Gaziantep'te çarşıda işler çok kesat! 'KESAT Ne Demek?

Gaziantep'te çarşıda işler çok kesat! 'KESAT Ne Demek?
Kentin nabzının attığı Gaziler Caddesi’nde işler durma noktasına geldi. Döviz krizi ve pandemi etkisiyle artan fiyatlardan olumsuz etkilendiklerini belirten esnaf, akşamdan sabaha değişen fiyatlar nedeniyle zor durumda olduklarını, ekonomik dar boğazın etkilediği vatandaşların ise artış alışveriş yapacak durumunun kalmadığını kaydettiler.

Türkiye’nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te, döviz krizi ve pandeminin neden olduğu sıkıntılar devam ediyor. Kent genelinde vatandaşların, sanayici ve esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılar, artık dayanılması güç bir noktaya ulaştı. Kentin önemli ticaret noktalarından olan ve yüzlerce esnafın bulunduğu Gaziler Caddesi’nde de işler kesat.

“SATILAN ÜRÜNÜ YERİNE KOYAMIYORUZ”

Bir zamanlar, kentin can damarı olan Gaziler Caddesi’nde bulunan esnaf,  pandemi ile başlayan ve döviz krizi ile devam eden sıkıntıların hemen her gün arttığını söyledi. Gazetemize konuşan esnaf, birkaç gün önce satın alınan ürünün, ertesi gün ya da ertesi hafta zamlandığını, satılan ürünün yerine  yeni ürün koymakta güçlük çektiklerini belirttiler.

“PANDEMİ GİTTİ, DÖVİZ KRİZİ GELDİ”

Gaziler Caddesi’nde iş yapan esnaf,

“Gaziantep’in ekonomisini kalbi olan çarşı bölgesinde eski hareketlilik AVM’lerin açılması ile kalmadı. Yıllardır git gide azalan işlerimiz, pandemi dönemi ile birlikte dip noktaya ulaştı. Pandemi döneminde uygulanan kapanmadan büyük zarar gördük. Temmuz ayında başlayan Normalleşme Süreci ile tam rahat bir nefes aldık derken, bu kez döviz krizi ortaya çıktı.”

“BÖYLE OLACAĞINI TAHMİN EDEMEZDİK”

Döviz kurundaki durdurulamaz artışın neden olduğu krizi anlatan esnaf,

“Kurda yaşanan dalgalanma sonrası Dolar 13 lira, Euro kuru ise 15 liraya yükseldi. TL’nin bu denli değer kaybetmesinin beklemiyorduk. Bu andan itibaren  satış ya da üretim için aldığımız ürünler, haftalar hatta günler için zamlanmaya başladı. Kısa süre içerisinde değişen fiyatlar karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. Toptancılara gittiğimiz zaman doların yükselişi bahane gösterilerek fiyat artışı yapıldığı ifade edildi. Ülkeye yurt dışından gelen ürünlerdeki artışla birlikte zamlar içinden çıkılmaz hale geldi.

“NE VATANDAŞ NE DE ESNAF MEMNUN”

Sözlerini sürdüren Esnaf,

“Çok kısa süre içerisinde yaşanan fiyat değişimleri, bizleri de vatandaşları da olumsuz etkiledi. Vatandaş alışveriş yaparken, hayretlere düşüyor. Çünkü ürün fiyatları bir gün ya da bir hafta öncesine oranla değişmiş oluyor. Hal böyle olunca ne vatandaş alışveriş yapabilir ne de bizler satış yapabiliyoruz. Böyle giderse esnafın durumu daha da kötüleşecek gibi” ifadelerini kullandılar.

KESAT ne demek

Kökeni: Arapça

Alışverişte durgunlu 'Bugünlerde alışveriş de kesat'

N. Nâzım
İşler kesat.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.