Son Dakika: Zincir Marketlere Çağrı: “Vatandaşı kandırmayın”

Son Dakika: Zincir Marketlere Çağrı: “Vatandaşı kandırmayın”
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından ülke genelinde temel gıda maddelerinde KDV indirimi başladı. KDV indiriminin ardından Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetim çalışmaları başlatılırken, kimi zincir marketlerin etiket oyunları gün yüzüne çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından ülke genelinde temel gıda maddelerinde KDV indirimi başladı. KDV indiriminin ardından Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetim çalışmaları başlatılırken, kimi zincir marketlerin etiket oyunları gün yüzüne çıktı. KDV indirimi konusunda değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Vatandaşı kandırmayın” çağırısında bulundu.
Türkiye genelinde temel gıda maddelerinde KDV indirimi başladı. Pazartesi günü başlayan indirim ile birlikte 81 il genelinde zincir marketler başta olmak üzere işletmelerde denetimler başladı. KDV indirimlerinin fiyatlar yansıtılıp yansıtılmadığı, indirim konuları gibi pek çok konuda denetimlerin yapıldığı çalışmalarda, ortaya çıkan manzara dehşete düşürdü.

İNDİRİM TAMAM FİYATLAR AYNI!

Vatandaşlar tarafından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda kimi zincir marketlerin, KDV indirimi öncesinde etiketlerde düzenleme yaptığı ve KDV indirimine rağmen fiyatlarda değişimler olmadığı görüldü. Yaşanan durum karşısında vatandaş isyan ederken, söz konusu marketlere ağır cezai yaptırımların uygulanması gerekliliği bir kez daha gündeme geldi.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, elektrik tarifesinde esnaf ve sanatkarlara yönelik yapılacak düzenleme, KDV indirimi kararı ve marketlerde yapılan denetimlere ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

“ELEKTRİK FATURALARINA DÜZENLEME YAPILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnaf ve sanatkara yönelik tarife düzenlemesi yapılacağına dair açıklamalarını olumlu karşıladıklarını kaydeden Küsbeoğlu, “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını olumlu karşıladık. GESOB olarak bu konuda dosyamızı göndermiştik. TESK Genel Başkanımız da hem yazılı hem de görsel medyada esnafımızın taleplerini dile getirdi.  İstediğimiz doğrultusunda açıklama yapıldı.”

“DÜZENLEMELERE İHTİYACIMIZ VAR”

Esnafın büyük sıkıntı içerisinde olduğunu kaydeden Küsbeoğlu, “Gerek elektrik gerekse doğalgaz faturalarının yüksekliği esnafı olumsuz etkiledi. Umuyoruz ki yapılacak düzenleme ile esnafa büyük bir yük getiren elektrik faturalarının daha makul düzeylere gerilmesi sağlanır.  Esnafımız oldukça zor bir dönemden geçiyor, bu gibi düzenlemelere ihtiyacımız var.”

“FİYATLAR GERÇEĞİ YANSITMALI”

Hafta başı itibariyle başlayan KDV indirimine değinen Küsbeoğlu, marketlerin bu karar uymaması ile ilgili iddiaları da değerlendirdi. Zincir marketler başta olmak üzere tüm işletmelere denetim çalışmalarının daha da artırılması gerektiğini kaydeden Küsbeoğlu, “Halkın faydasına olan KDV indirimi uygulamasında etiket oyunlarıyla yapılan zamların önüne geçilmesi gerekiyor. Aldatıcı etiketlerle vatandaşlar kandırılmamalı. Etiketlerde ortaya konulan fiyatları gerçeği yansıtmasını istiyoruz. Söz de kalan değil uygulanan cezalar geçerli olur.”

“DENETİMLER KARARLI ŞEKİLDE UYGULANMALI”

KDV indirimi ile başlayan denetimlerin daha da sıklaştırılması gerektiğini söyleyen Küsbeoğlu, “Ülke genelinde başlayan etiket denetimlerinin daha etkin şekilde yapılması ve cezaların net bir şekilde uygulanması durumunda, bu tür sıkıntılı durumların ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Aksi halde zincir marketler üzerindeki denetim sorunları devam edecektir.”

“PERAKANDE YASASI ISRARIMIZ SÜRÜYOR”

Perakende Yasasına ilişkin konuşan Küsbeoğlu, “Öte yandan KDV indirimlerinin ürün yelpazesi genişletilerek devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu uygulama hem vatandaş hem de esnaf için önemli. Halkımızın ve esnafımızın beklentisi, indirimlerin devam etmesi yönünde. Diğer önemli bir konu olan Perakende Yasası ile ilgili taleplerimiz sürüyor. TESK Başkanımız Ticaret ve Maliye Bakanlarımız ile görüşmeleri devam ediyor.  Perakende Yasası’nın ciddi düzenlemeler yapılarak düzenlenmesi ile ilgili taleplerimiz sürüyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.