FUTBOLUMUZ ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Yeni tip koronavirüs ile dünyanın alışıla gelmiş “normali” artık yok. Yeni bir dünya dizayn ediliyor ve futbol da bu yeni dünyada nasıl bir hal alacak herkes merak ediyor. Yaklaşık 20-25 günden buyana herkes karamsar, herkes tedirgin ve “Ne olacak, bu futbol” diye hesap kitap yapıyor. Bırakın spor kamuoyunun merakını, oynayanlar, teknik ekipler ve yönetenlerin merakı daha büyük.
Çünkü, yönetici ödeyeceği paralara bakıyor, futbolcu ve teknik adamlar alacağı paranın peşinde. Durum böyle olunca başlıyor bir belirsizlik ve merak… Yayın gelirleri, TFF gelirleri ve sponsorlukların ne olacağı bilinmezken, kulüplerin yapması gereken kredi ve faiz ödemeleri, futbolcu ve personel maaşları tabloyu daha da karanlık hale getiriyor. Covid-19’un futbolumuza verdiği zararın ne kadar büyük olduğunu, şimdi değil sonra göreceğiz. Bu durumda, liglerin ertelenmesi ve EURO 2020’nin 2021 yılına kaydırılması gibi önlemler alındı. Ancak salgının ne kadar devam edeceği ve ne zaman dünyanın ‘eski normal’ olmasa da ‘yeni bir normal’e döneceği henüz bilinmiyor.
Ülkemizde yeni testler ve yeni vakalar ortaya çıkmaya devam ederken bu durum liglerinde ne zaman başlayacağın netleşmemesini sağlıyor. Haa, bu illet ne zaman biter bilmiyorum ama, her geçen kulüplerinde biraz daha zor duruma gittiğini söyleyebilirim. Tamam, insal sağlığı önce gelir diyorum.
Türkiye için liglerin tatil edilmesi sonrasında aslında kulüpleri iyi bir fatura bekliyor. Satılan kombine biletler, lisanslı ürün satışları, yayın gelirleri, TFF gelirleri ve sponsorlukların ne olacağı henüz bilinmezken bir de kulüplerin yapması gereken kredi ve faiz ödemeleri, futbolcu ve personel maaşları tabloyu daha da karanlık hale getiriyor.
Haa, bundan sonra ne olur bilmiyorum ama, hayat normale dönse bile eskisi gibi olmayacak. Tribünler belkide hiç dolmayacak, stadyumlar boş kalacak ve kulüpler istediği transferleri yapamayacak. Çünkü, Koronavirüs’ün etkisi aslında hayat normale döndükten sonra çıkacak. Çünkü, mali yönden sıkıntılı olan kulüplerin yanı sıra, tüm kulüplerin gelirleri düşecek. Sponsorlar ekonomik krizde desteği geriye çekecek. Yayıncı kuruluş eskisi gibi para verecek mi? oda ayrı bir konu. Eh… Önce anlaşma yapılan yabancıların Euro’ları ve Dolar’ları ne olacak buda ayrı bir sıkıntı doğrucak.
Biran önce karamsarlığın ortadan kaldırılması gerektiği inancındayım. Ancak, henüz Koronavirüs etkisini kaybetmezken bu ortamda nasıl karar verilecek oda ayrı bir konu. UEFA, TFF oturup başbaşa verip bu sezonu tamamlamalı. Kalan 8 haftayı da 2020-2021 sezonunun öncesinde hızlandırılmış bir şekilde tamamlamalı. Türk futbolunda kulüpler borç batağında olduğu bir ortamda krizi az zararla atlatmak gerekiyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Teke Arşivi