Ferat Karataşlı

Ferat Karataşlı

Anahtar kelime: Çare 'siz'siniz

Günümüz modern toplumlarında anlaşmazlıkların çözümü ve bir hakkın yerine getirilmesi için başvurulacak güç, “DEVLET GÜCÜ”dür. Zira bir toplum içinde adaletin ve güvenliğin sağlanması devletin yükümlülüğündedir. Bu nedenle yaşanan anlaşmazlıkların çözümü, adalet organlarına bırakılmalıdır.

Cebri icra hukuku, borçlunun borçlarını rızasıyla ifa etmediği veya edemediği hallerde alacaklıların başvurabilecekleri devlet organları aracılığıyla yürütülen süreci ifade eder. Bir borç ilişkisinin taraflarından olan alacaklı, borcun ödenmemesi nedeniyle icra müdürlüğüne başvurmak suretiyle icra ve iflas hukuku kurallarına dayanarak, borçlunun mallarına haciz koydurabilir ve bu malların satılarak alacağının karşılanmasını talep edebilir. İşte icra ve iflas hukukunun amacı, devletin cebri organlarından yararlanılarak borçlunun temel haklarına halel getirmeden, alacaklının alacağına bir an önce kavuşmasını sağlamaktır.

İcra İflas Kanunumuz 2012 yılına kadar toplam 22 kez değişikliğe uğramış ve 2012 yılı içinde de kanunda kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Yürürlükteki kanun 6352 sayılı kanundur.6352 sayılı Kanunla İcra ve İflas Kanunu’na birçok yenilik getirilmiştir.

İcra Takibi Nasıl Yapılır?

İcra takibinde yapılacak işlem alacağın / borcun kaynağına göre değişiklik gösterir. Eğer alacak bir mahkeme kararına dayanıyorsa (örnek 4-5) ilamlı icra; alacak bir çek, poliçe veya bonoya dayanıyorsa (örnek 10) kambiyo senetlerine özgü icra takibi; alacağa ilişkin herhangi bir belge yok ya da bu türlere girmiyorsa (örnek 7) ilamsız icra söz konusu olacaktır. İcra takibi, icra dairesinde şahsen veya avukat aracılığı ile başlatılabilir. Borçluya icra dairesi kanalıyla gönderilecek ödeme emrinden sonra borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez ise takip kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesinin ardından alacağın tahsili için haciz yoluna gidilir. Haciz yolu ile amaçlanan, elde edilen malların satılarak sağlanan bedel ile alacaklının borcunun karşılanmasıdır.

“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN:

Bu bilgiler ışığında;

Ailemiz ve değer verdiğimiz kişiler için yapmış olduğumuz borç; finansal anlamda düzlüğe çıkmamızı açısından engelleyici bir etken ve bir o kadar da sırtımızı düzeltmeyen bir yük. Bu yükü sırtımızdan ne kadar hızlı bir şekilde atarsak, o kadar rahatlayacağız. Bunu bildiğimiz halde ‘uygulama noktasında, içimizdeki o duyguyu harekete geçirmek öyle kolay olmuyor’ dediğinizi işitir gibiyim. Her ne kadar kolay olmasa da bu durum kararlı adımlarla sonuca bizleri ulaştırabilir. Ne kadar planlı gitmeye çalışsak da bazen aklımız çeliniyor, hesap şaşıyor. ‘Bu seferlik de böyle olsun’ dediklerimiz alışkanlığa dönüşebilir her an, DİKKAT ! Üstelik küçük küçük yapılan gereksiz masraflar, harcamalar önemsiz gibi görünse de topladığımızda küçümsenemeyecek bir boyutta karşımıza bir dağ gibi çıkıyor.

Bu anlamda; lüks tüketim her koşulda cazip ve şatafatlı görünebilir. Hava atmaya bayılıyoruz değil mi? Ama 500 liralık çanta alıp içi boş gezmek mi mantıklı, 100 liralık alıp içine 400 lira koymak mı? Takdir “Siz” değerli okurlarımızın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferat Karataşlı Arşivi