SON DAKİKA: Bakan Bilgin'den Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve emekli zammı açıklaması

SON DAKİKA: Bakan Bilgin'den Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve emekli zammı açıklaması
Son dakika haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve emekli maaşlarına yönelik zamla ilgili bir açıklama geldi. Bütün emekli grupları içine alan bir düzenleme yapacaklarını belirten Bakan Bilgin "Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek" dedi. İşte 3600 ek göstergeye de değinilen son dakika haberinin detayları....

Yeni yılda, asgari ücrete yüzde 50 oranında yapılan zam sonrası gözler emekli maaşlarında yapılacak düzenlemeye çevrildi. 6 ayda bir enflasyon verilerine göre artan emekli maaşları için gözler şimdi Aralık ayı rakamlarına çevrildi. Ocak ayı zammının yüzde 15-16'lara çıkması konuşulurken, enflasyonun beklentileri aşması durumunda bu rakam daha yukarı çekilecek.


BAKAN BİLGİN'DEN EMEKLİ MAAŞ ZAMMI AÇIKLAMASI

Emekli maaşlarıyla ilgili olarak bütün grupları içine alacak bir düzenleme yapacaklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Eğer enflasyon bizim sözleşmemizde belirlediğimiz ücretin üzerine çıkarsa biz farkı vereceğiz" dedi. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile ilgili açıklama yapan Bakan Bilgin "Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek" açıklamasını yaptı. İşte 3600 ek göstergeye de değinilen son dakika haberinin detayları....


Bakan Bilgin'in açıklamasından satır başları:

"FARKI VERECEĞİZ"

"Bütün emekli grupları içine alan bir düzenleme yapacağız. Ekonomideki dalgalanmaları onları biraz önce bahsettiğim sosyal transferi onlar için de ele alacağız. Memurları söylemem lazım. Biz Memur Sendikalarımız görüşmeler yaptık. Sonra sözleşmeyi yaptık bir konfederasyonumuzla orada vardığımız bir mutabakat var. Birkaç husus var o da şudur: Eğer enflasyon bizim sözleşmemizde belirlediğimiz ücretin üzerine çıkarsa biz farkı vereceğiz. Bu farkı aynı zamanda bir sosyal transfer olacak düzeyde de gerçekleştireceğiz. Enflasyon diyelim ki yarım puan aştı sosyal refah olarak bunu değerlendireceğiz. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız. Çalışan memurlarımızın enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz.


3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Sözleşmemizde olan bir başka şey de 3600 meselesidir. Bakanlık bünyesinde çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren bu meseleyi de gündemimize alacağız takvimlendireceğiz. Bakanlık bünyesindeki çalışmalar bitti komisyon çalışmasını sosyal ortaklarımızla ele alıp onu da inşallah yeni yılın başında gündeme sokacak hale getireceğiz.


Esas emeklilik durumlarını ve haklarını güçlendiren bir düzenlemedir. Açıkladığımız farklı kategorilerdeki memur maaşlarına göre belirleniyor ve ciddi bir etki yapıyor. Kamu çalışanlarımızın 3600 ile ilgili talepleri yıllardır devam etmektedir. Biz bunu sözleşme maddesi haline getirdik ve 2022’de çözüleceğini söyledik. Bizim tarafımızdan bu bitirilmiş ve Meclis’e intikal ettirilmiş olacaktır.


"AGİ UYGULAMASI DEVAM EDECEK"

Açık bir şekilde açıklayayım. AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi kaldırdığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.

2825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı.


Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarıda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir.

"TALEPLERİ KARŞILAYACAK İMKANLARI SAĞLAMAK MECBURİYETİNDEYİZ"

Bu ülkenin kamu hayatını üretim reel sektörü üstlenen emekleriyle bilgileriyle, kabiliyetleriyle, mesleki becerileriyle bu işe katkı yapan insanların sosyal haklarının, emeklerinin toplumsal statülerinin, hayatlarının devamını sağlayacak şekilde imkanları oluşturmak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev alanıdır ve devletin de sosyal görevidir. Sosyal devletin düzenleyici araçları sosyal politikalardır. Biz de bu süreçte toplumsal talepleri karşılayacak imkanları sağlamak mecburiyetindeyiz.

Türkiye artık üretim gücü olan bir ekonomiye sahiptir. Benzetmeler yapıyorlar durum kötü oldu fiyatlar arttı diye. Evet böyle bir enflasyon var. Dünyanın yaşadığı bir şeyde Türkiye’nin izole olması mümkün değildir. Ben burada da şunun üzerinde duruyorum. Bu gerçekliği görmemiz lazım ancak bunun yarattığı tahribatın toplumsal hayata intikal etmemizi engellememiz lazım. Üretim faktörlerini harekete geçiren dinamikler Türkiye’nin ihracata dayalı büyümesidir. Türkiye’nin bütün gücü kaynağı buradan geliyor. Sorunların olması çok dikkate alınması gereken bir şeydir. Ama daha önemlisi sorun çözme kabiliyetinin olmasıdır.


İstihdam sosyal güvenliğin gelirlerini artırıyor. 2021 Ekim ayına göre Türkiye 2 milyondan fazla istihdam yaratmış ve bunun 900 bini endüstride gerçekleşmiştir. Turizmin açılmasıyla birlikte istihdam artışını zincirleme olarak yansıtıyor bunlar olumlu olan şeylerdir. Sorun yok mu? Evet var biz sorunun önemini dikkate alarak bu toplumsal transferleri yapıyoruz.

DÖVİZ KURU MESAJI

Kurdaki artışlar, petrol ve enerji harcamaları açısından piyasaları etkiliyor. Döviz fiyatlarındaki hareketlilikle biz ithal edilmiş bir enflasyon yaşıyoruz. Türkiye’nin döviz talebiyle döviz arzındaki ilişki daraldıkça ben bunun düşeceği kanaatindeyim. Bunun en önemli kaynağı da birisi bildiğiniz gibi ihracat gelirlerinin artması ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi ikincisi de cari açığın düşmesidir.


Bizim kendi görev alanımızda yaptığımız şeyin tamamı budur. Emeklilere dönük çalışmamız 3 bin 600 meselesi, orta sınıfın en önemli unsuru kamu çalışanlarıdır. Diğeri üretim sürecindeki esnaftır bütün bu kesimlerin ekonomik faaliyetlerine katkı yapanların farklı düzeyde üretimlerinin sürdürülmesini düzenleyen uygun krediler ve esnaf destekleri yoğun bir şekilde uygulanıyordu pandemi döneminde ve bunlar da devam ediyor. Türk devleti sosyal devlet fonksiyonunu tarihte en iyi ürettiği bir dönemden geçiyor. Bizim çalışmalarımızın hepsi bu çerçevede değerlendirilebilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.