TÜRK FUTBOLU VE SAMET AYBABA

Koronavirüs sonrası Türk futbolunda hayat artık eskisi gibi olmayacak. Öyle har vurup harman savurmak hiç olmayacak. Çünkü, bir ufak virüste bile yayıncı kuruluş para musluğunu keserken kulüpler % 30 gibi bir zarara uğradı. Tabi bu Gaziantep Futbol Kulübü için tezimiz... Borcu olan kulüplerin daha fazla zararı vardır. Hele lig başlamaz, para akışı olmazsa tahmin ediyorum bir çok kulüp batma noktasına gelecektir.
Ayağını yorganına göre uzatmayanları zor günler bekleyecek. Yüksek maliyetli EURO ve Doları seven yabancı aşkı olan kulüpler zorlanacaktır. Üstelik bir çok kulüp mahkemelik ve FIFA'lık olacaktır. Milattan önce ve milattan sonrasını göreceğimiz Türk futbolunda her kulüp özüne dönmek zorunda kalacak. Özüne dönemeyen makus talihine boyun eğecek. İzlanda örneğini yazdım, Altınordu örneği ortada. Yıllar önce Gaziantepspor ile Gençlerbirliği formülü ortada. Hep kendi futbolcusunu bulan takımlar başarılı olmuş ve üstelik para kazanmıştır.
İşte bunun için Samet Aybaba diyorum.
Bir dönem Gaziantepspor'da görev alırken hiç unutmam bir maçta alt yapıdan 5 oyuncuyu Perşembe günü takıma alıp Pazar günü forma şansı verdiğini. Kimdi bunlar,
1-Erdal Güneş
2-İbrahim Toraman
3-Bekir İrtegün
4-Mustafa Marangoz
5-Hasan Yurt
İşte bu isimler Samet Aybaba sayesinde yıllarca Türk futbolunda forma giydi ve özellikle Gaziantepspor'a para kazandırdılar.
Bunu yapabilmek cesaret ister, yürek ister ve Samet hoca gibi tecrübe ister. Ama nerede artık böyle birileri. Özel jetle yönetime haber vermeden gidenler var, memleketi küçümseyen ve bir çok kardeş takımla seni düşman edenler var. Ben yönetici olsan hiç tereddüt etmeden düşünürüm böyle bir teknik adam ve sistemi.
Çünkü; korona sonrasındaki sistem böyle olacak. Samet Aybaba gibi işi bileni olanlar kurtulacak, diğerleri ya para basacak yada kulüpleri yönetenler kendi şirketlerinden kaynak aktaracak.
Ayrıca bu sisteme uygun alt yapıyı kurmanız gerekiyor. Yoksa altta bir şey olmazsa üste ne vereceksin.
Şöyle bir bakın Gaziantep FK'dan bir tane genç çıktımı 3 yıldır. Hayır. Bir üç yıl daha geçse yine çıkmaz. İşi ehline teslim etmediğiniz sürece daha nice 3 yıllar geçse yine olmaz. Geçenlerde uluslararası bir araştırmada Türkiye Süper Lig'indeki takımların 21 yaş altı oynatıp oynatmadıkları araştırıldı. Ve ne kadar üzücü bir durum. Türkiye’de sadece Gaziantep Futbol Kulübü genç oyuncu çıkaramamış ve A takımda oynatmamış. Böyle bir oyuncu olsaydı herhalde Sumudica oynatırdı. Ama yok ki... Olmazda çünkü öyle yetenekli biri yok altta. Şimdi merak ediyorum bu yazıdan sonra acaba hangi dünkü muhabire açıklama yapacak ve alt yapının havada uçtuğunu, karada kaçtığını, Messi, Ronaldo gibi oyuncuların olduğunu yazdıracaklar.. (!)
İşte biz bundan kaybediyoruz. Hataları görüyorlar ama, kangren olan sorunu kesip atamıyorlar. Faka, şu unutulmasın. Koronavirüs sonrasında istesende istemesende kulüpler özüne dönmek zorunda kalacaktır. Samet Aybaba gibi birini alan yaşadı. Aybaba projesini uygulayan takımların geleceği kurtulacaktır.. Benden söylemesi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Teke Arşivi