini çekeceği tartışılmazdır. Bütün bunlar Uluslararası Gastronomi Festivali'nin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceğini ve dünyanın dört bir yanından gelecek gastronomi profesyonellerini ağırlayacağının da kanıtıdır.

ÂYemek, tüm insanlığın ilgi alanı olan, çok güçlü bir silahtır. Gaziantep yemekleri de lezzeti ile dünyanın ilgi odağındadır. Yıllarca bu gücün varlığından habersiz bir şekilde hareket eden Gaziantep artık yemeğin yani lezzetin gücünü keşfetti. Ülkelerin tanıtımında ve kalkınmasında gastronominin önemi daha da anlaşılır oldu. Gaziantep'in, dünyanın çok az şehrine nasip olan bu gücü yani lezzetin gücünü daha etkin kullanması ile birlikte kentte müthiş bir ekonomik canlanma meydana gelecektir. GastroAntep Uluslararası Gastronomi Festivali bunun çok önemli bir ayağıdır. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

Başarılı bir festivali geride bırakırken, "Marifet iltifata tabidir" sözünü bir kez daha hatırlatmakta fayda var. İkinci kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivalinin başarısında baş rol oynayan başta Sayın Valimiz Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin olmak üzere, festiva komitesinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerine, festival organizasyonunda görev alanlara, festivalde açtıkları stantlarla dolu dolu bir festival yaşanmasını sağlayanlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Â

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi