Son Dakika: Video Haber...Vefakar Müdür Gaziantep'te 7 Yaşında Kız Çocuğu Öğrencinin Hayatını Kurtardı...Heimlich manevrası nasıl uygulanır....

Gaziantep’te nefes borusuna yemek kaçan ve boğulmak üzere olan öğrenciyi kurtaran Okul Müdürü Abdulazmi Çelik, o anları ve yaptığı müdahaleyi anlattı. Öğrencisinin nefes borusunun tıkandığını fark edince ’Heimlich manevrası’ yapmaya başladığını söyleyen Çelik, "Öğrencimizi o halde görünce heimlich manevrası yaparak tıkanan nefes borusunu açtım" dedi.

Olay, 10 Mart 2022 Perşembe günü sabah saatlerinde Şahinbey ilçesi İnkılap İmam Hatip Ortaokulunda meydana geldi. İddiaya göre, A.A. isimli 7. sınıf öğrencisi yemek yerken nefes borusu tıkandı. Lokmasının nefes borusunu tıkaması sonucu çırpınmaya başlayan A.A. isimli öğrenci, bir süre nefessiz kaldı. Uzun süre çırpınan öğrencinin durumunu fark eden ve olayı görür görmez hemen öğrencisinin yanına koşan İnkılap İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Abdulazmi Çelik, can çekişen 7. sınıf öğrencisini heimlich manevrası ile müdahale ederek tekrar hayata döndürdü.

Son Dakika: Video Haber...Vefakar Müdür Gaziantep'te 7 Yaşında Kız Çocuğu Öğrencinin Hayatını Kurtardı...Heimlich manevrası nasıl uygulanır....

Yaşananlar saniye saniye kaydedildi

Tıkanan nefes borusu okul müdürünün yaptığı heimlich manevrası ile açılan ve tekrar hayata döndürülen öğrenci derin bir nefes alırken, olay anları ise okulun güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde nefes borusu tıkanan öğrenciye Okul Müdürü Abdulazmi Çelik’in meimlich manevrası yapması ve o anlarda diğer öğrenciler ile öğretmenlerin panik halleri dikkat çekti.

"Öğrenciyi o halde görünce heimlich manevrası yaparak tıkanan nefes borusunu açtım"

Olay anlarını ve yaptığı heimlich manevrasını anlatan Okul Müdürü Abdulazmi Çelik, "O anlarda üst kattan aşağı inerken koridorda bir kargaşa gördüm. Öğrencimizin yanında okul güvenliği ve hizmetlimiz vardı. Onlar müdahale etmeye çalışıyordu ama o anlarda öğrencinin nefes alamadığını söylediler. Sonrasında öğrencinin yarı baygın vaziyette olduğunu fark ettim ve aklıma heimlich manevrası geldi. O anda hemen heimlich manevrası yaparak öğrencimizin tıkanan nefes borusunu açtık. Çok şükür Allah’ın yardımıyla bu olayı atlatmış olduk" dedi.

Son Dakika: Video Haber...Vefakar Müdür Gaziantep'te 7 Yaşında Kız Çocuğu Öğrencinin Hayatını Kurtardı...Heimlich manevrası nasıl uygulanır....

"Öğrencimizin sağlık durumu çok iyi, ailesi de bize çok teşekkür etti"

Yapılan heimlich manevrası ile öğrencinin kısa sürede kendine geldiğini ve ailesinin kendilerine çok teşekkür ettiğini söyleyen Çelik, "Olaydan sonra zaten hemen öğrencimiz kendine geldi. Kendisini bir süre gözetim altına da aldık. Çok şükür öğrencimizin şu an sağlık durumu çok iyi. Olaydan sonra öğrencimizin ailesi de çok mutlu oldu. Bize çok teşekkür ettiler" ifadelerini kullandı.

