Orkun Nabioğlu

Orkun Nabioğlu

Türk futbolu ve altyapı

Ülkemizde futbol, tartışmasız en çok ilgi gören spor dalıdır. Ülkemizde kulüpler her yıl milyonlarca para harcıyor bu endüstriye. Geçtiğimiz 50 yıla baktığımızda, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda uluslararası başarı elde etti Türk futbol takımları. Bunun belli başlı problemleri var elbet. Ancak, en büyük problem altyapı eksiliği. Kulüplerin altyapıdan yeterli seviyede futbolcu çıkaramaması sonucunda, milyonlarca lira para harcanarak, değerinin çok üzerinde bonservis ücreti ve maaş ödenerek transferler yapılıyor yıllardır.
Peki neden altyapıdan futbolcu yetiştiremiyoruz? Bunun başlıca sebepleri; altyapıya yeterli zaman ve bütçe ayrılmaması, sezonluk başarının uzun vadeli başarıdan daha önemli sayılması, tesis yetersizliği, eğitmen ve antrenör yetersizliği ve bunun gibi bir çok sebep.
Dünya üzerinde altyapı seviyesinin çok yüksek olduğu bir çok ülke ve kulüp takımı mevcut elbette. Ancak içlerinden bir tanesi bu sistemi oturtan ve geliştiren kulüp; AJAX. Ajax futbol takımı bilindiği üzere Hollanda liginde boy göstermekte ve uzun yıllardır uluslararası birçok başarıya imza atmış bir kulüp. Halihazırda 2018/2019 futbol sezonunda kendi liginde şampiyon olmuş ve Avrupa Şampiyonlar Ligi' nde yarı finalde talihsiz bir şekilde elenen takım.
Ajax altyapı tesisleri: "De Toekomst" yani Türkçe karşılığı: "Gelecek". 140.000m2 alan üzerine kurulmuş modern bir altyapı tesisi. Ülkenin genç yetenekleri toplam 50 gözlemci tarafından tüm Hollanda' da her yıl izlenmekte ve bu gözlemciler altyapıya yeni çocuklar dahil ediyorlar. Kulüp bu gözlemcilere her yıl belli bölgelerde görevlendirme yapıyor. Gözlemcilerin tamamının muhtelif giderlerini ve maaşlarını karşılıyor. Ülkenin dört bir yanında sokakta ve tüm sahalarda futbol oynayan çocuklar izleniyor. Yapılan izlemeler sonucu oluşturulan raporlar doğrultusunda bu çocuklar deneme amacıyla altyapı tesislerine çağırılıyor. Göze batan yeteneklerin altyapıya kaydı yapılıp, uzman antrenör ve eğitmenlerce futbol eğitimi başlıyor. 8 yaş altı takımlarından başlamak üzere 20 yaşına kadar tüm genç kategorilerde oyuncu yetiştiren "De Toekomst" dünya üzerinde elit altyapı seviyesinde bir tesis. Ajax futbol takımının yıllardır edindiği başarılarının sebebine, bu yapılanmanın ne denli etki ettiği aşikar. Her nekadar kulüp bu yapılanmaya harcamalar yapsa da, uzun vadede elde başarılardan ve oyuncu satışlarından kazandığı kar düşünüldüğünde, yapılan harcamalar adeta devede kulak kalıyor.
Endüstriyelleşen günümüz futbolunda, kulüplerimizin gelirleri olağanüstü artmış durumda. Elde edilen gelirlerin aktarıldığı yerler tamamen sezonluk veya iki sezonluk başarıya endeksli. İzah etmeye çalıştığım, dünya üzerindeki yüzlerce örnekten sadece birisi olan, "De Toekomst" un kısa bir süre içerisinde inşası elbette zor. Fakat yapılacak olan sezonluk bütçe planlamasında, kısım kısım verimli ve profesyonel bir altyapı tesisi ve organizasyonunun kurulması kesinlikle bir hayal değil. Ülke futbol takımı bazında ve kulüplerin uluslararası başarısına gidecek en doğru ve verimli yol altyapının geliştirilmesinden ve yetenekli genç yıldızların yetiştirilmesinden geçmektedir. Futbolun geleceğinin inşası altyapıdan geçmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orkun Nabioğlu Arşivi