Gaziantep'te Toplu Ulaşıma Yeniden Zam Sinyali...

Gaziantep'te Toplu Ulaşıma Yeniden Zam Sinyali...
Artan akaryakıt fiyatlarından sonra Gaziantep'te toplu ulaşıma zam gelecek mi?

Gaziantep Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Sofu Çolak, Ocak ayında ulaşım ücretlerine yapılan zammın, art arda gelen zamlar nedeniyle eridiğini söyledi. Akaryakıt fiyatlarına gece yarısı itibariyle yapılması beklenen 1 lira 51 kuruşluk zam sonrasında motorin fiyatlarının 17 TL’nin üzerine çıkacağını kaydeden Çolak, “Böyle giderse ulaşım ücretlerine yeniden zam yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yeniden görüşmek durumunda kalacağız” dedi.

Gaziantep’te Ocak ayında yapılan UKOME Toplantısında alınan karar ile ulaşım ücretlerine zam yapılmıştı. Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde belediye otobüsleri ve tramvaylarda tam bilet ücretleri 4 lira 15 kuruş, özel halk otobüslerinde 4 lira 40 kuruş oldu.

UKOME’DEN KARAR ÇIKTI

Belediyenin kırsal mahallelere hizmet veren otobüslerde ise tam bilet fiyatı 8 lira 30 kuruş olarak belirlendi. Ayrıca, alınan karar neticesinde öğrencilerin özel halk otobüslerinde mevcut fiyat olan 2 lira 15 kuruş ile belediye ait toplu taşıma araçlarındaki 1 lira 75 kuruş tarifeleriyle devam kararı aldı. Buna göre öğrencilerin bütçesine zamlar yansıtılmayacağı açıklandı.

Kararda ayrıca, "Toplu ulaşıma yapılan zam öğrencilere yansıtılmazken, özel halk otobüsleri esnafı için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1 lira 85 kuruşluk ücret artış farkını kendisi esnafa ödenecek” ifadeleri yer almıştı.

ESNAFIN ZAMMI KISA SÜREDE ERİDİ

Kararın ardından esnaf, uzun bir aranın ardından ulaşım ücretlerine yapılan zam ve destekler ile rahat bir nefes alacaklarını düşünürken, beklenen olmadı. Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar sonrası, esnafın aldığı zam eridi. Son olarak ise geçtiğimiz gün başlayan Rusya- Ukrayna savaşının dünya piyasalarına etkisi sonrası Dolar, altın ve petrol fiyatlarında artış meydana geldi.

YENİ ZAM, ESNAFIN

Yaşanan bu gelişmeler sonrası gece yarısında geçerli olmak üzere akaryakıt fiyatlarına 1 lira 51 kuruş ve 1 lira 61 kuruş düzeyinde zam yapılacağı duyuruldu. Yapılan duyurunun ardından ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de toplu taşıma hizmeti sunan esnaf, isyan etti. Gelecek zam ile birlikte 17 liranın üzerine çıkacak olan akaryakıt fiyatları, esnafın belini bükecek.

“ ZAM İSTEMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ!”

Açıklamalarda bulunan Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, gece yarısından geçerli olmak üzere akaryakıta gelecek zamların esnafı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Çolak, “15 Ocak tarihinde almış olduğumuz zammın gününü görmedik. O tarihten bu yana akaryakıt fiyatlarına defalarca kez zam geldi. Gece yarısı itibariyle geleceği ifade edilen zam ile birlikte akaryakıt fiyatları 17 TL’nin üzerine çıkacak. Böyle devam ederse zam için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in kapısını yeniden çalmak zorunda kalacağız.”

AKARYAKITTA ÖTV KALDIRILMALI

Sözlerini sürdüren Çolak, “Akaryakıt fiyatlarına seri bir şekilde zam geliyor. Savaş ile birlikte döviz yeniden hareketlendi. Hal böyle olunca gider giderlerimiz arttı. Durum karşısında esnafın ayakta kalması oldukça güç. Bu anlamda esnafa yönelik düzenleme yapılması gerekir. Oda olarak daha önce gündeme gelen ticari ve ulaşım araçları için akaryakıt düzenlemesinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yandan akaryakıtta ÖTV’nin kaldırılması ve KDV indirimi yapılması da gündeme alınmalı. Bu şekilde akaryakıt fiyatlarının olumsuz etkileri, ortadan kalkacaktır. Umut ediyoruz ki, bu görüşlerimiz dikkate alınır hem esnafı hem de vatandaşı koruyacak adımlar atılır, biz de zam istemek durumunda kalmayız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.