Düşmandılar, dost oldular: Franz Stigler ve Charlie Brown

20 Aralık 1943 tarihinde ABD'nin savaş pilotu Charlie Brown, Bremen'deki uçak fabrikasını bombalamak için görevlendirilen ekipteydi. 10 dakikalık bombalama sonucunda Alman güçlerinden gelen kontralarla uçağı ağır hasar aldı. Camlar çatladı, motorlar arızalandı, ısıtma ve oksijen sisteminde sorun çıktı. Brown, bir süre sonra kendine gelip tekrar uçağının kontrolünü sağladı.
Bölgede görev yapan tecrübeli Alman savaş pilotu Franz Stigler, aldığı emirle Brown'u vurmak için peşine takıldı. Uçak mürettebatının yaralı olduğunu gördü. Bu sırada, askeri eğitim aldığı dönemde komutanından duyduğu "Siz, her şeyden önce bir avcı uçağı pilotusunuz. İçinizden birinin paraşütteki birine ateş ettiğini duyarsam, onu kendim vururum" sözlerini hatırladı ve mürettebatın paraşütteki savunmasız bir insandan farkı olmadığını düşünerek ateş etmek yerine güvenli bölgeye kadar uçağı korumaya aldı.

Ateş açılmaması için düşman uçağına eskortluk yapan Stigler, Brown'a asker selamı vererek bölgeden ayrıldı. Hain olarak görülme korkusuyla yıllarca bu olayı kimseye anlatmadı. Seneler sonra savaşla ilgili bir söyleşide "Unutamadığınız bir anınız var mı?" sorusuna cevap olarak bu olayı anlattı.

Daha sonra Brown'ı bulmaya uğraştı ve mektubuna karşılık aldı. 40 yıl sonra bir araya gelen ikili, 2008'de birkaç ay arayla ölene dek yakın dost oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enda Dölek Arşivi