Kolot peynirinin faydaları nedir?

Kolot peynirinin faydaları nedir?
Coğrafi koşulların elverişli olması sebebiyle ülkemizin her yöresinin kendine has peyniri vardır. Türkiye’nin pek çok bölgesinde, farklı tatlara peynirler, yöreye uygun geleneksel yöntemler kullanılarak üretilir. Peynirde çeşitliliğin geniş olması sayesinde kahvaltı sofraları peynir açısından oldukça zengindir.

Karadeniz bölgesi, organik yaşam konusunda son derece gelişmiş olup, yörenin elverişli toprakları kişilerin kendi besinlerini üretmesi konusunda yardımcı olur. Bölgenin yüksek yaylaları hayvancılık ile ilgilenmek için uygundur. Bu sebeple de bölgenin süt ve süt ürünleri meşhurdur. Yüksek yaylalarda yetişen otlarla beslenen ineklerden elde edilen sütlerden hazırlanan peynirlerin tadına doyum olmaz. Özellikle de Karadeniz bölgesi ile ünlenen mıhlama içerisinde kullanılan kolot peyniri, gerek tadı gerek görüntüsü ile iştah açıcıdır. Sıklıkla tüketilen kolot peyniri, tıpkı diğer süt ürünlerinde olduğu gibi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Karadeniz ile özdeşleşse de namı dünyaya yayılan mıhlamanın ana malzemesi olarak bilinen kolot peyniri, soğuk halde tüketildiğinde pek tat vermeyebilir. Ancak eritilerek yemek ve kahvaltılarda tüketildiğinde çok daha lezzetli bir kullanım sağlar. Lezzetli tadına ek olarak aynı zamanda içinde bulunan mineraller ve vitaminler açısından da oldukça zengindir. Kolot peyniri, düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı açısından oldukça yararlı olabilir.

Kolot peynirinin insan sağlığına faydaları

Karadeniz bölgesi ile ünlenen kolot peyniri, içerisinde yer alan yüksek miktardaki B12 vitamini sayesinde sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri yüksektir.

Fazla kilolarından şikayetçi olanların diyet programlarında olması uygun görülür. Hem besleyici hem de tok tutma özelliği sayesinde diyet sırasında yardımcı olur.

Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolün de artmasını destekler.

Kalp rahatsızlığı yaşayanların düzenli olarak tüketmesi önerilir. Kalp rahatsızlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen bu organik peynir, kalp damar sağlığı açısından önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

Sindirim sitemini düzenlemek konusunda başarılı bir besin olarak değerlendirilen kolot peyniri, bağırsak hareketlerini düzenler.

Cilt sağlığı konusunda da olumlu etkileri görülen kolot peyniri, olası cilt rahatsızlıklarının önüne geçer. Cildin yanı sıra saç sağlığı açısında da kolot peynirini düzenli olarak tüketmek gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.