Gaziantepli Baklavacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar fiyat tarifesi yetiştiremiyor

Gaziantep Baklavacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 10 yıldan buyana başkanlık yaptığını toplam üye sayılarının aktif ve pasifle birlikte 1700 olduğunu belirtti. Bayrakçı, dövizlerdeki artıştan dolayı giderlerin katlandığını ve bu nedenle esnafına tarife vermekte sıkıntı yaşadığını, her ay yenide fiyat belirlemek zorunda olduklarını, matbaya tarifi bastırmaktan adeta şok yaşadığını vurguladı.

VEDAT MİLOR BAKLAVADAN ANLAR MI?
Gaziantep Baklavacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, Türkiye’nin en ünlü gurmesi olan Vedat Milor’un geçtiğimiz günlerde Gaziantepli baklavacıların Avrupa’da pastanelerin önemli ustalarından ve şeflerinden ders alması halinde daha kaliteli baklava yapabileceğini gündeme getirirken, “Sayın Milor’u bende sayar severim. Yemek konusunda gurmeliğine eyvallah derim. Diğer tatlılarda iyi gurme olabilir. Ama ne varki, Gaziantep baklavası özellik isteyen bir iştir. Emek, göz nuru gerekiyor. Yıllardır çalışıyorlar baklava işini en az bir usta 15 yılda öğreniyor. Kimsenin ve hele bir pastanedeki ustanın ve şefin yanında yetişmesine gerek yok. Bana göre Vedat Milor’un tezi doğru değildir.

BAKLAVANIN FİYATI PAHALI DEĞİLDİR
Gaziantep Baklavasının cografi işareti olduğunu ve bir çok ülkenin sahip çıktığını ve bunların başında da Yunanistan’ın geldiğini açıklayan Gaziantep Baklavacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, “Gaziantep Baklavasının fiyatı 8 ay önce belirledik. Kaliteli birinci sınıf baklava 130 TL ve diğer önemli havuç dilimi, ezme, kare, midye gibi çeşitlerin de fiyatları 180 TL’dir. Şimdi son günlerde Gaziantep baklavası gelen zamlardan dolayı en az 200 TL olması gerekiyor. Bunun aşağısında olursa Gaziantep baklavası kaliteli değildir. Birde baklavada mutlaka Gaziantep’in cografi işareti olması gerekiyor. Yununistan baklavasını kendim tattım. Bizim baklavamızın yanında adı bile olmaz. Gaziantep’in baklavası bir markadır. Dünya çapında adı vardır” diye konuştu.

ŞEMSETTİN Mİ? GAZİANTEP BAKLAVASI MI? TARTIŞMASINA NOKTA KOYDU
Gaziantep’te son günlerde coğrafi işaretler konulmaması gereken baklavalara cografi işaret koyarak Gaziantep baklavası diye sattıklarını ve bunların başında en çok şikayet edilen Şanlıurfalı Şemsettin’in baklavasıyla kıyaslandırılmaya çalışdıldığını söyleyen Mehmet Bayrakçı, “Son günlerde baklavacı esnafı bize Şanlıurfalı Şemsettin baklavasını şikayet etti. Bizde bunun üzerine Şanlıurfa’daki şemsettinin imalethanesine gittik. Bize nasıl baklavanın yapıldığını ve neden ucuz olduğunu izah etti. Benim anladığım kadarıyla Gaziantep baklavası 40 yufkadan oluşur. Şekeride en fazla 2.5 kilo olur. Şemsettin’in baklavasında 60 yufka ve şekeri de 5 kilo olunca ucuzluğu buradan geliyor. Bizim baklavacıların en büyük özelliği az yufka ve az şekerden dolayı kaliteli olan ve kilosu 230 TL olan baklava fıstıkla yapılır. Yani Şemsettin’in baklavasında ucuz malzeme ve fabrikasyon olduğu için ucuz fiyata satıyor. Buna kimsenin birşey deme hakkı yoktur. Üstelik Şemsettin baklavasında ne glokuz, ne bezelye bulunmuyor. Benim her zaman tercihim bellidir. Gaziantep baklavasının olduğu yerde şemsettin baklavasını kesinlikle yemem” şeklinde konuştu.

KEBAPÇILARDA FİYATLAR NEDEN YÜKSEK?
Gaziantep’in gastronomi kenti olduğunu ve bu nedenle yıllık ortalama 3 milyon turistin Gaziantep’e geldiğini vurgulayan Gaziantep Baklavacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, “Gaziantep hem unesco hemde dünyada gastronomi kentidir. Geçtiğimiz dönemki belediye başkanımız Asım Güzelbey, Gaziantep’e 3 milyon turist gelecek dediğinde güldük geçtik. Bir baktık ki Gaziantep’e 3 milyon değil her geçen gün artan Çinli, Japon, Fransız ve İspanyol turistlerin hücumuna uğradık. Bu nedenle restorant ve lokantacı sektörü kendine çeki düzen vererek kaliteli ürün yapmaya başladılar. Üstelik gastronomi şehri olduğu için daha ucuz olduğunu rahatlıklı söyleyebilirim. Sağolsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’de Gaziantep’i dünyaya taşıyor. Sürekli turist otobüsü gelmesi için Gaziantep’i dünyaya tanıtıyor” dedi.

PASTACILAR VE TATLICILARIN ŞİKAYETLERİNİ BİLİYORUM
Gaziantep Baklavacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, kendi üyeleri olan pastacıların en büyük şikayetleri olan 5 yıldızlı otellerin nişan ve düğün pastası yapmalarına anlam veremediğini belirterek, “Gaziantep’te tatlıcılak sektörünün iyi bir şekilde yapıldığını görüyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.