Trafik lambası neden kırmızı, sarı ve yeşildir?

Trafik ışığı veya diğer adı ile trafik lambası, yol bağlantılarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve diğer trafiğin kontrol edilmesi gereken noktalarda bulunan bir trafik düzenleme aracıdır. İlk olarak 1868 yılında Londra’da uygulanmaya başlanmasının ardından yayınlaşmış ve günümüzde tüm dünyada kullanılır hale gelmiştir. Özellikle artık şehirlerde araç sayıları oldukça önemli oranda artmıştır. Trafikte bulunan araçların belirli bir düzen içerisinde ilerlemeleri için trafik ışıkları hayati önem taşımaktadır. Trafik ışıklarının konulmadığı veya trafik ışıklarına riayet edilmediği zamanlarda ne denli kötü trafik kazaları yaşandığına hepimiz şahidiz. Trafik lambaları hakkında merak edilen birçok husus var. Bunlardan bir tanesi de trafik ışıklarında bulunan yeşil, sarı ve kırmızı renklerinin ne anlama geldiği ve neden özellikle bu renklerin seçildiği.

Trafik lambası neden kırmızı, sarı ve yeşildir?
Trafik ışıkları ilk olarak demir yolu ulaşımında kullanılmaya başlanmıştır. Aslında ilk kez kullanıldığında renkleri günümüze göre çok daha farklıydı. Trafik ışıkları o dönemde iki farklı renk kullanılıyordu ve ikaz ışığı rengi yeşil, geç ışığının rengi ise beyazdı. Bir süre sonunda bunun büyük bir yanlış olduğu anlaşıldı. Çünkü beyaz renkli geç sinyali diğer sokak lambaları ile karıştırılıyor ve hatta dur işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerinden düşünce beyazlaşıyor ve kazalara sebebiyet verebiliyordu. Tüm bu aksiliklere çözüm yaratmak için daha sonra kırmızı rengi dur, yeşil rengi geç ve sarı rengi ise ikaz sinyali olarak kullanılmaya başlandı. Böylelikle makinistler beyaz ışık görürlerse bir şeylerin ters gittiğini fark ederek önlemlerini alabiliyordu.

Tabi trafik ışıklarında sarı, yeşil ve kırmızı renklerin tercih sebebi olmasının tek sebebi de bu değil. Bunun yanında yeşil ve kırmızı renkler özellikle renk körü insanların kolay algılayabilmesi için kırmızı ışıklar biraz turuncu ve yeşil ışıklar da bir miktar mavi tonu içermektedir. Yeşil ışıklar da sarı ışığın üzerine mavi lens konularak elde edilmektedir. Bu sayede her vatandaşımız renkleri kolay bir şekilde algılayabilmektedir.


Trafik lambaları üzerinde tüm bu gelişmeler yaşanırken henüz ülkemizde bir trafik lambası ise yoktu. Ülkemizde ilk trafik ışığı 1929 yılında İstanbul ilimizde konulmuştur. Akabinde de tüm ülkede zamanla yaygınlaşmıştır. Bu yazımızda trafik ışıklarının neden sarı, kırmızı ve yeşil renkte olduğunu detaylıca anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat Akbay Arşivi