Yeni Sezonda ' Antep Yemenisi'nin Fiyatı Ne kadar? Yemeni nedir? Gaziantep işi yemeni nasıl yapılır

Yeni Sezonda ' Antep Yemenisi'nin  Fiyatı Ne kadar? Yemeni nedir? Gaziantep işi yemeni nasıl yapılır
Yeni Sezonda ' Antep Yemenisi' İşte Fiyatları. Gaziantep Yemenisi nasıl yapılır...Ayak sağlığı için faydalımıdır?

Artık, ilkbahar ve yaz aylarına doğru bir yolculuk başlıyor.

Artık, ilkbahar ve yaz aylarına doğru bir yolculuk başlıyor. Değişim hayatın her alanında kendisini gösteriyor.Giyimden kuşama her şey bu mevsime göre şekilleniyor. Eskisi gibi olmasa da Gaziantep'te üretilen yemeniler halen yerli ve yabancı turistlerin gözdesi konumunda.

Hafif ve sağlıklı olan Antep Yemenisi renk renk üretilmeye devam ediyor. Maraş Yemenisi ile benzerlik gösteren Antep Yemenisinin yeni sezon fiyatları da belli oldu.

Yemenici Pazarında, dükkanların önüne asılı, mavi, sarı ve kırmızı renkli yemeniler, bakanlara adeta " al beni" diyor. Erkek yemenisi 150 liradan başlıyor. Özel siparişler de ise fiyatlar yükseliyor. Kadınlar için üretilen yemeniler ise 110-120 lira arasında satılıyor. Erkek yemenisinde kullanılan malzeme daha fazla olduğu için fiyatı yüksek. Çocuklar için üretilenler ise çok daha ucuz.

Batı illerinden gelen yerli turistler, yemeniyi, daha çok ev içerisinde giyilen terlik olarak değerlendiriyor.

Gaziantep yemenisi, Hollywood film ve dizilerinin gözdesi oldu.

Özellikle Brad Pitt'in başrolünü oynadığı 'Truva' ve bir diğer izlenme rekoru kıran 300 Spartalı filmlerinde antep yemenisi kullanılmıştı...


Yemen'de mazisi 6 asra uzanan, Gaziantep'te de yaklaşık 120 yıldır kullanılan yemeni sanatının imajı, 4. kuşak ustalar tarafından değişime uğradı. Teknolojiye rağmen devam eden ve son 20 yıldır değişime uğrayan yemeniye her kesimden talep artıyor.

Bol bütçeli ve çok seyirci çeken, özellikle de tarihi savaş filmlerinde kullanılan yemeni ve benzeri ayakkabılar Hollywood'un da gözdesi olmuş durumda.

Yemenicilik, üstü deri, altı kösele veya gön olan hafif ve topuksuz bir ayak giysisinin usta ellerde yapımcılığıdır. Yemeniciliğe “köşgercilik”, yemeni dikenlere “köşger” de denilmektedir. Yemeni ilk defa Yemen’de Yemen-i Ekber isimli biri tarafından yapıldığı için bu adı almış, buradan Halep’e oradan Türkiye’nin Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis illerine yayılmıştır. Yemeninin yaklaşık altı-yedi yüzyıllık bir tarihi olduğu tahmin edilmektedir.

YEMENİ NASIL YAPILIR?

Yemeni yapımında alt tabanda manda ve sığır, yüzde keçi, iç astarda koyun, iç tabanda sığır veya keçi, kenarında ise oğlak derisi kullanılır.Yemeni taban ve saya adı verilen yüz olmak üzere iki parçadan oluşur. Önce kalıp, kösele üzerine konularak çizilir ve teber ile kesilir. Sonra yüz dikilir ve kalıba gerilir, bakır çivi ile çivilenir. Hazırlanan yüze ve taban köselesine yapıştırıcı sürülür, sağlam yapışması için çekiç ile dövülür. Yemeninin yapımında, ipliğin çürümemesi ve yemininin su almaması için mumlanmış pamuk ipliği kullanılır. Dikime hazır hale gelen yemeni kalıptan çıkarılıp kenar dikişi çekilir.

Yemeni yapımında geçmişte daha çok siyah deri kullanılmıştır. Günümüzde doğal boyayla renklendirilmiş derilerin kullanımı ile çeşitli renklerde yemeniler üretilmektedir. Özellikle kadın yemenilerinde daha çok kırmızı ve gülkurusu kullanımı yaygındır. Kadın yemenilerinin yüzü genelde üç parçalıdır ve isteğe göre dikiş ile süslenir. Ayrıca kadın yemenilerine üç-dört parça kösele topuk yapılırken erkek yemenilerinden bazılarına tek parça kösele ökçe yapılır. Yemenilerin yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde bazı illerde yemenici çarşılarının kurulması, bu meslek kolunun sokaklara adını vermesi, yemeniciliğin ekonomik ve kültürel yönden önemini ortaya koymaktadır.

Geçmişte Anadolu’nun hemen her bölgesinde üretilen ve ortak yapım özellikleri gösteren geleneksel ayakkabı yapımcılığında olduğu gibi yemenicilik de makineleşmenin etkisiyle günümüzde ancak bir kaç ilde az sayıda yapımcı sayesinde sürdürülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.