Son Dakika: Göç İdaresi Gaziantep'te Suriyeli Kadınların Boşanmasıyla İlgili Ne Dedi?

Son Dakika: Göç İdaresi Gaziantep'te Suriyeli Kadınların Boşanmasıyla İlgili Ne Dedi?
Göç İdaresi “Suriyeli Kadınların Kızılay Boşanması” başlıklı haberimiz için açıklama yaptı

13.11.2021 tarihinde Olay Gazetesinde ve bir gün öncesinde www.olaymedya.com internet sitesinde “Suriyeli Kadınların Kızılay Boşanması” başlıklı haberde bazı bilgi ve iddialar hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.

Bahse konu haberde aşağıdaki iddialar yer almaktadır;

Gaziantep’te kayıtlı kayıtsız yaklaşık bir milyon Suriyeli bulunduğu ve bunların büyük çoğunluğunun %60’ı kadın %40’nın erkek olduğu,

Suriyeli kadınların son günlerde çocuk sayısını artırarak Kızılay’dan her çocuk başına 155 TL aldıkları,

10 yaş üzerindeki çocukların da tamamının market, triko, inşaat ve birçok yerde çalıştıkları,

Suriyeli kadın eline aylık 4 bin TL gibi bir para geçince eşlerini boşayarak çocukları ve aldıkları paralarla keyif çattıkları ve bunun Gaziantep’te yaşayan Suriyeli kadınların da boşanma sebebinin başında geldiği.

Gaziantep ilinde geçici Koruma kapsamında 459.423 Suriye uyruklu yabancı yaşamaktadır. Bunların hepsi kayıt altındadır ve %52’si erkek, %48’i kadınlardan oluşmaktadır. Bu rakama çocuklar da dahil olup toplam nüfusun yaklaşık yarısı 18 yaş altındadır. Haberde belirtildiği gibi Gaziantep’te 1 milyon yabancı yaşadığı ve bunların içinde kadınların oranının %60 olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

Kızılay aracılığı ile yapılan Sosyal Uyum Yardımı (SUY), Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından karşılanmaktadır. Gaziantep’te 34.445 aile bu yardımdan faydalanmaktadır. SUY yardımının birinci koşulu ülkemizde kayıtlı olmaktır. Kayıtlı olmayan yabancılar hiçbir kamu hizmetinden yararlanamamakta ve resmi hiçbir işlemi yapamamaktadır. Bu çerçevede %60’ı kadınlardan oluşan kayıtlı kayıtsız 1 milyon yabancının Kızılay’dan yardım aldığı iddiası doğru değildir.

Gaziantep’te yaşayan yabancıların okul çağındaki çocukları yaş seviyesine göre temel eğitim veya mesleki eğitime gidebilmektedir. Bu konuda ilgili kurumlar tarafından gerekli denetimler yapılmaktadır. Dolaysıyla “10 yaş üzerindeki çocukların da tamamının market, triko, inşaat ve birçok yerde çalıştıkları” iddiası yanlıştır.

Gaziantep’te yaşayan yabancı uyruklu nüfus arasında boşanma oranlarında artış söz konusu değildir.

Konuyla ilgili kamuoyunun aydınlatılması ve halk arasında oluşabilecek olumsuz düşüncelerin giderilmesi amacıyla hazırladığımız cevap ve düzeltme metninin Gazetenizde ve İnternet Haber Portalında yayınlanmasını rica ederiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.