Doların fırlaması ev ve araba satışlarını durdurdu

Doların fırlaması ev ve araba satışlarını durdurdu

Doların TL karşısında yükselmesinin ardından ev ve araba satışları durdu. Doların etkisiyle emlak tarafında tapudan dönenler olurken, otomotiv tarafında ise 9 bin araç ilandan çekildi. Konutların büyük revaçta olduğu Gaziantep’te son günlerde emlak piyasası dururken, araç satışlarının da durduğu ileri sürüldü.

Dünya'dan Aysel Yücel ve Leyla İlhan'ın haberine göre dolardaki artış gayrimenkulde son yılların ay bazında en büyük fiyat artışına neden olurken, fiyatlarını artıramayanların ilanlarını çektiği ya da tapudaki satıştan döndüğü belirtildi.

DOLAR EMLAK PİYASASINI DA VURDU
Dolar kurunda yaşanan artışın gayrimenkul satışlarını vurduğunu söyleyen Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Süreç belirsizlik yarattı. ‘Önümüzü görelim ona göre fiyatları artıralım’ düşüncesiyle, çok fazla ilanımız satıştan kalktı. Ayrıca son anda satışı iptal edip tapudan dönenler oldu” dedi.
300 bin liralık bir konutta 10 yıl vadede alıcıya 50 bin TL kazanç sağlasa da piyasada pek etkili olmadığını dile getiren Manas, “Dolar kuru daha da artarsa birinci el konutlarda inşaat maliyetlerini daha da yukarı çekecek. Bu da sattığı fiyatla malını yerine koyamama endişesi ortaya çıkarıyor” açıklamasını yaptı.
Dolardaki artışın etkilerini değerlendiren Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da takip ettiği bir evin ilanında bedelin, bugün anormal bir artış ortaya koyarak 3 milyon liradan 3 milyon 700 bin liraya yükseltildiğini kaydederek, “Son bir ay içinde Türkiye’de gayrimenkul fiyatları yüzde 7 oranında arttı. Bu artış 4,5 yılda sektörde gördüğüm en yüksek ay bazlı artış oldu. Eskiden ay bazlı en yüksek artış yüzde 1 ila 2 arasında olurdu” dedi. Malının fiyatını yükseltemeyenlerin durup fiyatları izlemeye başladığını anlatan İdikat, bu nedenle ay bazında ilan sitelerinde ilan sayılarında yüzde 15’e varan düşüş yaşandığını kaydetti.

DOLAR YÜKSELDİ, ARAÇLAR İLANDAN ÇEKİLDİ
Dolar artışından en çok etkilenen sektörlerden biri olan otomotivde de fiyatların artacağı öngörüsü ile satışa çıkarılan araçlar ilandan çekiliyor. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomobil piyasasında son iki günde online ilanlarda 9 bin aracın geri çekildiğini aktardı. Arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk, ilanlardaki azalmaya dikkat çekerek, "Arabam.com'daki ilanlarda da düşüş söz konusu. Tüketici, dolar kurundan dolayı aracın değeri daha da yükselir beklentisiyle aracını satmıyor. Kasım başından bu yana ilandaki araç sayısı yüzde 10 azaldı” dedi.
Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da doların yükselmesinin ardından “Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle sıfır araç fiyatları henüz tam oturmadı. Bireysel kullanıcılar bu nedenle önlerini göremiyor. Tüketicinin ellerindeki araçları satmaktan vazgeçip beklemeye çekildiklerini söyleyebiliriz” dedi. Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz de “Bugün herkes satışları durdurdu” diye konuştu.
Diğer yandan sektör yetkilileri, galerilerin dolar artışından daha fazla etkilenmemek için araç satın almaya çalıştığını söyledi. Diğer yandan ilanda olan araçların satış fiyatının da gün içerisinde bir kez değiştirildiği dile getiriliyor. Sıfır araç piyasasında da dolar artışına bağlı olarak fiyatlar güncellendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.