54 yıl sonra kar esareti

54 yıl sonra kar esareti
1968 yılında ilk kez 1 metreyi geçen kar nedeniyle Gaziantep tam tamına 54 yıl sonra ilk kez ikinci büyük kar esaretini yaşadı.

1968 yılında ilk kez 1 metreyi geçen kar nedeniyle Gaziantep tam tamına 54 yıl sonra ilk kez ikinci büyük kar esaretini yaşadı. Gaziantep Valisi Davut Gül başta olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 112’ye gelen tüm ihbarları en iyi şekilde değerlendirerek kara esir düşen Gazianteplileri kurtarmaya çalıştılar. Ancak buna rağmen “Doğal afet” olarak değerlendiren Gaziantepliler, “İlk kez başımıza böyle bir iş geldi. Ansızın yakalandık” dediler. Ayrıca TAG otobanı, Kilis Gaziantep , Nizip-Gaziantep, Kahramanmaraş-Gaziantep ve bunun yanısıra Gaziantep’in kavşaklarında mahsur kalan araçları ve insanları AFAD Başta olmak üzere diğer sivil toplum örgütleri de büyük çaba sarfederek kurtardılar. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’i kara teslim etmemek için personelleriyle birlikte yoğun bir çaba sarfettiği de görüldü.

54 yıl sonra kar esareti

Gaziantep'te, Salı günü sabah saatlerinde başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü. 54 yıl sonra gelen kar esareti sonrasında Milli Savunma Bakanlığı ise ilk kez seferberlik ilan etti.

Gaziantep'te Salı günü öğle saatlerinde başlayan ve gece boyu devam eden Kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle yollar kapanınca toplu taşıma araçları seferlerini durdurdu. Kendi araçlarıyla evlerine ulaşmak isteyenler büyük güçlük yaşadı. Birçok kişi de yürüyerek evlerine ulaştı.

Gaziantep'in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle birçok araç kaydı. Gaziantep- Adana otoyolunun 50'nci kilometresinde kayan TIR'ların yolu kapatması sonucu ulaşım durdu, yüzlerce araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Mahsur kalan kişiler, ekiplerin çalışması sonucu saatler sonra kurtarıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, "Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda ulaşım sağlanamıyor ancak oradaki 2 bin kişi kurtarıldı" dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda ulaşım sağlanamadığını ancak mahsur kalanlardan 2 bin 900'e yakınının kurtarıldığını açıkladı. Vali Gül, "Bir bu kadar kişinin de yolda kaldığını düşünüyoruz, tahmini bir rakam. 3-4 saat içinde yol açıldığında ulaşım normale dönmüş olacak" dedi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü. Milli Savunma Bakanlığı, "Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir. Tırlar yan yatıp yolu kapattığı için birden, ikiden fazla iş makinesinin çalışma ihtimali yok. Biraz sabırla mücadele edilmesi gereken afetle karşı karşıyayız. 186 kişiyi sağlık kuruluşlarına sevk ettik. Sağlık tedavisine ihtiyacı olup da alamadığımız hiç bir hemşehrimiz yok” açıklamasını yaptı.

VALİ GÜL: NİZİP-GAZİANTEP YOLU KISMEN AÇILDI

Vali Gül, "Şu an itibarıyla Nizip-Gaziantep yolu kısmen açıldı. Kontrollü olarak araçlar gidip geliyor. Gaziantep-Nurdağı arasındaki otoyolda henüz çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızdan mahsur kalan yok. Akşama kadar yolların açılacağını ve vatandaşlarımızın gidecekleri yere sağ salim ulaşacaklarını düşünüyoruz, planlıyoruz. Bu süreçte bir can kaybımız olmadı. Bütün kurumlar koordineli çalışıyor. Bütün bakanlıklarımız süreci takip ediyor" dedi.

 

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN GAZİANTEP AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gaziantep Valiliği ile koordineli olarak; kar nedeniyle kapanan Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir. Ayrıca yolda mahsur kalan TIR'ları kurtarmak için 2 adet çekici araç da görevlendirilmiş ve bölgede destek çalışmalarına başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ihtiyaç duyulması halinde tüm imkân ve kabiliyetleriyle göreve hazırdır" denildi.

 

MAHSUR KALANLARA KUMANYA DAĞITILDI

Gaziantep Valisi Davut Gül sosyal medya hesabından "Emniyet müdürümüz ve jandarma komutanımızla birlikte yolda kalan hemşehrilerimizi ziyaret ettik. AFAD ve Kızılay'ın kumanya dağıtarak destek olduğu çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" mesajını paylaştı.

 

54 YIL SONRA EN YOĞUN KAR YAĞIŞI

Gaziantep'te, Salı günü başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.

Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Gaziantep'te dün başlayan kar yağışının kent merkezinde 49 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan kentte, o tarihten bu yana en fazla yağışın düştüğünü söyledi. Kentte son olarak 2016 yılında kar yağışının 33 santim olarak ölçüldüğünü hatırlatan yetkililer, yağışın günlük yaşamı aksattığı kentte, kuvvetli rüzgarla birlikte buzlanma, don ve bölgenin yüksek kesimlerinde çığ tehlikesine de yol açabileceğini bildirdi.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI DRON İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Nurdağı mevkisinde kar kalınlığı yarım metreyi geçerken, kapanan yolda araç kuyruğu havadan dronla görüntülendi.

Ağrı'da öğretmenlik yapan Sevda- Ünal Bozkurt çifti de memleketleri Antalya'ya gitmek üzere dün yola çıktıklarını ve TAG otoyolunda 19 saattir beklediklerini söyledi. Öte yandan bölgede mahsur kalanlara ulaşabilen polis ekipleri, hazırlanan sandviçleri dağıtırken, iş makineleriyle de kapalı yolların açılması için yoğun mesai yürütülüyor.

 

AFAD'DAN AÇIKLAMA GELDİ

AFAD'ın yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan aşırı kar yağışları nedeniyle Bolu, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Artvin, Diyarbakır, Bingöl ve Osmaniye’de ulaşım aksamaları ve kazalar başta olmak üzere olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekilerek, "Mahsur kalan vatandaşlarımıza yardım ulaştırılması ve kapalı bulunan yolların açılması için AFAD koordinasyonunda Karayolları, Jandarma, Belediye, İl Özel İdare, Türk Kızılay, UMKE ekiplerinin çalışmaları dün geceden bu yana aralıksız devam ediyor" denildi.

 

GAZİANTEP'TE 33 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Gaziantep'te toplam 33 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtilen açıklamada, "Gaziantep il merkezindeki ana yollar kapalı olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir. Şehitkamil ilçesinde 17 ve Şahinbey ilçesinde 16 köy yolu kapalı durumdadır. Gaziantep-Bahçe istikameti, otoyolda Nurdağı kavşağı ile Bahçe kavşağı arasında yoğun kar ve tipi yağışından dolayı üç ayrı yerde zincirleme trafik kazası bulunmakta olup, ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Karayollarında ve diğer otoyollarda mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay ekipleri tarafından kumanya dağıtımları devam etmektedir. Malatya’da 18 Ocak tarihinde aşırı kar yağışı sonucunda Hekimhan ilçe yolu kapanmış olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.