Asgari ücretle geçinilir mi?

Asgari ücretle geçinilir mi?
Asgari ücret belli oldu ve hiç kimse bu oranı beklemiyordu. Beklentiler 4 bin lira civarında bir rakım oluşmuştu, ancak Cumhurbaşkanı yüzde 50’e yakın bir artışla net 4 bin 253 lira olarak açıkladı.

Asgari ücret belli oldu ve hiç kimse bu oranı beklemiyordu. Beklentiler 4 bin lira civarında bir rakım oluşmuştu, ancak Cumhurbaşkanı yüzde 50’e yakın bir artışla net 4 bin 253 lira olarak açıkladı. Döviz kuru olarak bakarsak ise 1 Ocak 2021 yılında 385 dolar civarı olan asgari ücretli bugünkü açıklanan rakamla bile ancak 275 dolar alabiliyor. Yani asgari ücretli 110 dolar geçen seneye oranla gelir kaybı yaşamış oldu. Önemli olan bu ücretle alım gücünün nasıl olacağıdır. Son üç aydır yaşanan fiyat hareketleri neticesinde yüzde yüzün üstünde gıda fiyatlarında artış olduğunu gözlemliyoruz. Peki yüzde yüz gıda fiyatları artarken asgari ücretli nasıl yüzde 50 artışla geçim sağlayacaktır.

FİYAT ARTIŞLARI ALIMI DÜŞÜRÜYOR

Yüksek döviz kuru sebebiyle her geçen gün yeni bir fiyat artışıyla karşı karşıya kalıyoruz. Alım gücü her geçen gün düşmeye devam ediyor. Alım gücünün düşmesiyle vatandaşlarımız zor günler yaşıyor. İstanbul’da yurttaşlarımız halk ekmekten ucuz ekmek alabilmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor. Ülkemizin her bölgesinde geçim sıkıntısından dolayı hayatına son veren, aileleri dağılan, çocuklarıyla kavga eden haberler izlemek zorunda kalıyoruz. Sınır bölgemizin olduğu illerde ise yüksek kurdan dolayı yurt dışından gelen turistlerin günü birlik alış-veriş yaptıklarını görüyoruz. Önemli olan yabancıların değil bu ülke vatandaşlarının alım gücünün artmasını sağlamaktır.

SADECE EKONOMİ DEĞİL PSİKOLOJİDE ÇÖKÜYOR

2021 yılının son çeyreği ülkemiz için adeta kabusla sonuçlanıyor. İktidarın yeni bir model çalışması 84 milyon kişiden en az yüzde 95’ine hasar vermeye devam ediyor. Döviz fiyatlarındaki durdurulamayan artış her gün yeni zirvelerin yaşanmasına sebep oluyor. Herkes merakla bu işin nerede son bulacağını bekliyor ama her gün de fakirleşmeye devam ediyor. Esnaflarımızı sattığı ürünü yerine koyamıyor, üretici maliyetleri öngöremediği için üretimi kısıyor. İşsizlik her geçen gün artıyor ve işi olanda geçinemiyor. İnsanlar sadece ekonomik olarak değil psikolojik olarak da çöküyor. Alım gücü düşen yurttaşlarımız psikolojisi bozulduğu ve ekonomik gücü olmadığı için uyuşturucu ve içkiye yöneliyor. Bu ortamda da ticari kazançları için insan hayatını tehlikeye atan başkaları da ürünlerin sahtesini yaparak insanların zehirlenip hayatını kaybetmelerine sebep oluyor. Bu hafta Nizip’te yaşanan sahte alkolden dolayı 4 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yoğun bakımda tedavi görüyor. Ekonomik bulanım sonrası yine başka bir olayda evini satmak isteyen abisine kızan genç bir delikanlı hayatına son veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.