Son Dakika:Kahramanmaraş'ta KİPAŞ'ın zehirli atıkları Yusufhacılı'da yakılıyor iddiası !Yorumlarınız....

Son Dakika:Kahramanmaraş'ta KİPAŞ'ın zehirli atıkları Yusufhacılı'da yakılıyor iddiası !Yorumlarınız....
Geri dönüşüm için Kipaş'taki çöplerin Dulkadiroğlu İlçesi Yusufhacılı Mahallesi'nde çöp sahası yan tarafında zehirli atıkların yakılarak yok edilmesinin görüntüleri vatandaşlar tarafından görüntülenmesi çöp ticareti konusunu tartışmaya açtı.

Kahramanmaraş'ın Kağıt Fabrikası geri dönüşüm amaçlı zehirli atıkları bazı kişilere vererek başka yerlere gönderip yakılarak içlerinden para eden malzemeleri doyaya, insanlara zarar verdiği bilinmesine rağmen göz yumulduğu iddia edildi. Kipaş Kağıt Fabrikasın da kendi atıkları için bile yeterli geri dönüşüm kapasitesi bulunmadığı ve bu atıkların bazı kişilere verilerek YusufHacılı mahallesi çöp sahası yan tarafında yakıldığı ve içerisinden binlerce liralık malzeme çıkarıldığı günlük 15, 20 bin TL arasında kişilerin rant sağladığı öne sürüldü.  Kahramanmaraş'ın merkez Dulkadiroğlu İlçesi'ne bağlı Yusufhacılı Mahallesi'nde çekilen görüntülerde, Kipaş Kağıt Fabrikasından geri dönüşüm için gönderildiği öne sürülen zehirli atık malzemelerin makinalar ile bertaraf edilmesi gerekirken, bazı kişilere bu zehirli atık malzemelerin verildiği bu malzemelerin yerleşim alanlarına yakın yerde yakılarak içerisindeki demir aksamların alınıp para çevrildiği bir nevi çevre katliamına yol açtığı iddia edildi. Bölgede yaptığımız araştırmada, bölge halkının Kipaş'ın kendi bu zehirli atık malzemeleri kırma makinesi ile yok etmesi gerekirken, kendi fabrikasındaki atıkları buraya kamyon kamyon getirilip döküldüğü dile getiriliyor ve orada yevmiyeyle tutulan işçiler tarafından yakılıp maddi değerli olan eşyalar toplanıp kazanç elde edildiğini ifade ediyorlar.  Doğası, tabiatı, enerji santralleriyle tahrip edilen ve tarım alanları yapılara, fabrikalara açılarak, betonlaştırılan Kahramanmaraş'ta, çevre sorunları gelecek için ciddi tehdit oluşturmaya başladı.

Yapılaşmaya açılan bölgelerde, denetimsizlikler nedeniyle oluşan çevre sorununa ise Çevre Müdürlükleri ve belediyeler duyarsız. Bu yerleşim yerlerinden biri de Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Yusufhacılı Mahallesi. Mahalle halkı, çöp merkezinin yanında bu zehirli atıkların yakılarak tarıma, yaşamaya, doğaya adeta zarar verdiğini ifade ediyorlar.

ZEHİR SAÇILIYOR

Yetkililer tarafından ötekileştirildiklerini ifade mahalleli, "Çocuklarımızda kalıcı hastalıklar oluşacak. Çocuklarımızın ve bizim sağlımızda oluşacak olumsuz bir durumdan yetkililer sorumlu olacaktır. Nasıl bir vicdana sahipsiniz?” diyerek yetkililere veryansın ettiler.

DAHA FAZLA KÂR İÇİN BU TOPRAKLARA YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK

'Çöp ve atıkların yakılması temiz ve atıksız bir yöntemmiş gibi lanse ediliyor ancak bu kesinlikle doğruyu yansıtmıyor. Atığın da atığı var ve bu atık yüksek derecede zehirli bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Yakılma işlemi sonrasında dioksin ya da furan gibi kanserojen maddelerin yanı sıra zehirli kül ve toz da ortaya çıkıyor. Kipaş Kağıt Fabrikası, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediyeler bu konuda nasıl bir açıklama yapacaklar kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

Kaynak:www.kanalmaras.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.