Suyun zam yolculuğu

Suyun zam yolculuğu
Türkiye genelinde 150 su üretim fabrikası bulunurken pandemiyle birlikte su fiyatları 10 kat artarak yükselmeye devam ediyor.

HABER : ERDAL KÜÇÜKGÖKÇE

Türkiye genelinde 150 su üretim fabrikası bulunurken pandemiyle birlikte su fiyatları 10 kat artarak yükselmeye devam ediyor. Bu yıl barajlar dolarken su üretim tesislerinde su sıkıntısı yaşamadığı ve bundan dolayı su fiyatlarında indirim beklerken sürekli yükselmesine büyük tepki gösterdiler. Su fabrikaları haftalık % 30 dolayında zam yaparken marketlerde bu zamları iki katına çıkararak yapması su fiyatlarının yükselmesine neden olduğu öğrenildi. Bu durumda su 2020 ile 2022 arasında % 500 dolayında artışı  tüketiciyi zor durumda bıraktığı öğrenildi.

Türkiye genelinde 150 su üretim fabrikası bulunurken pandemiyle birlikte su fiyatları 10 kat artarak yükselmeye devam ediyor. Bu yıl barajlar dolarken su üretim tesislerinde su sıkıntısı yaşamadığı ve bundan dolayı su fiyatlarında indirim beklerken sürekli yükselmesine büyük tepki gösterdiler. Su fabrikaları haftalık % 30 dolayında zam yaparken marketlerde bu zamları iki katına çıkararak yapması su fiyatlarının yükselmesine neden olduğu öğrenildi.

TÜRKİYE’DE KAÇ SU FABRİKASI VAR?
Türkiye’de çevre ve şehirciliğin yaptığı araştırmaya göre 150 ile 250 arasında su üretim tesisi bulunurken suların bölgelere göre kalite oranları belirlendiği öğrenildi. Gaziantep’te hiç su fabrikası bulunmazken Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay ve yakın bölgelerde fabrikalar bulunmakta. Bu bölgelerde toplam fabrika sayısının da 25 olduğu ileri sürüldü.

2 YILDA FİYATLAR 10’A KATLANDI
Pandeminin başladığı 1 Mart 2020’den bugüne kadar şişe su fiyatları 10 katlandığı öğrenilirken ucuz su olarak tabir edilen suların 2020 yılında 0.5 olan 15 kuruşa satılırken kaliteli suyunda 0.5 olanı 40 kuruşa satıldığı tespit edildi. 2022 yılında yine 0.5’lik su 2 TL, pahalı suda 4 TL’ye satıldığı ifade edilirken 1.5 litrelik ucuz suyun 2020’de 35 kuruş, kaliteli suyun ise 75 kuruşa satıldığı ve 2022 yılında ise ucuz su 4 TL’ye kaliteli suyunda 5.5 TL’ye satılmaya devam ettiği belirtildi. Bu arada, 5 litrelik su ise 2020 yılında 90 kuruşa kaliteli suyunda 2.10 Tl’ye satıldığı ve şu anda ise 5 litrelik ucuz su 6 TL, pahalı olan ise 9.5 TL’ye yükseldiği öğrenildi.

SUDAKİ PARAYI KİM KAZANIYOR?
Türkiye’deki su fabrikaları son günlerde şişe sularla ilgili hammadde fiyatlarının artması, kapak fiyatlarının yükselmesi, mazot ile işçiliğinde zamlanmasından dolayı su fiyatlarının artmasına neden oldu. Ancak su fabrikalarının ürettikleri su maliyetleri düşük olurken marketlere gelindiğinde bu fiyatların katlanarak satıldığı dikkat çekti. Bu nedenle vatandaşlar 2020 ile 2022 arasında aldıkları bir şişe suyu 10 katına raflardan alarak evlerine götürdükleri ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.