Gaziantep Dolar’dan TLye geçen şehirler arasında kaçıncı sırada?

Gaziantep Dolar’dan TLye geçen şehirler arasında kaçıncı sırada?

Gaziantep’te vatandaşlar hayata geçirilen "kur korumalı TL vadeli mevduat" sistemine geçişi hiç kolay görünmezken, en dövizci illerin sıralaması belli oldu. Bu sıralamada Gaziantep’te yer alırken daha önce parasının % 80’i dolarda olan Gaziantep’in şimdi parasının % 50’sinin dolarda olduğu öğrenildi.

BDDK verilerine göre vatandaşın tasarruflarının yüzde 71'i hala döviz mevduat hesaplarında bulunuyor. Vatandaşların hayata geçirilen "kur korumalı TL vadeli mevduat" sistemine geçişi hiç kolay görünmezken, en dövizci illerin ise İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı görülüyor. Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Kütahya ve Gaziantep izliyor.
Döviz mevduatların toplam mevduattaki payının %64'e yükseldiği bu dönemde devreye alınan kur korumalı mevduat ürünlerinin dolarizasyonu azaltması ve yeni dolar talebinin önüne geçmesi bekleniyor. Yüksek enflasyon, negatif reel faiz ve TL'nin değerinin hızla düşmesiyle birlikte son 2 yıldır giderek yükselen dolarizasyon eğiliminin illere yansıması da farklı bir tabloyu ortaya koyuyor.

İÇ ANADOLU DOLARİZASYONDA İLK SIRADA YER ALIYOR
En dövizci illerin İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı görülüyor. Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor.

AKSARAY'I SIRASIYLA NEVŞEHİR, YOZGAT VE KAYSERİ İZLİYOR
Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Nevşehir'de yüzde 67.7, Yozgat'ta yüzde 67.5, Kayseri'de yüzde 64.8, Kütahya'da yüzde 62.6, Kırşehir'de ise yüzde 61.9'a ulaşıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise Gaziantep’in % 50’lerde olduğu öğrenildi. BDDK verilerine göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin 40 ilinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50'yi geçiyor.

2011'DE DİP YAPMIŞTI
Mevduatlardaki yabancı para oranı 2003'te yüzde 56.2 ile zirveye çıkmış, ardından ülkeye döviz girişiyle birlikte, TL'ye güvenin artmasıyla bu oran 2011'de yüzde 27.6 ile en düşük seviyesini görmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.