Gaziantep'in geleneksel bayram yemeği yuvalamayı yapmak hayal oldu... 4 kişilik antep yuvalaması ne kadara mal oluyor? Antep yuvalaması nasıl yapılır?

Gaziantep'in geleneksel bayram yemeği yuvalamayı yapmak hayal oldu... 4 kişilik antep yuvalaması ne kadara mal oluyor? Antep yuvalaması nasıl yapılır?
Mübarek Ramazan ayında sebze, meyve ve diğer gıda ürünlerine üst üste yapılan zamlar vatandaşları bıktırdı. Gaziantep’e özgü yuvalamanın yapım aşamasında bile yüksek maliyet nedeniyle bu yıl çok sayıda aile tarafından yapılmayacağı ifade ediliyor.

Döviz kurlarının bir türlü kontrol edilemeyişi ve ekonomideki kötü gidişat ve ithalatın artması et üretiminin düşmesine neden oluyor. Gittikçe hayvancılığın azaldığı bir zamanlar canlı hayvan ihracatının başkenti olan Gaziantep'te et fiyatları tavan yapmış durumda. Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesi ithal edilen etin de fiyatından kat kat pahalı satılmasına neden oluyor. Bugün et fiyatları 200 liraya yaklaşmış durumda. Bugün reyonlarda kuzu kıyma 150, kuşbaşı 190 dana kuşbaşı 140 TL'ye dana kıyma ise 98 liradan satılıyor.

VATANDAŞ NE YAPSIN?

Girdi maliyetlerine bakıldığında geçen yıl bir torba yemi 130-140 liraya satın alırken, şimdi 230-250 liraya satıldığı, kepek yem geçen yıl 30 kiloğramlık torba 40TL'den 105 TL'ye çıktı.  ''Elektrik, mazot, tohum girdileri de hızla arttı. Bu durum hayvanları da etkiledi. Bir yıl önce 350 liraya alınan mısır silajını artık 600 liradan satılmaya başlandı. Şu an hayvancılık çok zorlaştı, et fiyatları ileride daha da zamlanacak. Bu gidişle vatandaş besiciliği bırakacak. Bu seferde et bulunamayacak. Ya ithal gelecek ya da fiyatlar daha da yükselecek. Hükumetin bu konuya ilişkin tedbir alması bekleniyor. 

TÜKETİCİ KADAR ÜRETİCİDE ZOR DURUMDA

Döviz fiyatlarının sürekli artışı nedeniyle et fiyatlarındaki artışı Gaziantep'te kasaplar yaptıkları açıklamalarda şu ifadelere yer verdiler;
“Etlerimiz zamlandı, ama bunun yanında piyasadaki tüm ürünlerde bir artış var. Marketlerde gündemde olan fiyat politikasının önüne geçilemiyor. İnşallah devletimizin çabaları sonrasında düzenlemeler yapılacaktır. Ticaret açısından yükselen fiyatların kimseye faydası olmuyor. İnsanlar bir kilo et alacakken, şuan yarım kilo hatta gram eti anca alabiliyor. Buda işlerimizi etkiliyor. Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 40 civarında bir zam süreci yaşadık.  En çok kıyma ve kuşbaşı satıyoruz. Koyun Kıyma 95 TL' den 150 TL'ye, Koyun kuşbaşı 130 TL'den 190 TL'ye, Dana Kuşbaşı 95 TL'den den 140 TL'ye Dana Kıyma 80 TL'den 98 TL'ye satılıyor. Piyasaya göre olabildiğince fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Üretime, girdi fiyatlarına baktığımızda maliyetlerin yüksek olduğunu görüyoruz. Genel anlamda bir tedbir almamız lazım ki artan fiyatların önüne geçilebilsin. Esnafın da vatandaşın da işi zor” ifadelerini kullandı.

Antep Yuvalaması Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

500 gr yağsız sinirsiz kıyma 92 TL.
1 kg çekilmiş pirinç               57 TL.
1 yumurta                             1.33 TL
Tuz                                       0.5 TL
Karabiber                              5 TL
1.5 kg yoğurt                         61 TL
400 gr kuşbaşı                      80 TL
1.5 kase ıslanmış nohut        13 TL
1 yumurtanın sarısı               1.33 TL


Üzeri için;

Yarım çay bardağı sıvı yağ   5 TL.
1 yemek kaşığı nane            3 TL

Toplam maliyet : 314.16 TL

Antep Yuvalaması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çekilmiş pirincimizi 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz ve kıymamızı ve bir yumurtayı harmanlıyoruz.
  • Kıyma makinesinden iki sefer çekiyoruz.
  • Daha sonra elimizi zeytinyağına batırarak yuvarlıyoruz, nohut büyüklüğünde.
  • Yuvarlama işlemi bitince ister haşlanıyor istersenizde buharda da pişiriyoruz.
  • Ben buhar pişirmeyi tercih ettim ve yaptığım yuvarlamaları ikiye bölüp, difrize koydum.
  • Daha sonra tekrar yapacağım zaman hazır olsun diye.
  • Sonra akşamdan ısladığım nohutu ve kuşbaşını bol suyla düdüklüde pişirip, yoğurdu 1 çay kaşığı karabiber tuz ve bir yumurtayı çırpıp, içine ilave ettikten sonra yuvarlanan ve buharda pişen yuvalamalarıda ekledim.
  • Daha sonra 2 taşım kaynatıp, yağda naneyi yakıp, üzerine gezdirdim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.