Anne tercihi!

Ellerinde bir bardak çay ile, masada duran gence yaklaştı. Genç, başını kaldırdığında hayretler içerisinde kalmıştı. Yaşlı kadın, titreyen elleri arasında bir bardak çay ve yüzündeki gülümseme ile yıllar önce toprağa uğurladığı annesini andırıyordu!

Genç, oturduğu masadan yavaşça kalkıp, yaşlı kadının oturmasına yardımcı oldu. Nazik bir dille, kendisine hizmet etmesine izin veremeyeceğini açıkladı. Kadın çok duygulanmış, fakat hasta çocuğu için çalışmak zorunda kaldığını söylemişti. Genç adam, kadına yardımcı olabileceğini ve çalışmasına izin vermeyeceğini söyledikten sonra, iş yerinde bulunan yetkili kişiyle görüşüp kadının bir daha işe gelmeyeceğini söyledi. Genç adam, bu davranışı karşısında duygulanmış ve ağlayan kadının gözyaşlarını elleriyle sildikten sonra, merak etmemesi gerektiğini, ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacağını söyledi!

Uzun bir aradan sonra yaşlı kadının evine varmışlardı. Yatakta on beş yaşlarında çok bitkin bir şekilde yatan kız çocuğu vardı. Genç adam, biraz kızla ilgilendikten sonra, cep telefonuyla aradığı hastaneden eve bir ambulans gelmesini emretti. Kadın hayretler içerisinde, genç adamı seyrediyordu. Genç adama yük olmak istemediğini söylese de, genç adam bildiğini okuyordu. Kadını rahatlatmak için hastanenin sahibi olduğunu söyledi. Kadın bir nebze rahatlamıştı. Kısa bir aradan sonra, kızı ambulans ile hastaneye doğru götürdüler. Hastane de yapılan tetkikler sonucu, kızın kalbinin delik olduğu teşhisi konuldu! Kadın iyiden iyiye yıkılmıştı. Yapacakları bir şey kalmamıştı. Sadece kalp nakli için birinin organ bağışını bekleyeceklerdi.

! Kızın yanı başında bulunan günlüğü doktorun dikkatini çekti! Genç adam, anneden müsaade isteyerek günlüğü okumak istedi. Günlüğün ilk sayfasında, annesinin hayatı boyunca unutmamasını tembihlediği öğüdü vardı!" Anneler, hayat bağışlar! Yaşam olmak, çocukların en kutsal tercihleridir! Anneler gerektiği zamanda, bağışlayacakları hayatın kaynağı olmaktan asla geri durmayacaklardır!"

Genç doktor, annesinin kendisine bağışladığı böbrekleri sayesinde yaşıyor olduğunu hatırlayıp, annesini dualarla yad ederek ağlamaya başladı!

Az sonra, içeriye bir hemşire girip gerekli organın kendilerine ulaştırılmak üzere yolda olduğunu genç doktora haber verdi! Genç bir adamın trafik kazasında öldüğünü ve bağışladığı organlarının uçakla hastanelerine varmak üzere olduğu haberi üzerine genç kız hızlı bir şekilde ameliyathaneye götürüldü! Başarılı bir ameliyat sonrasında genç kız, kendisine nakledilen sağlam kalp ile yaşama merhaba diyordu! Etrafındaki insanlar arasında annesini bulamayınca dayanamayıp, annesinin nerde olduğunu sordu! Genç adam, üç gündür annesinin hastaneye gelmediğini ve kendilerinin de merak ettiğini söyledi! Genç kızın yüzünde buruk bir sevincin izleri belirginleşmeye başladı!

Birkaç saat sonra gelen haber, genç doktoru yıkmıştı. Kızın annesi, günlerdir kızına nakledilecek bir kalp için, kendisine kıyacak bir doktor aramıştı! Ardında mektup bırakmış ve kızının bu gerçeği asla bilmemesi gerektiğini son arzusu olarak not düşmüştü! Kızın annesinin kalbi, bir organ nakil kutusu içerisinde hastaneye getirilmişti! Anne, kimsenin bilmediği bir yerde toprağa verilmiş ve kızının kalbinde yaşayacağının ümidi ile bu dünyaya veda etmenin dayanılmaz hafifliğini mektubuna not düşürmüştü! Ancak, kızı zaten kendisine nakledilen bir kalp ile sağlığına kavuşmuştu bile!

Bu gerçek karşısında genç doktor yıkılmış, ne yapacağının şaşkınlığı içerisinde kendisine meraklı gözlerle bakan kıza ne söyleyeceğini düşünmeye başladı! Genç kız, doktordaki bu ani değişikliğin sebebini öğrenmek istedi. Genç doktor, müsaade isteyerek dışarı çıktı!

Az sonra, ellerinde çok özel bir cam koruma içerisinde kalp ile genç kızın yanına geldi! Genç kız, bu muhafaza edilmekte olan kalbe uzun uzun bakmaya devam ederken, genç doktorun gözlerinden yaşlar akmaya başladı! Kız, doktora ağlama nedenini sorduğunda, doktor kıza cevap vermek için hayatının en zor kararlarından birini veriyordu!

Gözyaşları içerisinde yutkuna yutkuna hayatının en anlamlı ama en zor anlatılan cümleleri sıralanıyordu;" Anneler, hayat bağışlar! Yaşam olmak, çocukların en kutsal tercihleridir! Anneler gerektiği zamanda, bağışlayacakları hayatın kaynağı olmaktan asla geri durmayacaklardır!"

Cümlelerini bitirdiğinde, genç kızın yatakta hareketsiz bir vaziyette durduğunu fark etti! Kıza yaklaşan doktor, genç kızın kalbinin durduğunu ve hayata veda ettiğini fark etti!

! Hastane personeline annesinin yerinin tespit edilmesi ve durumun netleşmesinden sonra kızın cesedinin annesinin yanına ne pahasına olursa olsun defnedilmesini emretti! Masada duran günlüğe eli uzandı! Günlüğün son sayfasında, yaşadıklarını özetleyen bir not vardı!

" Çocukların en kutsal tercihleri; anne kalbinde hayat bulacakları sonsuzluğa tebessüm edebilmeleridir!"

Â

ÂEsat AYTAN

Eğitim Koçu - Yazar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat Aytan Arşivi