Son Dakika: Video Haber...Vefakar Müdür Gaziantep'te 7 Yaşında Kız Çocuğu Öğrencinin Hayatını Kurtardı...Heimlich manevrası nasıl uygulanır....

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich manevrası, 1974 yılından beri dünya genelinde sıkça uygulanan en temel ilk yardım teknikleri arasında yer alır. Bu uygulama ismini ise, Doktor Henry Yehudah Heimlich'ten aldı. Amerikalı doktor, bu manevra sayesinde başta Dr. Atar ödülü olmak üzere pek çok ödül almaya hak kazandı. Yaklaşık 50 yıldır kullanılan bu manevra, özellikle de polisler ve sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok meslek grubuna temel ilk yardım eğitimi olarak gösteriliyor.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich Manevrası, bilinci açık olan kişilerde şu şekilde yapılır;

Hasta oturur pozisyonda ya da ayakta olabilir.

Hastanın yanında ya da arkasında durulur.

Bir elle göğüs desteklenerek kişinin öne eğilmesi sağlanır.

Diğer elin topuğu ile hızlı bir şekilde 5 kez sırtına ve tam olarak kürek kemikleri arasına süpürür şekilde vurulur.

Tıkanıklığın açılıp açılmadığına kontrol edilir ve açıldıysa işlem durdurulur.

Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Manevrası yapılması gerekir.

Hastanın arkasından sarılarak gövdesi tamamen kavranır.

Bir elin başparmağı midenin üst kısmına ve göğüs kemiğinin hemen altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer elle de yumruk yapılan el kavranır.

Kuvvetli bir şekilde arkaya ve yukarı doğru bölgeye bastırılır.

Bu hareket yaklaşık olarak 5 ila 7 kez yabancı cisim çıkana kadar tekrarlanması gerekir.

Tıkanıklık açılmadıysa hastanın tekrar sırtına vurulur.

Bu işlemler 5’er kez olacak şekilde dönüşümlü bir şekilde tekrarlanır.

Hastanın bilinci kapanırsa hemen hasta sert zemin üzerine yatırılır ve tıbbi yardım beklenir.

Heimlich Manevrası Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Uygulanmalı?

Hızlı yeme alışkanlığı nedeni ile soluk borusuna Yemek kaçması sık yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Yemek yerken konuşmak da bu duruma neden olabilir. Heimlich manevrası, soluk borusuna kaçan yemeği ya da başka bir yabancı cismi çıkarmak için uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Bu durumda öncelikle eller yumruk şeklinde sıkılarak ve müdahalede bulunulacak olan kişinin arkasına geçilmesi gerekir.

Daha sonra, boğazında bulunan cismin daha rahat çıkmasını sağlamak için kişinin hafif bir şekilde öne eğilmesi sağlanır. Yumruk şeklinde sıkılmış olan eller ile üst karın bölgesine bir basınç uygulanır. Yaklaşık 8 - 9 kez uygulanan basınç uygulanmaya devam edildikten sonra yemek borusundaki cisim dışarı çıkar.

Bebeklerde (1 Yaş Altı) Tam Tıkanıklık Olan Hava Yolunun Açılması

Bebekler çok küçükse ve karnına basınç uygulanamıyorsa soluk borusuna kaçan cismi çıkartmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir;

Bebek, ilk yardım yapacak kişinin bir kolu üzerine yüz üstü yatırılır.

Başparmak ve diğer parmakların yardımı ile bebeğin çenesi tamamen kavranarak yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilmesi sağlanır.

Haberin Devamı

Baş ve çene pozisyonu korunarak gövdesinden aşağıda tutulur. Varsa bir sandalyeye oturarak bu işlem yapılmalıdır.

5 kez el topuğu ve bileğin iç kısmı ile bebeğin sırtına ve tam olarak kürek kemiklerinin arasına hafif bir şekilde vurulur. Diğer kolun üzerine ise başı elle kavranarak sırt üstü çevrilir. Bu şekilde yabancı cismin çıkması sağlanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.