Gaziantep’in en ünlü baklavacısı Güllüoğlu mu? İnal mı? yoksa 70 yıllık Şerifoğlu mu?

Gaziantep’in en ünlü baklavacısı Güllüoğlu mu? İnal mı? yoksa 70 yıllık Şerifoğlu mu?

Son günlerde Gaziantep’teki ünlü baklava markaları tartışmaya açılırken geçen hafta tramvay duraklarına 70 yıllık baklavacı olduğunu iddia eden Şerifoğlu’nun reklamı asılınca yeni bir tartışma ortaya çıktı. Yaptığımız araştırmalarda Gaziantep’in en ünlü markalı baklavası olarak başta Güllüoğlu ailesi gelirken daha sonrada İnal, ikinci büyük marka olarak ortaya çıktı. Hem Güllüoğlu hemde İnal’ın 100 yıllık bir geçmişi olan baklavacılar olduğu belirtilirken Gaziantep’te Şerifoğlu baklavaları ismiyle 1950’den buyana baklavacılık yaptığını gündeme getirmesi üzerine ünül marka sahipleri “Biz böyle bir şey görmedik. 70 yıldır baklava markası Şerifoğlu’nun adı biz çok d

uymadık. Şerifoğlu baklavacı değil, aslen bizim bildiğimiz kadarıyla kadayıfçıdır” diye konuştular.

GAZİANTEP’İN ASIRLIK MARKALARI HANGİLERİ?
Gaziantep’in asırlık baklavacılarının başında Güllüoğlu ve daha sonra İnal, sonraki yıllarda İmam Çağdaş, Çavuşoğlu markaları öne çıktı. Son 30 yıldan buyana da Gaziantep’te genellikle Güllüoğlu ve İnal ile Çağdaş’tan ayrılan ustalar Koçak, Ayıptap, Çelebi, Üçler gibi baklavacılar olduğu öğrenildi.

İNAL VE GÜLLÜOĞLU BAKLAVALARININ TARİHÇESİ NEDİR?
Edindiğimiz bilgilere göre 1830 yılında Maaş Usta’nın kurduğu İnal Baklavacılık daha sonra kardeşinin oğlu Mehmet İnal’a geçti. Mehmet İnal’ın vefatından sonra ise oğulları Zeki ve Burhan İnal kardeşler 1968 yılına kadan Almacı Pazarı’nda baklavacılık yapıyorlar. Sonraki yıllarda da hem Zeki hemde Burhan İnal kardeşler olarak ayrı ayrı baklava dükkanları açıyorlar. Baklavacılıkta ikinci büyük dünya markası olan Güllüoğlu, Hacı Mehmet Çelebi (Güllüoğlu) ilk kuruluşunu gerçekleşiyor. Daha sonra Hacı Mehmet Çelebi’nin oğlu Mahmut Güllü piyasada isim yapmaya başladı. Sonraki 50’li yıllarda da Cevat, Vasfi, Mahmut ve Halit Güllü kardeşler ayrı ayrı işyerleri açıyorlar. Sonraki yıllarda da Güllüoğlu ailesinin de çocukları Mahmut, Mehmet, Mustafa ve Ömer Güllüoğlu markalarını yaşatmaya devam ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.