İsimsiz Kahramanlar

Korona virüs salgını ile verilen mücadelenin en büyük kahramanları şüphesiz ki sağlık çalışanları. Sağlık çalışanları COVİD-19 hastalarını yaşatmak için büyük fedakarlıklarla adeta insan üstü bir mücadele veriyor. Ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamayan yani aramızdan ayrılanlar da oluyor.

Salgında hayatını kaybedenler için bu kez defin görevlileri devreye giriyor. Defin görevlileri de tıpkı sağlık çalışanları gibi büyük bir özveri ve fedakarlıkla görev yapıyor. Ben bunlara isimsiz kahramanlar ya da gizli kahramanlar diyorum. Çünkü defin görevlileri de pandemi ile mücadelede en fazla risk altında bulunan meslek grupları içinde bulunmalarına rağmen yaşadıkları sorunlar çok fazla gündeme getirilmiyor. Hep gündemin geri planında kalıyorlar.

Türkiye olarak bugüne kadar 14 binin üzerinde insanımızı pandemi nedeniyle kaybettik. Bu süreçte sağlık çalışanlarının olduğu kadar defin görevlilerinin de iş yükü katlanarak arttı. Defin görevlileri artan iş yükü bir tarafa, her an virüse yakalanma korkusu ile görev yapıyor. Çok sayıdaki personelin virüse yakalanması nedeniyle de iş yükleri daha da artıyor. Ancak bütün bunlara rağmen defin görevlileri önlemleri en üst düzeyde tutarak görevlerini yapıyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanında, sosyal mesafe azami ölçüde gözetiliyor, cenaze namazları olabildiğince az kişi ile kılınıyor. Görevliler, koruyucu tulumları ve tek kullanımlık çeşitli koruyucu ekipmanları ile korona virüse karşı son derece dikkatli davranıyor. Her cenazenin ardından araç ve personel başta olmak üzere tüm alanlar dezenfekte ediliyor.

Gaziantep’te irili ufaklı binin üzerinde mezarlık bulunuyor. Gaziantep kent merkezi ve ilçelerde büyük mezarlıklar, köylerde ise daha küçük mezarlıklar var. Nizip gibi büyük ilçelerimizde birden fazla mezarlık bulunuyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Mezarlıklar Müdürlüğünün bünyesinde yaklaşık 180 kişi çalışıyor. COVİD-19 bulaşma riskinin en fazla olduğu meslek grupları arasında yer alan defin görevlilerinin önemli bir oranı bu illetten kaçamamış. Aldığım bilgilere göre defin görevlilerinden 30’u bu hastalığa yakalanmış. Hastalığa yakalananların büyük bölümünün belirti vermediği, hastalığın hafif atlatıldığı düşünülürse defin görevlileri arasında virüse yakalananların oranın çok daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Mezarlıklar Müdürlüğü personelleri korona virüs nedeniyle vefat eden vatandaşları koruyucu tedbirler alınarak dini usullere göre defnediyor. Tıpkı diğer nedenlerle hayatını kaybeden vatandaşlar gibi, İslami usuller neyi gerektiriyorsa o işlemler yapılıyor. Elbette koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden birisin defin işlemleri aynı zamanda hastalığın bulaşması açısından büyük risk taşıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü görevlileri bu riskleri göze alarak, elbette tedbiri de elden bırakmadan görevlerini yerine getirmek için çaba gösteriyorlar. Diğer cenazeler hangi işlemlerden geçiyorsa, COVİD-19 nedeniyle vefat edenlerin cenazeleri de aynı işlemlerin ardından İslami usullere göre defnediliyor.

Her alanda olduğu gibi burada da eğitim ön plana çıkıyor. Mezarlıklar görevlilerine, hem personelin kendini koruması hem de hastalığın başkalarına bulaşmasının önüne geçilmesi için sürekli eğitim veriliyor. Yine aldığım bilgilere göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü görevlileri bu konuda son derece başarılı. Hatta birçok il bu konuda Gaziantep’ten destek alıyor. Gaziantep’in tecrübelerinden yararlanıyor. Bugüne kadar kimsenin görmediği, isimlerinden bahsetmediği, hizmetlerini dile getirmediği defin görevlilerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlü Ökkeş Zehiroğlu’nun şahsında teşekkür ediyor, bu süreçte üstlendikleri bu kutsal görevden dolayı ilgili kurumlar tarafından ödüllendirilmelerini umuyorum.

Bir yıldan bu yana dünya bu salgına karşı büyük bir sınav veriyor. Aşılarla ilgili de güzel haberler gelmeye devam ediyor. Toplum olarak bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde, yardımlaşmayla, dayanışmayla geçireceğiz. Elbette bu günlerin de yakın bir zamanda geride kalacağından kimsenin şüphesi olmasın. Ancak, bu zorlu savaşta cephenin en önünde savaşan sağlık çalışanları gibi defin görevlilerine de teşekkür etmek bir borçtur, vefa örneğidir.

Mutlu haftalar dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi