Yanlış hesap Bağdat’tan döner

Pandemi ile mücadele tüm dünyanın ortak sorunu. Hemen her ülke virüs salgınına karşı etkili tedavi yöntemleri ile ilaç ve aşı için seferber olmuş durumda. Pandeminin sağlık hizmetleri boyutunun yanında bir de ekonomik boyutu bulunuyor. Türkiye, gerek salık hizmetlerinde gerekse de pandemi dolayısıyla vatandaşlara ve işletmelere ekonomik destek konusunda süreci en başarılı şekilde yöneten ülkeler arasında yer alıyor.

Bütün dünya Türkiye’nin pandemi ile mücadeledeki başarısını takdir ederken, geçtiğimiz hafta SGK tarafından alınan bir karar gerek vatandaşlar tarafından gerekse de özel hastaneler açısından şok etkisi yarattı. SGK’nın, özel hastanelere ödenen pandemi ücreti ve yoğun bakım desteğini durdurması salgınla mücadeledeki en çok tartışılan karar oldu. SGK’nın bu beklenmedik kararı en çok da Gaziantep’i olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü Gaziantep, koronavirüs salgınında hasta sayısı ve ölüm vakalarının en hızlı arttığı illerin başında geliyor. Gaziantep’te hasta sayıları o kadar arttı ki, şehirde boş yatak bulunmadığı zaman hastalar komşu illere sevk edilmeye başlandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da her gün Gaziantep’teki vaka sayılarındaki artışa dikkat çekiyor. Gaziantep Valisi Davut Gül de sık sık vatandaşları uyarırken, “Virüsün bulaşma hızı böyle devam ederse mevcut hastane sayısını on kat arttırsak bile boş yer bulamayız” diyerek, olayın vahametini ortaya koyuyor.

Şehrimizdeki vaka sayıları kontrol altına alınmazken, SGK’nın böyle bir karar alması sürece büyük darbe vurabilecektir. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da, yaptığı açıklama ile SGK’yı alınan kararı yeniden değerlendirmeye çağırdı. SGK’nın aldığı kararın pandemi ile mücadelede özel hastaneleri devre dışı bırakarak, salgınla mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Başkan Yıldırım, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Sosyal Güvenlik Kurumunun özel hastanelerden desteğini çekme yönünde aldığı kararın ani ve yeterince değerlendirme yapılmadan alınan bir karar olarak düşünüyorum. Sayın Sağlık Bakanımızın ve Sayın Valimizin de ifade ettikleri gibi Gaziantep’te COVID vaka sayısı ne yazık ki hızla artmakta. Dolayısıyla özel hastaneler pandemi nedeniyle yatak kapasitelerinin yaklaşık %30-40’nı bu hastalara ayırmış ve gerek ekipman gerekse personel giderleri de bu doğrultuda artmıştır. Yaşanan süreç nedeni ile normal hasta sirkülasyonu da azalan özel hastanelerden SGK desteğinin çekilmesi bu hastanelerin çıkmaza girmesine yol açacaktır. Ne yazık ki birçok hastane bu hastalardan fark ücreti almaya başlamak zorunda kalmıştır. Bu şekilde devam ederse daha yüksek ücretler talep etmek ve hasta kabul etmemek zorunda kalacaklar. Yani alınan karar pandemi ile mücadelede özel hastaneleri devre dışında bırakabilir. Bu durumda da Gaziantep daha zor bir sürece girebilir.

SGK’nın il bazlı hasta rakamlarını göz önüne alarak ödeme yapma şeklinde bir yaklaşımla kararı gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, karar gözden geçirilip gerekli tedbirler alınmaz ise Türkiye’nin tüm dünyadan takdir alan mücadelesinin boşa çıkacağını belirtti. Hassasiyet ve başarı ile yönettiğimiz süreçteki çalışmalar, tüm dünyadan takdir toplayan sağlık sistemiz, Sağlık Bakanımız ve sağlık yöneticilerinin verdiği mücadele boşa çıkabilir. İnanıyorum ki bugüne kadar hiçbir zaman bölge halkını geri çevirmeden sorunlarını çözme duyarlılığı gösteren bu toprakların evladı, hemşehrimiz T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Mehmet Selim Bağlı yine konuya hassasiyetle yaklaşarak sorunu çözecektir.”

Atalarımız, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” demişler. Anlaşılan ortada yanlış bir hesap var. Pandemi ile mücadele sürecine zarar veren bu kararın gözden geçirileceğine inanıyorum.

Mutlu haftalar dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi