Son Dakika: Dolar bile bu kadar insafsız olmadı... Gaziantep'te Ev sahibinin kira zammı yok artık dedirtti! Yorumlarınız...

Son Dakika: Dolar bile bu kadar insafsız olmadı... Gaziantep'te Ev sahibinin kira zammı yok artık dedirtti! Yorumlarınız...
Yıl sonunun gelmesiyle kiracılar aylık kiralarına ne kadar zam geleceğini kara kara düşünürken, bir ev sahibi kiraya yüzde yüz zam yaptığını ve uymayanların tahliye edileceğini duyurdu. Yurt dışında yaşayan ev sahibi dolar kuru karşısında kiracılarının bedava yaşadığını söyledi. Peki kira artışı neye göre yapılır, sözleşmesi olan kiracı evden çıkartılabilir mi? Yaşananlar ve merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

Dövizin yükselişi, nerdeyse tüm kalemlere gelen zamlar vatandaşın belini bükerken; yıl sonunun yaklaşmasıyla ev sahipleri ile kiracılar arasında kira pazarlıkları da başladı.
Yıl sonunun gelmesiyle kiracılar kara kara kiraya ne kadar zam yapılacağını düşünmeye başladı. Bazı ev sahipleri ekonomideki gelişmelere göre belirledikleri zam oranlarını kiracılara dayatmaya çalışırken artış oranı; kanunlar ve enflasyon verileriyle sabit durumda.
Kiracılar da bir yandan kiralarına ne kadar zam yapılabileceğini araştırıyor. Öyle ki internetteki arama motorlarında " kira zam oranı, kira artışı ne kadar, kiraya artışı neye göre yapılır" soruları en çok aranan konular arasında.

GAZİANTEP'TE EV SAHİBİ KENDİ KANUNUNU YAZDI


Gaziiantep'in Şahinbey İlçesi Akkent Mahallesinde bir apartmanın sahibi olan kişi ise, binadaki 4 dairesinin kiracıları için akıl almaz bir kira zammını ve duyurmak şeklini uygun gördü.
Yurt dışında yaşayan ev sahibi M., kendi adını taşıyan apartmanın girişine astığı yazıda 900 lira olan aylık kiranın 1 Ocak 2022'den itibaren 1.800 TL'ye çıkartıldığını yazdı.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI


Oysa ki; 1 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Yasa) uyarınca, kira sözleşmelerinde yapılacak artış bir önceki yılın TÜFE ortalaması ile sınırlandırıldı.
Bununla birlikte kira sözleşmesinde, taraflarca daha düşük oranda bir artış yapılması öngörülmüş ise kira artışının ancak bu oran üzerinden yapılabileceği kararı alındı.
Ayrıca sözleşme sona erdiğinde yeni bir kira oranı üzerinden sözleşme yapılmaz ise kiracı aynı bedelle 1 yıl daha kalabilir.

EN FAZLA YÜZDE 17,71 YAPILABİLİR


TÜİK tarafından aralık ayının başında açıklanan verilere göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti.
Yani yılbaşı itibarıyla aylık kiraya yapılabilecek zam en yüksek yüzde 17,71 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.