Burası Gaziantep Zeugma Değil! Gaziantep'ten Değil Sinop'tan Çıktı! 1600 Yıldır Saklanıyorlardı

Burası Gaziantep Zeugma Değil! Gaziantep'ten Değil Sinop'tan Çıktı! 1600 Yıldır Saklanıyorlardı
Sinop ilinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu'nun desteklediği Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki arkeolojik kazılarda, döşeme mozaikler gün ışığına çıkarıldı.

2010 yılında başlatılan bu kazılarda ele geçirilen 1600 yıllık mozaikler, restorasyon ve koruma çalışmalarının ardından kazı alanında özel olarak tasarlanan bir yapıda muhafaza ediliyor. Bu mozaiklerin sergileneceği ve turizme açılacağı gün sabırsızlıkla bekleniyor.

ekran-resmi-2024-03-14-12-27-01.png


Balatlar Yapı Topluluğu Kazıları Son Aşamalara Yaklaşıyor: Eserler Göz Kamaştırıyor


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, liderliğini yürüttüğü Balatlar Yapı Topluluğu kazılarında, farklı dönemlere ait pek çok mozaik keşfetti. Diğerlerini ayırt eden özellikle erken Bizans dönemine ait Hristiyan mozaikleri, mezarları örtmek için kullanıldıkları dönemin izlerini taşıyor. Kazı ekibi bu eserleri sergilemeye hazır hale getirirken, artık sonraki adımların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın inisiyatifinde olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Köroğlu, ziyaretçileri şimdilik ücretsiz olarak alanı gezdirebildiklerini fakat gerçek bir ören yeri haline getirebilmek için bakanlık onayı ve aktif kazıların tamamlanması gerektiğini vurguluyor.

ekran-resmi-2024-03-14-12-27-11.png


Balatlar Yapı Topluluğu'nun Geleceği İçin Planlar Devam Ediyor: Mozaiklere Cam Zemin


Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından mozaiklerin üzerine geçici bir örtü yapıldı. Bununla birlikte, mozaiklerin gelecekte zarar görmemeden sergilenebilmeleri için profesyonel bir mekan tasarımına ihtiyaç duyuluyor. Karşılama merkezi olarak planlanan bu alanda benzeri Zeugma ve Antakya müzelerinde görülen cam zeminli koruma tasarımlarının uygulanması öngörülüyor.

ekran-resmi-2024-03-14-12-27-34.png

Prof. Dr. Köroğlu, bu proje ile ilgili sürecin devam ettiğini ve eserlerin uygun koşullarda ziyaretçilerle buluşmasını umut ettiğini ifade ediyor.

ekran-resmi-2024-03-14-12-27-20.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.