Fıstık üreticisi ürün desteği istiyor

Fıstık, kuruyemiş olarak tüketildiği gibi başta baklava olmak üzere hemen her türlü tatlı, çikolata vb. ürünlerin de önemli bir girdisi konumunda. Tüm dünyanın severek tükettiği bir ürün olan Antepfıstığı ne yazık ki her yıl ürün vermiyor. Bu nedenle de ürünün az olduğu yıllarda fıstık fiyatları çok artıyor. Fıstık fiyatlarının artması ihracatı olumsuz etkilerken, baklava gibi tatlıların da zamlanmasına yol açıyor.

Geçtiğimiz mahsul döneminde rekolte önceki yıla göre çok düştü. Bu nedenle de fiyatlar iyice fırladı. Şu anda fıstık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde yüz oranında artmış bulunuyor.

Fıstık üretimi ve fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemenin yolu ise bilinçli tarımdan ve dolayısıyla daha çok üretimden geçiyor. Bölge çiftçisi bu konuda devletten destek bekliyor. Tıpkı fındığa verilen destekler gibi, fıstığın da desteklenmesi isteniliyor.

Antep fıstığının hak ettiği noktaya gelerek ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için Gaziantep Ticaret Borsası önemli çalışmalar yürütüyor. Şu anda Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı olan Ahmet Tiryakioğlu'nun, Borsa Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde hazırlanan "Antepfıstığı Lisanslı Depoculuğu" projesinde sona gelindi. Lisanslı depo önümüzdeki mahsul döneminde hizmete vermeye başlayacak.

Lisanslı depoculukla birlikte fıstık ticaretinde yeni bir dönem de başlayacak. Türkiye'nin ilk fıstık lisanslı deposu 10 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip. Üretici, tüccar ve sanayici, ürününü Antepfıstığı lisanslı depoya teslim etmesi halinde güvenlik riski ve kalite kaybı endişesi yaşamayacak. Depoda yer alan tüm ürünler devlet garantisi altında olacak. Lisanslı depoculukla tüm riskler sigorta kapsamına da alınabilecek.

HÜKÜMETE FISTIK GİBİ TEKLİF

Fıstık üreticisinin taleplerini hükümete bildirmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığı sektör temsilcilerinden oluşan heyetle birlikte, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati'yi ziyaret etti. Heyette, Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmen ve GTO Meclis Üyesi Müslüm Yüksel de yer aldı.

Gaziantep Heyeti, Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati'ye, fıstığın bölge ve ülke ekonomisine olan katkıları ile Antepfıstığına tarımsal ürün desteği sağlanması konusunda hazırlanan raporu sundu. Toplantı sırasında heyet adına sektörün sorunlarını dile getiren Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, fıstığa tarımsal ürün desteği verilmesinin önemine dikkat çekti:

"Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin 27 farklı il ve ilçesinde on binlerce kişiye ekmek kapısı olan Antep fıstığı, destekleme programının dışında kalmasından dolayı üretici ve işletmeciler çeşitli sorunlarla karşılaşmakta. Antep fıstığı üretim miktarının artırılarak bölge ve ülke ekonomisine olan katma değerin istenen seviyeye çıkarılması için atılacak en önemli adımı Antep fıstığına prim desteği verilmesi olarak görmekteyiz."

Ürün desteği verilmesinin çok faydaları bulunuyor. Ürün desteği ile birlikte sektördeki kayıt dışılık son bulacak. Böylece rekolte tespitleri de tam yapılabilecek. Kayıt dışılığın önlenmesi ile birlikte devlet ciddi oranda stopaj ve Bağ-Kur pirimi alacak.

Fıstık sektörü temsilcileri tıpkı fındıkta olduğu gibi dekar başına 170 TL destek istiyor. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fıstığa verilecek destekle birlikte, fıstık üretiminde önemli bir gelişme kaydedilecek, fıstığın katma değeri daha da artacak.

Umarım bu "Fıstık gibi teklif"i yetkililer dikkate alarak, bölge ve ülke ekonomisine yapılacak olan katkıların daha da artmasına vesile olurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi