Gaziantep’te öğrenciler okula gitti, velilerde aşıya koştu

Gaziantep’te öğrenciler okula gitti, velilerde aşıya koştu
550 bin öğrenci ve 33 bin öğretmen işbaşı yaptı.

Gaziantep’te bugün 550 bine yakın öğrenci ders başı yaparken 33 bin öğretmende görevlerine başladıkları, ancak velilerin aşı ve PCR testi şartı aranması nedeniyle bugün bir çok hastanede test sırası kuyruğu oluştuğu bildirildi. Böylece Gaziantep’te 550 bin öğrenci okula ve 33 bin öğretmen işbaşı yaptılar.

Bugün okullarda ders zili çaldı. Bir yandan da vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Hal böyleyken velilerin aklında neler olacağı, vaka sayısındaki artışlar sonucunda okulların tekrar kapanıp kapanmayacağı, farklı olarak nasıl önlemler alınabileceği yönünde sorular var.
Ders zili çalmadan önce alınabilecek önlemleri ve neler yapılması gerektiğini Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Alper Şener ve Prof. Dr. İsmail Balık’a sorduk.

‘AŞILANMAMIŞ CİDDİ BİR GRUP VAR’
Geçen aylara oranla aktif vaka sayılarında 1,5 kat civarında artış olduğuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Şener, aktif vaka sayısının kontrol edilmesinin önemini vurguladı. Şener okulların açılmasının vaka kontrolünü olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek “Halihazırda hala aşılanmamış olan ciddi bir popülasyon var bakanlığın verilerine göre yaklaşık 16 milyon vatandaşımız tanımlanmış olmasına rağmen aşılanmış durumda değil. Çift doz aşılı olanların toplam nüfusa oranı da sadece yüzde 43’lerde. Bu rakam reel olarak baktığınızda salgın yönetimi açısından bir sürü dezavantaj ve risk içeriyor.” diye konuştu.

‘AŞISIZ EBEVEYN KALMAMALI’
Şener, riski minimumda tutmak için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çizilen çerçevenin yanında ebeveynlerin aşılanmasının kritik öneme sahip olduğunu belirtti:
“Aşısız ebeveyn kalmamalı. Çocukların servis ve toplu taşıma araçlarıyla dolaşmaya başlamasından itibaren, 12 yaş altında ciddi bir risk yokken eve geldikleri andan itibaren aşılı bile olsalar virüsü aşısız popülasyona taşıma ihtimalleri var. Bu riski minimuma indirmek lazım.”

EĞİTİMCİLER AŞI OLMALI
Olumsuz senaryolarla karşılaşmamak adına tıpkı sağlık çalışanları gibi hiçbir eğitimcinin aşısız olmaması gerektiğini önemle vurgulayan Şener şöyle konuştu:
“Her ne kadar tablo çocuklarda hafif seyrediyor, hastane yatışları az oluyor desek dahi ABD’deki vakalar, delta varyantıyla birlikte çocuklarda da yoğun bakıma yatış, ölüm, hastaneye yatışla sonuçlanmaya başladı. Bunların yarısı da neredeyse hiçbir risk faktörü olmayan gruptaki çocuklar. Bunu minimuma indirmek için, bütün sağlık çalışanları gibi eğitimcilerin de ivedilikle aşılanması lazım.”
Şener, aşılanan popülasyon arttıkça aktif vaka sayısının da azalacağını belirtti. Genel toplumsal önlem olarak 3. doz aşısı gelenlerin mutlaka aşı olmaları gerektiğini hatırlatan Şener, “Biz rakam telaffuz ederken daha çok hiç aşı olmamış gruptan bahsediyoruz. Ama 3. doz aşı olmayan bir grup da var. Bu grubu da aşısızlara yakın, eksik grup olarak tanımlamak lazım. Bu grup için de risk, hem kendileri hem de toplum için sürüyor.” dedi.

‘ÇOCUKLARA ÖRNEK OLALIM’
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Balık da Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı çerçevede önlemlere dair tüm soruların cevabının bulunduğunu, ancak çocuklara doğru örnek olunması gerektiğine dikkat çekti:
“Ebeveynlerin, servis çalışanlarının, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının çocuklara örnek olmaları gerekiyor. Eğer çocuklar büyüklerinden maskeyi düzgün takmadıklarını, düzene uymadıklarını görürse onlar da tertipleri ihmal ederler. Tersine çocukları eğittiğimizde, ben yetişkinlerden çok daha titiz kurallara uyacaklarını düşünüyorum.”

OKULLARI AÇIK TUTMAK ÖDEVİMİZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, okulların ilk açılan ve son kapanan yerler olması gerektiğini belirterek ve Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirleri açıklamıştı. Bakan Koca, aşının koruyuculuğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Sizlere sesleniyorum aşınızı olun kendinizi ve toplumu koruyun. Çocuklarımız ve gençlerimiz okullarına kavuşacak. Yüz yüze eğitimin sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Eğitimin eksik kalması çok üzücüdür. Okulları açık tutmak en önemli ödevimizdir. Tedbirleri ve kuralları uygulayacağız. Günlük hayatla tedbirin çelişmediğini göreceğiz. Veliler olarak örnek olacağız. Kendi çocuklarımızı korumak sınıf arkadaşlarını da korumak anlamına geliyor. Öğretmenlerimizin motivasyonu hepimizden büyük olacak."
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuklarımız ve gençlerimiz pazartesi okullarına kavuşuyor. Güvenilir şartlarda eğitim için dayanışma içinde olmalıyız. Öğretmenlerimizin motivasyonu hepimizden yüksek. Kendi sağlıkları kadar öğrencilerine sevgileri de söz konusu. Bütün topluma büyük sorumluluk düşüyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.