Yağma (Gasp) Suçu

Yağma (Gasp) Suçu

Zilyeti bir başkasına ait olan menkul mal tehdit yoluyla ya da cebir kullanılarak alındığında yağma suçu işlenmiş olur. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan biri olan gasp suçu haksız bir fiildir. Suçun konusu olarak menkul maldan söz etmek gerekirken fail menkul malı haksız yarar sağlamak için ve tehdit yöntemini kullanarak alır.

Taşınabilir mallar söz konusu olduğunda bu suçun oluşması mümkündür. Zilyedin rızası olmadan faydalanma amacı güdülerek cebir ve tehdit yolu ile alınan mallar nedeni ile gasp suçu oluşur. Bu suç hırsızlık suçuna ek olarak cebir ve tehdit unsurunun devreye girmesi yöntemiyle işlenir.

Yağma suçunda cebir ve tehditle alınan mal başkasına ait olmalıdır. Malın zilyedi başkasında olduğunda ve bu mal cebir ve tehdit kullanılarak alındığında yağma suçunun şartları oluşmuş demektir. Hırsızlık suçu ile gasp suçu arasındaki ayrımı cebir ve tehdit eylemi gerçekleştirmektedir.

Cebir bir kişinin herhangi bir şeyi yapıp yapmaması konusunda zorlanması olurken tehdit de kişinin karar verme özgürlüğünü engellemek sureti ile oluşur. Yağma suçu işlenirken mağdur olan tarafın cebir ve tehdit altında kaldığı görülür.

Yağma Suçunun (Gasp Suçunun) Unsurları

Yağma suçu basit ve nitelikli olarak işlenebilen bir suçtur. Basit şekliyle işlendiğinde gündüz zamanı ve herhangi bir silah ya da alet kullanmadan işlendiği görülür. Basit yağma suçunda ceza 6-10 yıl arasında değişir. Nitelikli olarak işlenen bir yağma suçunda ise silah gibi araçlar kullanılabileceği gibi kişinin kendisini tanınmayacak hale getirmesi de söz konusu olabilmektedir.

Nitelikli yağma suçu işlendiğinde basit halinden daha fazla cezaya hükmedildiği görülür. Nitelikli gasp suçu birden fazla kişi tarafından işlenebilirken bedenen ve ruhen kendini savunamayacak kişilere karşı da işlenen yağma suçu nitelikli olarak işlenmiş kabul edilir.

Suç örgütleri aracılığı ile işlenen yağma suçu da nitelikli hale gelmiş demektir. Yol keserek işlenen yağma suçları da nitelikli gasp suçu kapsamında yer alır. Bu suçlar işlendiğinde ağır cezalara hükmedilebilmektedir. Suçun faili ya da mağduru için avukat tarafından temsil edilmek önem taşır.

İstanbul ağır ceza avukatı ağır ceza davaları konusunda deneyimlidir. Ağ ceza davaları kişi özgürlüğünü kısıtlayıcı niteliktedir. Bu davalar sebebi ile ağır para cezaları ya da hapis cezaları verilir. Bu sebeplerle de kanuni temsilcilerin önemi ortaya çıkar.

Yağma (Gasp) Suçunun Cezası

Ağır ceza davası kapsamında ele alınan yağma suçu nitelikli olarak işlenirse cezası daha ağır olur. Suçu nitelikli hale getiren unsurlar ise birden fazla olabilir. Cebir ve tehdit kullanılmış olması suçun ağır cezalara sebep olmasına yol açar.

Ağır ceza avukatı ceza davalarında ortaya çıkabilecek maddi delil ihtiyacında profesyonel anlamda hizmet verirken hukuki süreçleri yakından bilen bir avukattır. Yağma suçu için verilecek hapis cezaları suçun en basit haliyle işlenmesi durumunda bile 6-10 yıl aralığında değişir.

Ağır ceza davalarında savcılık makamı da taraf olur. Bu suçlar toplumu da yakından ilgilendireceğinden kamunun menfaatlerinin korunması açısından savcılık makamının görev yapması gerekli hale gelir. Savcılık makamı iddia makamıdır.

Devlet tarafından kamunun haklarını korumakla görevlendirilen savcılar resen soruşturma başlatma yetkisine sahiptir. Bir suça istinaden kendiliğinden ya da şikâyete bağlı olarak hareket eden savcılar soruşturma başlatabilir. Ağır ceza davalarında bir hâkim ve yeterince üye bulunurken bu mahkemelerde müzakere usulünden yararlanılmaktadır.

Bu suç şikâyete tabi suçlar arasında yer almaz. Şikâyetten vaz geçilse dahi savcılık makamı kamu adına davanın takipçisi olur. Suçun dava zamanaşımı süresi 15 yıldır ve suç işlendikten sonra geçen 15 yılın ardından dava açılması mümkün olmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.