Covid 19 Testi

Covid 19 Testi

COVİD-19 olarak bilinen virüs 2019 yılının sonlarında, 2020 yılının başlarında çıkmıştır. Kısa sürede tüm dünyada etkisini gösteren virüs uzun süre kontrol altına alınamamıştır. Yapılan çalışmalara rağmen henüz kontrol altına alınamayan virüs, aşılamayla kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Ülkemizde aşılamada görülen yavaşlama, vaka sayılarının artması nedeniyle birçok işyeri COVİD-19 testi istemeye başlamıştır. Aşılamanın artması, virüsün kontrol altına alınması için farklı alanlarda test zorunluluğu gelmiştir.

Korona virüs testi her gün yüzlerce kişiye uygulanıyor. Uygulanan testler kişide virüs olup olmadığını tespit ediyor. Virüs taşıyan kişiler kolaylıkla tespit ediliyor ve gerekli önlemler alınıyor. Kişinin sağlığının korunması için tedavi uygulanıyor. Korona virüs testi sayesinde virüsün yayılma hızı yavaşlatılıyor. Günümüzde önemli bir test haline gelen korona virüs testi sağlık ekipleri tarafından uygulanıyor.

Nedir?

Korona virüs testi olarak bilinen PCR testi yıllardır sağlık sektöründe kullanılan bir testtir. PCR testi sayesinde COVİD-19 hastaları kolaylıkla teşhis edilmektedir. Test uygulaması sadece hastalara yapılmamaktadır. Hastalık belirtisi gösteren, hastayla temas kuran, kendinden şüphe duyan kişilere de test uygulanmaktadır. Korona virüs testi güvenilir bir testtir. Test hakkında bilinmesi gerekenler:

İğne, kanama, ağrı veya sızı olmadan uygulanır.

Test için burun ve boğazdan örnek alınır.

Özel çubuklarla uygulanır.

Ortalama 3 saat, en geç 24 saat içinde sonuç verir.

Doğru ve güvenilirdir.

Korona virüs testi için iğne kullanılmaz. Kanama, ağrı veya sızı olmadan kısa sürede uygulanır. Bazı kişilerin burnundan örnek alınırken çok hafif yanma veya kaşıntı olduğu görülmektedir. Bu his kısa sürelidir. Özel çubuklarla örnek alınır. Çubukların ucunda pamuk vardır. Çubuklar ince ve uzundur. Burun ve boğazdan alınan örnekler laboratuvarda incelenir. Eğer yoğunluk yoksa 3 saate kadar test sonuç verir. Eğer yoğunluk varsa 24 saat içinde test sonuçları çıkar. Uygulanan test doğru ve güvenilirdir.

Fiyatı

Korona virüs testi her yerde uygulanan bir test değildir. Aynı zamanda kişiler gerekli malzemeleri temin ederek kendileri testi uygulayamaz. Doğru ve güvenilir test için sağlık kuruluşlarına gitmek doğrudur. Korona virüs testi Sağlık Bakanlığı onaylı kuruluşlarda yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığının izin vermediği kuruluşlarda yapılan testler geçerli değildir. Test yaptırmak isteyenlerin test yerlerini doğru tercih etmesi önemlidir.

Korona virüs testi için fiyat değişebilir. İstanbul’da covid 19 testi fiyatları ortalama 250₺ ile 300₺ civarıdır. Test uygulaması için görevli sağlık ekibi bulunur. Sağlık ekibi tarafından uygulanan testin sonuçları sisteme düşer. Test yaptıranlar hem sağlık kuruluşuyla iletişime geçerek hem de sisteme giriş yaparak test sonucunu öğrenebilir. Test sonucu gün içinde çıkar. Test sonucu pozitif çıkarsa test sahibi virüs taşıyor demektir. Eğer test sonucu negatif çıkarsa test sahibi virüs taşımıyor demektir. Nadir de olsa bazı durumlarda test sonucu çıkmayabilir. Eğer kişiden yeteri kadar sürüntü örneği alınmamışsa test sonucu çıkmayacaktır. Bu nedenle yeniden test yapılması gerekir. Yeniden test yapılması durumunda yeni bir ücret talep edilebilir. Test için kişinin güvenilir ve doğru test merkezine gitmesi gerekir. Covid 19 testi yaptırmak isteyenler farklı fiyatlarla test yaptırsa da genellikle fiyatlar 250 – 300 TL arasında yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.