Büşra Karaoğlu

Büşra Karaoğlu

13 mucize gıda ile bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Beslenme programlarınızda aşağıda sıralayacağım besinleri, düzenli ve dengeli miktarlarda tüketmek bağışıklık sisteminizin güçlenmesini destekleyebilir. Bilhassa soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda sizin için oldukça etkili doğal yöntemlerden olacaktır.
• Turunçgiller:
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için başvurduğumuz ilk vitamin C vitamini ve içerik olarak zengin olan turunçgillerdir. C vitaminin beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olduğu söylenmektedir.
Vücudumuz C vitaminini üretemez ve depolayamaz. Bu nedenle vücudu düzenli ve dengeli olarak C vitamini ile beslemek gerekir. Turunçgillere örnek olarak; greyfurt, portakal, mandalina, limon, misket limonu verilebilir. Bu çeşitlilikten faydalanarak vücudunuzun C vitamini ihtiyacını gidermesinde yardımcı olabilirsiniz.
• Kırmızı Biber:
C vitamini kaynakları sadece turunçgiller değildir. Kırmızı biber de C vitamini yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Hatta narenciyelerden 2 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Bunun yanında zengin bir beta karoten kaynağıdır. Beta karoten; göz ve cilt sağlığı için oldukça etkilidir.
• Brokoli:
Vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin olan brokoli; A, C ve E vitaminleri, birçok antioksidan, bol lif içermektedir. İçeriğinden daha iyi faydalanabilmek için az pişirme tekniği veya çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
• Sarımsak:
Bağışıklık sistemi üzerinde oldukça güçlü etkisi olan bir diğer besin de sarımsaktır. Hemen hemen bütün dünya mutfaklarında kullanılmaktadır. Tansiyon düşürücü etkisi vardır ve damar sertliğinin oldukça geç oluşmasını sağlar. İçeriğinde bulunan alisin, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiyi veren maddedir.
• Zencefil:
Zencefil; boğaz ağrısı ve diğer iltihaplı hastalıklarda iyileştirici etkiye sahiptir. Bunun yanında mide bulantısını engellemede ciddi etkileri vardır. Kronik ağrıları azaltmaya yardımcı olmasının yanında kolesterol düşürücü etkisi olduğu da yapılan çalışmalarca desteklenmiştir.
• Ispanak:
C vitamininden zengin bir diğer besinimiz de ıspanak! Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan ve beta karotenden oldukça zengindir. Brokoli gibi yararlılığını az pişirerek sağlayabilirsiniz. Hafif bir pişirme yöntemi içeriğindeki A vitaminini artırır.
• Yoğurt:
İçeriğinde bulunan probiyotik maddeler ile bağırsak sistemini koruyucu ve dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Bunun yanında D vitamini içeriği ile hem beyin hem de vücut sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

• Badem:
Soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek dendiğinde C vitamininden sonra E vitamini gelmektedir. Badem vitaminler yönünden oldukça zengin ve sağlıklı yağ içeriğine sahiptir. Günlük 1 avuç içi kadar tüketeceğiniz çiğ badem günlük ihtiyacınız olan E vitaminini %100 sağlamaktadır.
• Zerdeçal:
Parlak sarı görünüme ve acı bir tada sahip olan zerdeçal; anti inflamatuar olarak yıllardır kullanılmaktadır. Özellikle romatoid artrit ve osteo artrit tedavisinde oldukça etkilidir. Bunun yanında içeriğinde bulunan curcumin ile yoğun egzersiz sonrası kas hasarını azaltmakta faydalıdır.
• Yeşil Çay:
Yeşil ve siyah çaylar, antioksidan ve flavonoidlerden zengin içerikleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.
Ayrıca yeşil çay amino asitÂL-teanininÂiyi bir kaynağıdırÂ.ÂL-teanin T hücrelerinizde mikropla mücadele bileşiklerinin üretiminde yardımcı olabilir.
• Kivi:
Kivi doğal olarak; folat, potasyum, K vitamini ve C vitamininden zengindir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmekte etkili olurken diğer vitaminler vücudun diğer sistemlerinin daha düzgün çalışmasında etkilidir.
• Tavuk:
Hasta olduğumuz zamanlarda ilk başvurduklarımız arasındadır '' Tavuk suyuna çorba''!
Soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.ÂTavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B-6 vitamininden yüksektir.ÂVitamin B-6, vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonların çoğunda önemli bir etkiye sahiptir.ÂYeni ve sağlıklıÂkırmızı kan hücrelerininÂoluşumu için de hayati önem taşırÂ.ÂTavuk kemiklerini kaynatarak yapılan et suyu, jelatin gibi besinler, bağırsakların iyileşmesi ve bağışıklığın güçlenmesi için faydalı diğer besin maddelerini içerir.
• Ayçiçeği tohumu:
Ayçiçeği tohumu; fosfor, magnezyum, B6 vitamini ve oldukça yüksek E vitaminine sahiptir.
Tüketilmesi önerilen porsiyon miktarı yarım fincan kadardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Karaoğlu Arşivi