Son Dakika...TMSF Naksan'ı satarsa borçlar ortada kalır

Son Dakika...TMSF Naksan'ı satarsa borçlar ortada kalır
TMSF tarafından 1 milyar 245 milyon TL’ne satılan Naksan Plastik firmasının Adularya Enerjiye Kefil olduğu 485,556,908 Euro borcu kimin ödeyeceği merak ediliyor.

Nakıboğlu gönderdiği yazılı açıklamada, bahsi geçen satış işleminin gerçekleşmesi durumunda, Türkiye, Çekya Ülkeleri, satın alacak şirket ve Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. ortakları başta olmak üzere, Türkiye vatandaşlarının büyük zararlar göreceği belirtildi.

Açıklamada,şu ifadelere yer verildi;

“Sayın yetkili,
Maliki bulunduğumuz Naksan Holding’in ana şirketlerinden olan Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. hakkında TMSF tarafından satış ve tasfiye işlemleri yürütülmektedir.
Türkiye vatandaşları zarar görecek
Bu satış ve tasfiye işlemi, şirket ortakları olan bizleri, şirketi satın alacak olan tarafları, ülke kamuoyunu, Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin garantörlüğünde Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş.’ye 485,556,908 (Dörtyüzseksenbeşmilyon beşyüzelli altıbindokuzyüz sekiz) EURO kredi kullandıran Czech (Çekya) Export Bank’ı, Çek Cumhuriyetini yakından ilgilendirmekte olup, bahsi geçen satış işleminin gerçekleşmesi durumunda, Türkiye, Çekya Ülkeleri, satın alacak şirket ve Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. ortakları başta olmak üzere, Türkiye vatandaşları büyük zararlar göreceklerdir.

Satışlar için gerekli girişimler bir an önce yapılmalı

Bu hususta, ilgili Kurum olan TMSF ile yapılan yazışmalar, satış konusunda açılan davalarla ilgili gelişmelere ait belgeler ekte sunulmuştur. Ayrıca bu satış işlemi ile ilgili kısa ve öz bilgi aşağıdaki şekilde sunulmuştur.
Meydana gelecek olan büyük zararların bir an önce önlenebilmesi için; TMSF, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti Yetkilileri ve kredi veren Banka’ya çağrıda bulunulması ve gerekli girişimlerin bir an önce yapılması amacıyla çağrıda bulunulması zaruret haline gelmiştir.
Umarım bütün taraflar gerekli hassasiyeti göstermek suretiyle meydana gelecek zararlar bir an önce önlenebilir.
Saygılarımızla,

Osman NAKIBOĞLU, Naksan Holding A.Ş.’nin %48 ortağı
Mehmet Hilmi NAKIBOĞLU, Naksan Holding A.Ş.’nin %4 ortağı

