Türk futbolunda hedef 2023'te Süper Lig'de kadın hakem

Türk futbolunda hedef 2023'te Süper Lig'de kadın hakem
Türk kadın futbol hakemleri, Türkiye Futbol Federasyonunun 2023 hedefi doğrultusunda Süper Lig'de görev almak için çalışmalarını sürdürüyor. İşte detaylar...

Türkiye'nin FIFA kokartlı ilk kadın hakemi ve Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Lale Orta ile FIFA kokartlı faal futbol hakemi Cansu Tiryaki,  TFF'nin 2023 hedefini değerlendirdi.

Kadın futbolunda ilklere imza atarak Türkiye'de bu alanda kadınları cesaretlendiren Lale Orta, ülkede kadın futbolunu önemli bir geleceğin beklediğini ifade etti.

Türkiye'de uzun yıllar "futbol erkek oyunudur" söylemiyle ailelere yanlış mesaj verildiğini aktaran Orta, "Kadın futbolu yükselen bir trend. FIFA'da buna çok önem veriyor. Kadın futbolunda Türkiye'de 1994 yılında ligler başlatıldı. Sonra bazı olumsuz örneklerden dolayı kadın futbol liglerine ara verildi ve daha sonra yine başlatıldı. Kadın futbolu akan bir sudur kimse önünde duramaz. Bundan sonra ne yapabiliriz, nasıl daha ilerleyebiliriz düşüncesiyle kadın futbolunda ileri gitmiş ülkelerle baş edebilmek adına çok önemli adımlar atılması gerekiyor." diye konuştu.

"2023'te Süper Lig'de görev yapacak kadın hakemler şimdiden güçlü maçlarda görev almalılar"
2023 yılında Süper Lig'de maç yönetecek kadın hakemin şu anda alt liglerde görev alması gerektiğini vurgulayan Orta, şunları aktardı:

"2023 yılında Süper Lig'de maç yönetecek hakemin şu anda bir alt ligde maç yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. O altyapı tamamlanarak hazır hale gelmesi için ama şu anda ben bunu çok göremiyorum. Şimdiden güçlü maçlarda görev almalılar ki Süper Lig'de maça çıkınca kamuoyu tarafından rahatlıkla içine sindirilmiş şekilde maçlar yönetsinler ve kamuoyu kadın hakemi rahatlıkla kabul edebilsin. Çok önemli neden çünkü başarılı olmak zorundasınız, başarılı olursa başkalarına yol açabilir. Sonuçta başarılı olunca yapılabilirlik kamuoyu tarafından kabul görüyor."


Türkiye'de FIFA kokartlı 4 kadın hakem olduğunu da hatırlatan Orta, "Spor Toto 1. Lig veya TFF 2. Lig, Süper Lig'e hazırlanmak için en önemli ligler. Kadın hakemler şu anda o liglerin en önemli maçlarında görev almalılar. Kendilerine olan güveni artırması açısından önemli. Şu anda ben bu anlamda oralarda yöneten hakem göremiyorum. Çok deneyimli hakemlerimiz var. Bunların hepsine şans verilebilir. Maç yöneterek hangisinin üst ligde maç yönetebileceğini görebilirsiniz. Her hafta en az 2-3 kadın hakemin o liglerde görev alarak, eşit şekilde şans verilmeli ki kendi şanslarını kendilerinin belirlemesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum." şeklinde görüş belirtti.

Hakemlerin Türkiye'de Avrupa'ya oranla daha büyük baskı yaşadığını ifade eden Orta, fiziksel açıdan kadınların hiçbir eksik yaşamayacağını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.