KISA AÇIKLAMA


1) 23.11.2021 tarih ve 31657 sayılı, Resmi Gazetede yayınlanan; TMSF’ce maliki Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. olan “Naksan Plastik Ticari Ve İktisadi Bütünlüğü” Satış Komisyonu Başkanlığından, 1.179.000 TL muhammen bedelle satışa çıkartılan şirket, 04.01.2022 tarihinde yapılan ihale sonucu 1 milyar 245 milyon TL bedel ile Yapıen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete satılmış olup, 14.01.2022 tarihinde yapılacak toplantı ile bu ihale hakkında nihai olarak karar verilecektir.
2) Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ye ait şirketin bütün girdi ve çıktıları, yatırımları, malzeme alımı, tedarik, makina alımı, yenilenmesi, bakımı dolar kuru üzerinden gerçekleştirilmektedir. Değerleme raporunun alındığı 27.09.2019 tarihinde dolar kuru 5.65’dir. Bugün ise dolar kuru 13,80 TL’dir. Bu iki tarih arasında dolar kurunda %240 ORANINDA ARTIŞ OLMUŞTUR. İstanbul 5. İdare Mahkemesinin 2020/1488 Esas sayılı dosyası kapsamında iptale konu edilen TMSF’nin ilk satış işlemde TMSF dava konusu şirketin değerini 1.126.000.000 TL muhammen bedel olarak belirlemiş, (bu değerin de gerçek değer olmadığı hususunda itiraz yapılmıştır) Gerçekleşen satışta ise 1.179.000.000 TL olarak satış değeri belirlemiştir.
3) İki muhammen bedel arasındaki fark sadece %4’tür. Artan dolar kuru bazında değerlendirme yapıldığında ise, Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş., dolar kurundaki artış %240 olmasına rağmen, dolar bazındaki değerlenemeye göre yaklaşık %236 oranında zararına satılmıştır. Bir kaç gün içinde Naksan Plastik A.Ş., satın alan şirkete devredilecek olup, çok büyük oranda müvekkillerin ve kamunun zararı meydana gelmiştir.
4) Açık kaynaklara yansıyan ve TMSF Başkanı Muhittin GÜLAL tarafından yapılan açıklamalarda, Naksan Plastik A.Ş.’nin 2019 yılı faaliyet karı 197 Milyon TL olarak açıklanmış olup, o tarih itibariyle yaklaşık 40 Milyon USD şirketin kar etmiş olduğu, 04.01.2022 tarihli satışta ise 1 milyar 245 milyon TL bedel ile (Bugünkü kur ile 89 Milyon USD’ye) şirketin satışının yapıldığı, ülke için çok büyük katma değer olan şirketin sadece 2 yıllık karına karşılık gelecek bir miktarla satışının yapıldığı görülmektedir.
5) Ebitda, Türkiye'de işletmelerin birleşmesinde veya satın alınmasında yaygın olarak kullanılan ve farklı şirketler arasındaki kârlılığın, operasyonel verimliliğin karşılaştırılmasına olanak sağlayan finansal gösterge olup, Ebitda hesabına göre büyük şirket satışlarında 12-15 yıllık toplamı kar ve ciro bedelleri göz önüne alınarak satış değeri belirlenir. 2019 yılı faaliyet karı 197 Milyon TL olarak açıklanan Naksan Plastik A.Ş.’nin satılması gereken en düşük değer 500 Milyon USD yani 7 Milyar TL’dir. Şirketin ise TMSF tarafından bu bedelin 1/6 oranından bir bedelle satılmış olduğu görülmektedir. Kaldı ki şirket TMSF tarafından basiretli tacir gibi yönetilmemiş olup, şirketin gerçek değeri 8 Milyar TL civarındadır.
6) Çek Export Bank Bankasından 2011 ve 2012 yıllarında toplam 485 milyon EURO, Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. adına kredi çekilmiş, bu kredinin kefili ve garantörü Naksan Plastik A.Ş’dir. Çekilen kredinin yapılan sözleşmesine göre ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda yetkili mahkeme İngiltere mahkemeleridir.
7) Bu sözleşmeye göre, Naksan Plastik A.Ş.,  kredinin garantörü ve kefili olması sebebiyle, krediye veren Banka’nın İngiltere’de dava açması halinde bu borcu, ya Naksan Plastik A.Ş. yada TMSF ödemek mecburiyetindedir. TMSF’nin aldığı veya alacağı kararlar ile uluslararası geçerliliği olan bu sözleşme geçersiz hale getirilemeyeceğinden ortaya vahim sonuçlar çıkacaktır.
8) NAKSAN PLASTİK A.Ş.’NİN BUGÜN İTİBARİYLE, SATIŞ BEDELİNİN ALTI KATI, 7.521.276.504,92 TL

KEFALETTEN KAYNAKLI BORCU BULUNMAKTADIR. MEVCUT SATIŞ KARARIYLA BU BORÇ KAMU ÜZERİNE BIRAKILMIŞTIR

3 Ağustos 2010-2014 yılları arasında Czech (Çekya) Export Bank ile Naksan Holding’e bağlı olan Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. arasında yapılan 6 ayrı kredi sözleşmesi ile 485,556,908 (Dörtyüzseksenbeşmilyon beşyüzelli altıbindokuzyüz sekiz) EURO kredi kullanımı konusunda anlaşma yapılmış, bu anlaşmada Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ’de kefil olarak Sözleşmeleri imzalamıştır.
9) Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından bu kredi kullanılmış, geri ödeme sürecinde Naksan Holdinge bağlı şirketlere ceza soruşturması sonrası elkoyma kararı verilmiş olduğundan, bu krediler ödenememiştir.
10) Satış işleminin onaylanması durumunda, Naksan Plastik A.Ş.’nin garantörlüğünden kaynaklı 7.521.276.504,92 TL’lik (485,556,908 Euro’luk) borç (Naksan Plastik A.Ş.’nin satış değerinin 6 katı) kamu üzerine kalacaktır. Yani vatandaşlar vergileriyle bu borcu ödemek zorunda kalacaktır.
11) Bu kredilerle ilgili taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlıkları çözme konusunda özel yetkili mahkemeler belirlenmiş olup, taraflar arasında meydana gelecek uyuşmazlıkları çözecek mahkeme İngiltere mahkemeleri olarak kararlaştırılmıştır. Bu mahkemeler tarafından verilecek karar sonrası, Naksan plastik A.Ş.’nin garantör olduğu kredi, ya Naksan Plastik A.Ş.’yi satın alan firma, ya da TMSF yani devlet tarafından, dolaylı olarak vatandaşlar tarafından ödenmek zorunda kalınacaktır. mevcut satış işleminde kamu büyük zarara uğratılmıştır.
12) Naksan Plastik A.Ş.’nin takriben; 664.000 m² Arsası bulunmakta olup, (Ort. 200 USD/m²) bu arsanın bedeli 133 milyon USD, 450.000 m² Binaları olup (Ort. 400 USD/m²) bu binaların değeri 180 milyon USD civarındadır. 125 milyon değerinde tesis ve makineleri, yüzlerce ton ana ve yardımcı hammaddeleri, yedek malzemeleri bulunan 750 gün kapasiteli takriben 8 (sekiz) milyar değerindeki firma değerinin çok altında satılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.